Jump to content

Πρωτεΐνη- κλειδί για τον HIV


and1dr

Recommended Posts

Νέα σελίδα στην αντιμετώπιση του ιού HIV ανοίγει έρευνα του πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον, στις ΗΠΑ, που δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, μια πρωτεΐνη που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα, η ιντερλευκίνη 7 (IL- 7), μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης του ιού. Παρά το ότι υπάρχουν ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα, ο HIV έχει την ικανότητα να "κρύβεται" στον οργανισμό και να "ξεφεύγει" από αυτά. Σύμφωνα με την μελέτη, η IL- 7 μπορεί να αποκαλύψει ορισμένα από τα στελέχη του ιού και να τα υποχρεώσει να βγουν από τις "κρυψώνες" τους. "Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο, με τον οποίο θα μπορούμε να διεγείρουμε τον HIV ...ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αντιρετροϊκά φάρμακα να τον εξολοθρεύσουν", δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, δρ. Ρότζερ Πόμεραντζ.

"Κοκτέιλ" κατά του ιού

Οι επιστήμονες συνέλεξαν αίμα από ασθενείς θετικούς στον HIV, οι οποίοι λάμβαναν ένα συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων, που είναι γνωστά ως υψηλής δραστικότητας αντιρετροϊκή θεραπεία (HAART). Όλοι οι ασθενείς είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του HIV.

Επίσης, οι ειδικοί δοκίμασαν την επίδραση διαφόρων φαρμάκων και πρωτεϊνών, για να δουν ποιό θα διέγειρε περισσότερο τον ιό. Όπως προέκυψε, η IL- 7 είναι η πιο αποτελεσματική και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα στελέχη του HIV.

Εκτός από τα αντιρετροϊκά φάρμακα, η θεραπεία με ιντερλευκίνη 5 (IL- 5) έχει αφήσει ελπίδες για την απόσπαση του HIV, που είναι ευάλωτος στις επιθέσεις. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν, ότι ένα κοκτέιλ από ιντερλευκίνες και αντιρετροϊκά ίσως αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του ιού.

"Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύουμε τους πάσχοντες από AIDS είναι να ξεφορτωθούν τον λανθάνων ιό. Με την επαγωγική θεραπεία σταματάμε το ιϊκό φορτίο και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αυτή την τακτική, για να απαλλαγούμε από την υπολειμματική νόσο, όπως περίπου και στην χημειοθεραπεία", διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο δρ. Πόμεραντζ.

Η θεραπεία με την IL- 7 φάνηκε να είναι ασφαλής, γεγονός που κάνει τους ερευνητές να ελπίζουν, ότι σύντομα θα πάρουν άδεια για να εφαρμόσουν τη θεραπεία σε ασθενείς, πιθανόν εντός των επόμενων δύο ετών.

Ωστόσο, για την εξάλειψη του HIV θα απαιτηθεί ο συνδυασμός πολλών φαρμάκων, όπως η IL- 2 και η IL- 7, με άλλους παράγοντες, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να προσεγγίσουν τις "δεξαμενές" του ιού.

ert.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.