Jump to content

"Γονιμοποίηση" χωρίς σπέρμα


and1dr

Recommended Posts

Έναν επαναστατικό τρόπο ψευδογονιμοποίησης των ωαρίων, χωρίς τη χρήση σπέρματος ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Ουαλικού Κολεγίου Ιατρικής στο Κάρντιφ της Βρετανίας. Η μέθοδος αυτή, που στηρίζεται σε μία άλλη σημαντική επιτυχία τους, στην απομόνωση ενός ενζύμου, του PLC-Ζ που βρίσκεται στο ανδρικό σπέρμα και ευθύνεται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας της γονιμοποίησης, θεωρούν πως μπορεί να δώσει λύση στα ηθικά διλήμματα που υφίστανται σε σχέση με τη λήψη και χρήση των βλαστοκυττάρων στη βιοϊατρική έρευνα και στην κλινική ιατρική. Παράλληλα, το εν λόγω ένζυμο, το οποίο μάλιστα ονομάζουν "η σπίθα της ζωής", θεωρούν ότι μπορεί να δώσει νέες ελπίδες σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

"Η σπίθα της ζωής"

Η κυριότερη πηγή βλαστοκυττάρων αυτή τη στιγμή είναι έμβρυα προερχόμενα είτε από τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, είτε από αμβλώσεις, γεγονός που εγείρει ζητήματα θέσπισης αυστηρών δεοντολογικών κανόνων. Ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι η χρήση των βλαστοκυττάρων υπόσχεται τεράστιες θεραπευτικές δυνατότητες για μεγάλο αριθμό ανίατων μέχρι σήμερα ασθενειών. Ο τρόπος λήψης τους, λοιπόν, με τρόπο διαφορετικό από τους προαναφερθέντες αποτελεί αντικείμενο έρευνας για πολλές επιστημονικές ομάδες.

Όμως η ομάδα όμως του Κολεγίου Ιατρικής φαίνεται πως βρήκε μια πιθανή λύση στο πρόβλημα. Αυτό που κατάφεραν ήταν το εξής: Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που στηρίζεται στη χρήση του ενζύμου PLC-Ζ, "μπέρδεψαν" το ωάριο, το οποίο άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είχε γονιμοποιηθεί κανονικά.

Το ωάριο μπήκε σε διαδικασία διαίρεσης στην οποία και παρέμεινε επί τέσσερις με πέντε ημέρες, κι έπειτα σταμάτησε, καθώς δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε κανονικό οργανισμό, δεδομένου ότι δεν διαθέτει πατρικά χρωμοσώματα. Αυτές όμως οι πρώτες ημέρες είναι έτσι κι αλλιώς οι ημέρες που ένα ωάριο που βρίσκεται σε βλαστοκυστική φάση.

Σύμφωνα με τον Nazar Amso λέκτορα του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του του Ουαλικού Κολεγίου Ιατρικής, τα οφέλη από τη χρήση αυτής της μεθόδου είναι πολλαπλά. Εκτός από την απόκτηση βλαστοκυττάρων χωρίς τη χρήση κανονικών εμβρύων, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τα ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, διότι το σπέρμα του άνδρα παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα του ενζύμου PLC-Ζ.

Οι επιστήμονες χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Reproduction και στο περιοδικό New Scientist. Επισήμαναν ωστόσο ότι βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και χρειάζονται χρόνια μελετών, προτού μπορέσει να βρει ευρεία εφαρμογή.

ert.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.