Jump to content

Νέα τεχνική πρώιμης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ


and1dr

Recommended Posts

Ο συνδυασμός μαγνητικών και νανοσωματιδίων χρυσού με αλυσίδες DNA επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, δίνοντας ελπίδες δημιουργίας θεραπειών για την πρόληψη των συμπτωμάτων ακόμα και πριν την εκδήλωσή τους.

Η αναγνώριση και ο εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ επί του παρόντος εναπόκειται σε εγκεφαλογραφήματα και ψυχολογικά τεστ. Αλλά πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν αρκετούς βιοχημικούς δείκτες που ίσως αποτελούν τη βάση για τη διάγνωση της νόσου σε ασθενείς εν ζωή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μικροσκοπικές πρωτεΐνες που ονομάζονται διαλυτοί προσδέτες προερχόμενοι από το αμυλοειδές-β (ADDLs), οι οποίοι υπάρχουν σε αυξημένα επίπεδα στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ADDLs έχει αποδειχθεί ότι επιτίθενται στις συνάψεις πολύ νωρίτερα από τα παρατηρήσιμα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους ασθενείς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο με επικεφαλής την Δρ Δήμητρα Γεωργανοπούλου υποψιαζόταν ότι οι ADDLs είναι παρόντες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο μπορεί να συλλεχθεί με παρακέντηση. Αλλά η συγκέντρωση των πρωτεϊνών αυτών θα ήταν εξαιρετικά μικροσκοπική.

Οι επιστήμονες λοιπόν χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική, που ονομάζεται bio-barcoding και είναι χιλιάδες φορές πιο ευαίσθητη στην ανίχνευση πρωτεϊνών συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους.

Η τεχνική δεσμεύει τους ADDLs ανάμεσα σε δύο διαφορετικά αντισώματα. Το ένα αντίσωμα προσδένεται σε ένα μαγνητικό νανοσωματίδιο διαμέτρου 1.000 νανομέτρων και το άλλο στερεώνεται σε ένα νανοσωματίδιο χρυσού διαμέτρου 30 νανομέτρων. Το τελευταίο έχει επίσης χιλιάδες κοντά τμήματα DNA προσδεμένα επάνω του.

Μόλις οι ADDLs προσδεθούν σταθερά και στους δυο τύπους νανοσωματιδίων, κινούνται ξεχωριστά χρησιμοποιώντας το μαγνητικό σωματίδιο. Το αυτόνομο πλέον μείγμα περιέχει όλα τα μαγνητικά νανοσωματίδια που αρχικά είχαν προστεθεί και μόνο εκείνα τα νανοσωματίδια χρυσού που προσδέθηκαν στην άλλη πλευρά της πρωτεΐνης ADDL. Τα μικρά τμήματα DNA που έχουν προσδεθεί στα νανοσωματίδια χρυσού απελευθερώνονται χημικά και μετρούμενα εκπέμπουν ένα πολύ ενισχυμένο σήμα της αρχικής πρωτεΐνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του bio-barcoding στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό 15 ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Τώρα οι ειδικοί θα δοκιμάσουν την τεχνική και σε δείγματα αίματος τα οποία συλλέγονται ευκολότερα, αν και οι συγκεντρώσεις ADDLs αναμένεται να είναι χαμηλότερες απ' ότι στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Είναι όμως πεπεισμένοι ότι η νέα μέθοδος θα είναι αποτελεσματική.

doctors.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.