Jump to content

«Δεκάλογος στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις»


Recommended Posts

Από τις 11 ως τις 13 Φεβρουαρίου 2005 θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το τριήμερο Διατομεακό Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα «Δεκάλογος στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις».

Το σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας, καθώς επίσης των τομέων Παθολογίας, Χειρουργικής και Εργαστηρίων του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Το σεμινάριο περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια του Μικροβιολογικού, Χειρουργικού, Παθολογικού και Νοσηλευτικού τομέα. Επίσης, περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια σχετικά με την ελληνική έρευνα στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, το παρελθόν/παρόν και τις εξελίξεις της θεραπευτικής των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Επίσης, θα γίνει ειδική αναφορά για τις λοιμώξεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πρόβλημα της αύξησης της αντοχής των μικροβίων σε διάφορα αντιβιοτικά.

Ειδικότερα, σημαντικό παγκόσμιο θέμα θεωρείται το πρόβλημα των λοιμώξεων από μικρόβια, όπως η ψευδομονάδα, το ακινετοβακτηρίδιο και η κλεμπσιέλα, που είναι ανθεκτικά στα περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στη επαναχρησιμοποίηση μιας ομάδας αντιβιοτικών, που ονομάζονται πολυμυξίνες, με κύριο εκπρόσωπο την κολιστίνη. Πρόκειται για αντιβιοτικά που ανακαλύφθηκαν το 1947 και χρησιμοποιήθηκαν διεθνώς τις δεκαετίες του 50, 60 και 70. Ωστόσο, η χρήση τους περιορίστηκε σημαντικά λόγω της εμφάνισης νεότερων αντιβιοτικών.

Η ιατρική κοινότητα προσπαθώντας να απαντήσει στο σημαντικό κλινικό πρόβλημα των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό ερευνητικών μελετών στους τομείς της βασικής, κλινικο-εργαστηριακής, επιδημιολογικής και κλινικής έρευνας.

Αποτελεί ευχάριστη διαπίστωση, ότι αρκετοί Έλληνες ερευνητές ασχολούνται εντατικά με την έρευνα των νοσοκομειακών λοιμώξεων και ειδικότερα αυτών που οφείλονται σε πολυανθεκτικά μικρόβια.

Για παράδειγμα, στην έδρα της Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή κ. Νικολάου Λεγάκη, διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των μοριακών μηχανισμών της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Στην 4η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας κ. Ελένης Γιαμαρέλλου, διεξάγονται έρευνες για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφόρων αντιβιοτικών για την καταπολέμηση τέτοιων λοιμώξεων.

Τέλος, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Αργύρη Μιχαλόπουλου, Πνευμονολόγου-Εντατικολόγου και του Διευθυντή του Λοιμωξιολογικού Ιατρείου, Επικ. Καθηγητή κ. Ματθαίου Φαλάγγα, Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, διεξάγονται έρευνες για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας της κολιστίνης σε ασθενείς με πνευμονία, βακτηριαιμία, ουρολοιμώξεις και άλλες λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Οι Πρόεδροι των στρογγυλών τραπεζιών και οι ομιλητές προέρχονται από όλους τους χώρους της υγείας (Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις 7 Ιατρικές Σχολές της χώρας).

Υπεύθυνοι του Σεμιναρίου είναι ο κ. Αργύρης Μιχαλόπουλος, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και ο κ. Ματθαίος Φαλάγγας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος.

doctors.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.