Jump to content

Ο... εφιάλτης του Mπιλ Γκέιτς


Ήρα

Recommended Posts

Ένας 17χρονος στο Μαϊάμι δημιούργησε ένα νέο εργαλείο πλοήγησης στο Ίντερνετ και αμφισβητεί την κυριαρχία της Microsoft στο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Αναλυτές λένε πως το Firefox, όπως ονόμασε το νέο εργαλείο, είναι ταχύτερο και πιο ευέλικτο, ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη προστασία από ιούς και από ανεπιθύμητες διαφημίσεις.

Το σύστημα προσφέρεται δωρεάν στο Ίντερνετ και οι κωδικοί και η τεχνολογία του είναι προσβάσιμοι ως «ανοικτή πηγή». Περίπου 15 εκατομμύρια χρήστες έχουν «κατεβάσει» στους υπολογιστές τους το Firefox (σημαίνει «Αλεπού της Φωτιάς») από τον Νοέμβριο, οπότε άρχισε η διάθεσή του, γεγονός που το καθιστά δεύτερο δημοφιλέστερο στον κόσμο πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ.

Εμπειρογνώμονες του τομέα λένε πως το νέο πρόγραμμα είναι «ο χειρότερος εφιάλτης της Microsoft», αναφέρει το περιοδικό τεχνολογικών θεμάτων «Business 2.0». Σύμφωνα με το περιοδικό, ο 19χρονος πλέον Μπλέικ Ρος είναι ένα «παιδί-θαύμα των σόφτγουερ». Ο Ρος ήταν μόλις επτά χρόνων όταν έγινε λάτρης του ηλεκτρονικού παιγνιδιού SimCity, στο πλαίσιο του οποίου σχεδίαζε και χρηματοδοτούσε τη δική του εικονική πόλη. Μέχρι να κλείσει τα 10, είχε φτιάξει τη δική του ιστοσελίδα. Αργότερα δημιούργησε και τα δικά του ηλεκτρονικά παιγνίδια. Σύντομα άρχισε να ενημερώνει «ον-λάιν» τους κατασκευαστές για τα ελαττώματα που παρουσίαζαν τα ηλεκτρονικά προγράμματά τους. Και στα 14 του, η Netscape του πρόσφερε θέση εκπαιδευόμενου στη Σίλικον Βάλεϊ. Τα τρία επόμενα καλοκαίρια, τα πέρασε στην Καλιφόρνια.

Όταν ήταν στη Netscape, ο Ρος έμαθε για το Ίδρυμα Mozilla, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί «τη δυνατότητα επιλογής και τον νεωτερισμό στο Διαδίκτυο». Το Mozilla προσπαθούσε ήδη να αναπτύξει ένα εργαλείο πλοήγησης που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του Explorer της Microsoft, για το οποίο πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως έχει γίνει πλέον δύσχρηστο και απαρχαιωμένο. Ο Ρος και ο φίλος του Ντέιβιντ Χάιατ άρχισαν να εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εργαλείο πλοήγησης που να είναι μικρό και επικεντρωμένο στον χρήστη. Και κατέληξαν στο Firefox.

Μολονότι το Firefox έχει ακόμη πολύ δρόμο για να συναγωνιστεί τη Microsoft, φαίνεται πως προχωρεί καλά. Οι κριτικές από αναλυτές του τομέα είναι διθυραμβικές. Πρόσφατα περίπου 10.000 λάτρεις του Firefox συγκέντρωσαν 250.000 δολάρια για να δημοσιεύσουν μια δισέλιδη διαφήμιση στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Και δεν προσελκύει μόνο μεμονωμένους χρήστες. Τον Δεκέμβριο, το Τμήμα τεχνολογίας της πληροφόρησης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έστειλε υπόμνημα στους πρυτάνεις των Σχολών με το οποίο συνιστά να υιοθετήσουν το Firefox και οι 100.000 εργαζόμενοι, διδάσκοντες και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Ο Ρος σπουδάζει την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Καθώς ήταν εθελοντής και το προϊόν διατίθεται δωρεάν, δεν υπήρξε γι' αυτόν οικονομική ανταμοιβή.

Όσο για το ίδρυμα Mozilla, στρέφεται τώρα στα συστήματα χειρισμού e-mail, στα οποία κυριαρχεί το Outlook της Microsoft. Το σύστημα που προτείνει με την ονομασία Thunderbird 1.0 λειτουργεί σε περιβάλλον Windows, Macintosh και Linux και αμφισβητεί την κυριαρχία της Microsoft στον τομέα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Και επιπλέον προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά που άλλα συστήματα πασχίζουν να προσφέρουν - φίλτρα για τα «σκουπίδια» στα e-mail και αυξημένη ασφάλεια.

LINK:

* www.mozilla-europe.org/el/

ΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

παρακολουθώ το firefox και το χρησιμοποιώ από την έκδοση 0.8 ! το έχουμε βάλει κιόλας στην πρώτη σελίδα κάτω αριστερά ως link για να το κατεβάσει όποιος θέλει!

μάλιστα η μηχανή (invision power board) στην οποία στηρίζεται το greekmeds.gr αναπτύσσεται επάνω σε firefox και για αυτό μερικές φορές σε IE εμφανίζει προβλήματα που δεν υπάρχουν αν κάποιος το δει με firefox...

Πολύ καλύτερο από τον IE, όμως είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή ο Gates θα αντεπιτεθεί πιθανώς με τα επόμενα windows... Εξάλλου δεν χάνει χρήματα από το firefox....

το firefox είναι μικρότερο, πιο γρήγορο, πιο άνετο στη χρήση και φέρνει έναν μικρό αέρα ανανέωσης!!! :D:D

το thunderbird το έχω εγκαταστήσει και αυτό, αλλά έχω πάψει να χρησιμοποιώ pop mail και τα βλέπω όλα από το νετ, γιατί όπως έχω πει χίλιες φορές δεν έχω DSL και δεν μπορώ να κατεβάζω 500-900Κβ mail για να δω κάτι "αστείο"

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μη λες ψέμματα στα παιδιά. Αφού το download του Firebird (πριν αλλάξει όνομα σε Firefox λόγω προβλημάτων κοπιράιτ) υπάρχει ακόμα στα backup σου... 0.63? 0.64? ποιος ξέρει...

Από τότε ΤΕΛΕΙΟ ήταν!

ΥΓ: Υπάρχει επιλογή (ακόμα και στο Outlook!) να κατεβάζεις μόνο τις επικεφαλίδες των μηνυμάτων και μετά να διαλέγεις ποια θες να κατεβάσεις ολόκληρα. Πολύ βολικό (αν και εγώ έχω DSL :P )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η Microsoft είδε ότι ξαφνικά από 90++% που χρησιμοποιούσε Explorer έπεσε στο 80++% και σκιάχτηκε... Τα ίδια λέγαμε και για το WinAmp (είναι μόδα το κάθε τι που δεν έχει τη σφραγίδα M$). το ότι δεν έχει τόσες τρύπες είναι για τον ίδιο λόγο που και το Linux θεωρείται πιο ασφαλές. Ελάχιστοι το χρησιμοποιούν, οπότε τα bugs δε φαίνονται. (και εγώ το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό, αλλά δε νομίζω ότι η M$ θα τρομάξει. θα βγάλει νέο Explorer -μάλλον στα LongHorn- και θα μας ξετρελάνει πάλι)

P.S. αυτός που έγραψε το άρθρο ήξερε τόσα πολλά από υπολογιστές που το ανοιχτό λογισμικό το μετέφρασε ως ανοιχτή πηγή...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

θα βγάλει νέο Explorer -μάλλον στα LongHorn- και θα μας ξετρελάνει πάλι)

Τι; Δεν έχεις βάλει ακόμα τα Longhorn 4074;;; Και τι δουλεύουν τα Torrent τόσον καιρό; :D:D:P:P

Νταξ, εγώ έχω ακούσει καλά λόγια -όταν πήγα να τα βάλω σε δίσκο με 3,5GB ελεύθερο χώρο ζήτησε κι άλλο και ακόμα να συνέλθω από το σοκ- αλλά ο IE δεν έχει εξελιχθεί. Είναι ο ίδιος με το SP2 (δυνατότητες Popup Blocking και tabbed browsing).

Το linux τρέχει σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, ιδίως ως διανομή Unix σε webservers, ftp servers, mail servers, routers κλπ. Υπάρχει και σε έκδοση για υπολογιστές χειρός (το Sharp Zaurus που ατυχώς δεν έχουμε δει στην Ελλάδα).

Τα προβλήματά του, όπως και των Macintosh, δεν είναι τόσο στην ασφάλεια, αλλά στα παιχνίδια (το DirectX κυριαρχεί) που όσο να'ναι είναι ο βασικός λόγος ενασχόλησης με τα PC...

Κάποτε θα βάλω Linux. Ως τώρα το μόνο που χρησιμοποιώ είναι μια διανομή μεγέθους 2 MB, γραμμένη σε CD, που αυτοματοποιεί τη διαδικασία reset του Administrator Password των XP/2000/NT... Ασφάλεια πάνω απ' όλα :):):):):):)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα προβλήματά του, όπως και των Macintosh, δεν είναι τόσο στην ασφάλεια, αλλά στα παιχνίδια (το DirectX κυριαρχεί) που όσο να'ναι είναι ο βασικός λόγος ενασχόλησης με τα PC...

Δηλαδή τα Mac έχουνε πρόβλημα στην ασφάλεια?? :blink::blink::wacko::wacko:

Αν το θες το μηχάνημα για παιχνίδια, η καλύτερη λύση είναι μία παιχνιδομηχανή.. με τσιπάκι και κατεβασμένα παιχνιδάκια.

Όσες φορές στο παρελθόν προσπάθησα να βάλω linux.. κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα..: Δεν είμαι προγραμματιστής και από την άλλη αυτά με το έτοιμο γραφικό περιβάλλον δεν είναι windows.. τόσο απλά. Βέβαια έχουνε τον χαβαλέ τους..

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχω linux.... και σχεδόν ντρέπομαι που ποτέ δεν άντεξα να κάνω recompile τον πυρήνα για να βάλω τους drivers της κάρτας γραφικών.... Σόρρυ, αλλά οι servers με τους desktop έχουν τεράστιες διαφορές. τώρα για τα κινητά με linux... έλεος... να αλλάζω κυψέλη και να πρέπει να ξαναπρογραμματίσω το kernel είναι λίγο βάσανο :-)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δηλαδή τα Mac έχουνε πρόβλημα στην ασφάλεια??  :blink:  :blink:  :wacko:  :wacko:

Χεχε. Το ακριβώς αντίθετο είπα... και τα Mac και τα Unix συστήματα είναι πιο ασφαλή από τα Windows.

Μην υποτιμάς τα παιχνίδια. Μ' αυτά ξεκινήσαμε όλοι μας :) :) :) :)

Εξάλλου, με παιχνιδομηχανές ξεκινήσαμε (ένα ταπεινό Sega Master System και ύστερα ένα Super Nintendo... τώρα έχω όλα τα ROMs και παίζω σε στιγμές νοσταλγίας ;) ). Το γιατί επικράτησαν τα PC και όχι η Amiga ή ο Atari ST, που είχαν μάλλον πιο πολλούς χρήστες και ίσως αξιολογότερο software/hardware στην αρχή, πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στην ανοιχτή αρχιτεκτονική, που έκανε τα PC πολύ φτηνότερα μακροπρόθεσμα. Τα Mac είναι τα μόνα μηχανήματα με κλειστή αρχιτεκτονική που επιβίωσαν. Αυτό είναι ενδεικτικό της μεγαλοφυίας αυτού του τύπου που έφτιαξε την Apple στο γκαράζ του και ακόμα η Microsoft προσπαθεί να ξεπατικώσει το γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού του συστήματος...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα προβλήματά του, όπως και των Macintosh, δεν είναι τόσο στην ασφάλεια, αλλά στα παιχνίδια (το DirectX κυριαρχεί) που όσο να'ναι είναι ο βασικός λόγος ενασχόλησης με τα PC...

Το "δεν είναι τόσο στην ασφάλεια" .. λογικά σημαίνει ότι κάτι τρέχει με την ασφάλεια άσχετα από την σύγκριση με τα windows.. ή κακή χρήση του λόγου.

anyway.. ανακάλεσες οπότε ok! :)

Χεχε. Το ακριβώς αντίθετο είπα... και τα Mac και τα Unix συστήματα είναι πιο ασφαλή από τα Windows.

Εκτός εάν ο πυρετός μου έχει χαλάσει τα sectors στον εγκέφαλο, το Χ είναι γραμμένο και σε Unix, οπότε ο διαχωρισμός δεν είναι εύστοχος. :)

Γενικά δεν υποτιμώ ούτε τα παιχνίδια ούτε με τίποτα φυσικά, τα pc και την προσαρμοστικότητά τους στα πάντα. Άλλωστε είναι δεδομένο ότι λόγω της υπάρξεως αυτών, δώθηκε ευκαιρία σε χρήστες με χαμηλά εισοδήματα να μπορούν να χρησιμοποιούν τα καλά που προσφέρουν. Ένα από αυτά τα κάλα είναι και τα παιχνίδια.

Παιχνιδομηχανές όπως σωστά είπες υπήρχαν από παλαιά.. παράλληλα υπήρχαν και pc όμως. Δεν νομίζω ότι τέθηκε ποτέ θέμα ανταγωνισμού μεταξύ τους καθώς ο διαχωρισμός ήταν και είναι σαφής και περικλείεται σε αυτό που έγραψα στο προηγούμενο πεζογράφημά μου:

Εάν θες να παίζεις μόνο παιχνίδια πάρε παιχνιδομηχανή..τα λοιπά είναι πεταμένα λεφτα, τόσο απλά.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.