Jump to content

Vitropsy: εικονική νεκροψία


zkw

Recommended Posts

emarrightΓιατί σκανάρουν νεκρούς;

Ιατροδικαστές στην Ελβετία δοκιμάζουν ένα εντελώς νέο είδος νεκροψίας. Χωρίς νυστέρι.

[Από την Jessica Snyder Sachs]

med1004forensics170x226.jpg

[ O τεχνικός Gabriel von Allmen τοποθετεί τον νεκρό σε μια συσκευή αξονικής τομογραφίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Βέρνης, στην Ελβετία.]

[…] Ο εγκληματολόγος παθολόγος Michael Thali και οι συνάδελφοί του από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής της Βέρνης τελειοποιούν την απόλυτα αναίμακτη μέθοδο νεκροψίας: πρόκειται για μία ακριβή και αντικειμενική μέθοδο, στην οποία οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν στο σώμα του νεκρού. Οι πληροφορίες που αντλούν αποθηκεύονται μόνιμα σε CD, τα οποία οι επιστήμονες φυλάσσουν σε παρακείμενη ελβετική τράπεζα (πού αλλού?).

Ο Thali ονομάζει αυτήν τη μέθοδο «εικονική νεκροψία» (vitropsy). Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική του ομάδα εκμεταλλλεύεται τις δύο τεχνολογίες απεικόνισης, την αξονική τομογραφία και την τομογραφία μαγνητικού συντονισμού, ώστε να δημιουργεί τρισδιάστατα υψηλής ανάλυσης αντίγραφα των εσωτερικών οργάνων του θύματος. Ο Thali τοποθετεί τις ψηφιακές προσομοιώσεις του αίματος και των εσωτερικών οργάνων σε ένα εικονικό αντίγραφο του θύματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα κυβερνο-σώμα το οποίο μπορεί να εξετάσει ο παθολόγος -τα τραύματα που φέρει- σε οποιοσδήποτε βάθος και γωνία, ακόμη και από μέσα προς τα έξω.

[…] Τα τρία προηγούμενα χρόνια, ο Thali έχει πραγματοποιήσει περισσότερες απο 100 εικονικές νεκροψίες και καθεμιάς τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από τη συμβατική νεκροψία που ακολούθησε. Παρόλο που η περιραματική τεχνική του αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβής, η πρώτη εικονική νεκροψία δε θα κάνει την εμφάνισή της σε δικαστήριο εάν δε δοκιμαστεί σε τουλάχιστον 100 περιστατικά ακόμη.

[…] Ο Thali προβλέπει ότι η εικονική αυτοψία θα επιταχύνει τελικά και θα βελτιώσει την έρευνα, καθοδηγώντας το νυστέρι του ιατροδικαστή και διατηρώντας ένα αρχείο για την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων πριν από την ανατομία. Εντούτοις, κανείς δεν έχει την αυταπάτη ότι η vitropsy κάποτε θα αντικαταστήσει πλήρως το νυστέρι. «Αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια», συμπληρώνει ο Thali, «θα παραμείνει πάντοτε το απόλυτο μέτρο στις νεκροψίες».

emarright Ολόκληρο το άρθρο-> εδώ!

[Popular Science, Οκτώβριος 2004]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.