Jump to content

Mεσάνυχτα: ώρα για θέατρο...


Ήρα

Recommended Posts

Πέντε θίασοι προτείνουν μεταμεσονύχτιες παραστάσεις ως εναλλακτική ψυχαγωγία και ως πρόκληση για μια avant gard θεατρική εμπειρία

Οι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι «αποδοτικές» σε θεατές, κυρίως στις μεταμεσονύκτιες παραστάσεις. Αν προσθέσουμε πως οι αίθουσες που δίνουν παραστάσεις μετά τα μεσάνυκτα είναι μικροί εναλλακτικοί χώροι - εξώστες ή φουαγιέ θεάτρων - εξηγείται η προτίμηση νεαρών θεατών, οι οποίοι είτε αρχίζουν τη βραδιά τους, για να συνεχίσουν στα μπαράκια, είτε την κλείνουν με θέατρο.

Οι μεταμεσονύχτιες παραστάσεις ξεκίνησαν στις αρχές του '90 από το θέατρο «Αμόρε», όταν ο δαιμόνιος Γιάννης Χουβαρδάς μετέτρεπε τον εξώστη σε θεατράκι τσέπης (70 θέσεων).Και, βέβαια, ανάλογης νεανικής αντίληψης είναι τα έργα και η φόρμα των παραστάσεων που παίζονται μετά τα μεσάνυχτα. Καθώς η πρόκληση μιας αβάν γκαρντ πρότασης απευθυνόταν σε νεανικό κοινό, οι παραγωγές γίνονταν με «φρέσκα υλικά» και οι παραστάσεις σύστηναν φερέλπιδες, νέους δημιουργούς.

Στο θέατρο «Αμόρε - Εξώστης» (Πριγκιπονήσων 10 Πολύγωνο, τηλ. 210-6468.009), κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 24.15, παίζεται το έργο του Λούκα Μπέρφου <<Τέσσερις εικόνες αγάπης>>.Μία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Μόσχος με πέντε πρόσωπα (K. Γρηγοριάδης, A. Καρυστινός, Δ. Κουρτάκη, Δ. Κούρτη, K. Παπαχρόνης), που μπλέκονται σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι.

Στο φουγιέ της «Πειραματικής Σκηνής» του «Εθνικού Θεάτρου» (Αγίου Κωνσταντίνου 22, τηλ. 210-5223.242), κάθε Σάββατο στις 24.00 παρουσιάζεται το «Έργο Νο 27» του Αλεξέι Σλαπόφσκι, που σκηνοθέτησε ο Κώστας Αλεξάκης. Στο προσκήνιο η συζυγική απιστία, μέσα από έξι πρόσωπα (E. Σαουλίδου, Δ. Ταμπιλής, Σ. Σωπύλης, Γ. Στάμος, A. Ζαφειράτου, M. Γρύλλη), που μαζί τους ανακαλύπτουμε τους μηχανισμούς της αναζήτησης του έρωτα και της ελευθερίας.

Στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης» (Ιλισίων 21, τηλ. 210- 7481.695) ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος σκηνοθετεί και παίζει στο έργο του Νίκου Καραγιάννη «Ερωτικό σκάκι» (κάθε Παρασκευή στις 23.30). Τρία ζευγάρια κι ένας παρατηρητής δοκιμάζουν χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις ορθόδοξα και ανορθόξα ερωτικά παιχνίδια. Παίζουν: A. Λιακόπουλος, M. Γουλά, Στ. Κακαβούλης, Γ. Κοντοπόδης, B. Κουτσοποδιώτη, X. Σαχανίδης, Λ. Χατζάκος.

Στο φουαγιέ B' του θεάτρου «Βικτώρια» (Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 210-8233.125) παίζεται η κωμωδία του Ερνέστου Βουτσίνου «2 + να λένε», κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 24.00. Εδώ, με 10 ευρώ, οι θεατές, πίνοντας το ποτό τους και καπνίζοντας, παρακολουθούν τον διάλογο δύο φίλων (E. Βουτσίνος, Γ. Κατινάς) διανθισμένο με πικάντικα στιγμιότυπα και στοιχεία Stand up comedy, όπως τα έστησε ο Νίκος Καραγεώργος.

Στο θέατρο «Altera Pars» (Μεγάλου Αλεξάνδου 123 Κεραμεικός, τηλ. 210-3410.011), κάθε Παρασκευή στις 24.15 παίζεται η μαύρη κωμωδία του Ντον Ντελίλο «Valparaiso» που σκηνοθέτησε ο Πέτρος Νάκος, με πρωταγωνιστές τους: M. Χειμώνα, X. Ευθυμίου, Στ. Αποστολίνο, Δ. Φλουρή κ.ά. Κωμικά και σουρεαλιστικά στιγμιότυπα από την περιπλάνηση ενός μέσου ανθρώπου, από τη μία άκρη της Αμερικής στην άλλη.

δοκιμάστε το!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.