Jump to content

H αγάπη πληγώνει τον εγκέφαλο...


Ήρα

Recommended Posts

Όταν ο μαγνητικός τομογράφος φωτογραφίζει τον εγκέφαλο, οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές. Όπως στη νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που διαπίστωσαν πως ένας χωρισμός αλλάζει τα μυαλά των γυναικών. Και δεν εννοούν πως τους «βάζει μυαλό» για να μην την ξαναπατήσουν, αλλά ότι ο ψυχικός πόνος προκαλεί οργανικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Αλλαγές οι οποίες φανερώνονται στις εγκεφαλικές τομογραφίες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές που σχετίζονται με τη στενοχώρια και τη μεγαλύτερη μείωση σε εκείνες που συνδέονται με τον λήθαργο και την απώλεια της προσοχής

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που είναι πολύ αναστατωμένες έπειτα από το τέλος μιας σχέσης παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών τους κυττάρων τα οποία σχετίζονται με τα συναισθήματα, το κίνητρο για δράση και την ικανότητα αδιάσπαστης προσοχής.

«Συμπτώματα κατάθλιψης, όπως η στενοχώρια, η απώλεια όρεξης και διάθεσης για να δραστηριοποιηθείς είναι συχνά μετά τον χωρισμό ή τον θάνατο αγαπημένου προσώπου», εξηγεί στην εφημερίδα «Sunday Telegraph» ο δρ. Ατζίφ Ναρίμπ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Όμως, το πιο σημαντικό που μάθαμε από την έρευνά μας είναι ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη θλίψη του χωρισμού ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό μονοπάτι, το οποίο διαφέρει από άλλες μορφές απώλειας, όπως π.χ. ο θάνατος».

Στην έρευνα πήραν μέρος 11 γυναίκες ηλικίας 18 - 40 ετών, με σχέση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών που διακόπηκε οριστικά το τελευταίο τετράμηνο. Όλες ένιωθαν ακόμα νωπό τον πόνο του χωρισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης για να παρατηρήσουν την δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων των γυναικών την ώρα που στη σκέψη τους κυριαρχούσαν πρώην φίλοι ή συζύγοι. Στη συνέχεια, συνέκριναν τις τομογραφίες με εκείνες που προέκυψαν από ουδέτερες σκέψεις για άλλα άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες υπέφεραν περισσότερο από τον χωρισμό παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στον εγκέφαλο όταν σκέφτονταν τη σχέση τους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές που σχετίζονται με τη στενοχώρια και τη μεγαλύτερη μείωση σε εκείνες που συνδέονται με τον λήθαργο και την απώλεια της προσοχής.

Σύμφωνα με τον δρα Τζέφρι Λόρμπερμπαουμ, βοηθό καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο και συγγραφέα της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο έντυπο «Αμερικανική Επιθεώρηση της Ψυχιατρικής», η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση των αιτίων της κατάθλιψης. «Πιστεύουμε πως ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, ενδέχεται να πηγάζουν από ομαλά εγκεφαλικά συστήματα που υποστηρίζουν κοινωνικούς δεσμούς, σχέσεις και χωρισμούς. Το τέλος μιας σχέσης ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου πολύ συχνά προηγείται ενός πολύ σοβαρού καταθλιπτικού επεισοδίου. Στη δική μας έρευνα υποθέτουμε ότι η μεγάλη στενοχώρια που ακολουθεί τον χωρισμό προκαλεί βλάβη στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που προαναφέραμε. Αν μπορέσουμε πρώτα να καταλάβουμε τη γένεση της θλίψης στον εγκέφαλο, τότε ίσως καταφέρουμε να βοηθήσουμε αυτούς που εξουθενώνονται από τον ψυχικό πόνο και να βρούμε πώς ενεργοποιείται η κατάθλιψη».

ΤΑ ΝΕΑ , 29-01-2005

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.