Jump to content

Ευρωπαϊκές Πινακίδες!


Roadrunner

Recommended Posts

Ακόμα και με τσουχτερά πρόστιμα - χωρίς ωστόσο, να φταίνε -απειλούνται πλέον όσοι Έλληνες οδηγοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με τα οχήματά τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν διαθέτουν τις αντίστοιχες νέου τύπου ευρωπαϊκές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας « Τα Νέα», η Ελλάδα μόλις την περασμένη άνοιξη - με καθυστέρηση έξι χρόνων - προχώρησε στην υλοποίηση του κανονισμού της E.e., που προβλέπει ότι όλα τα οχήματα των χωρών-μελών της θα πρέπει να φέρουν ενιαίο τύπο πινακίδων κυκλοφορίας για τη γρήγορη αναγνώρισή τους εντός των συνόρων της E.e., στο πλαίσιο της πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και των τελωνειακών εγκλημάτων. Ωστόσο, η συμμόρφωσή της με το συγκεκριμένο κανονισμό περιορίστηκε μόνο στα καινούργια οχήματα που άρχισαν να τίθενται σε κυκλοφορία μετά τις 31 Μαΐου 2004, τα οποία εφοδιάζονται πλέον κανονικά με τις καινούργιες πινακίδες φέρουν την ένδειξη των δώδεκα κίτρινων αστεριών και το πρόθεμα Gr της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο στόλος των υπολοίπων περίπου 5.000.000 οχημάτων εξακολουθεί να φέρει τις παλιές πινακίδες κυκλοφορίας. Ήδη, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, η κυκλοφορία ενός οχήματος που έχει ταξινομηθεί σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν φέρει τις προβλεπόμενες ενιαίες ευρωπαϊκές πινακίδες, τιμωρείται με πρόστιμο 40 ευρώ. Σημειώνεται ότι κράτη που μπήκαν πρόσφατα στην E.e., όπως η Τσεχία και η Ουγγαρία, έχουν ήδη συμμορφωθεί πλήρως με την κοινοτική οδηγία για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Αντίθετα, στη χώρα μας η αντικατάσταση του συνόλου των παλιών πινακίδων με καινούργιες - όπως εκτιμούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών - θα απαιτούσε πολύ χρόνο (έως και 10 χρόνια) και θα ήταν πολυδάπανη. Πάντως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία), οι παλιές πινακίδες κυκλοφορίας έγιναν ευρωπαϊκές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός 6-12 μηνών). Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικά πιστοποιημένα πρόσθετα πλαίσια που φέρουν τα ευρωπαϊκά διακριτικά και καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές του κοινοτικού κανονισμού 2411 (αντανακλαστικότητα, διαστάσεις αστεριών, μέγεθος γραμμάτων, διαστάσεις κ.λπ.), χωρίς ιδιαίτερη δαπάνη, δεδομένου ότι το κόστος των πλαισίων αυτών δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ. Το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας τα συγκεκριμένα πρόσθετα πλαίσια.

www.greekforum.de/forum/archive/index.php/t-37301.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.