Jump to content

Ιατρικός Πληθωρισμός


bc aleg

Recommended Posts

Ιατρικός Πληθωρισμός Προβλήματα και προοπτικές

Συγγραφέας: Πετρόπουλος Γιώργος, Παθολόγος - Επιμελητής Α’ ΕΣΥ

http://www.iatroclub.gr/html/modules.php?o...ly=1&page_id=58

Καταχώρηση την: 06.03.04

__________________________

Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του ιατρικού πληθωρισμού.

Οι αναλογίες ιατρών – γενικού πληθυσμού έχουν προ πολλού παραβιάσει τις οδηγίες της ΠΟΥ για την άριστη ρύθμιση (1/450-500) και σε ορισμένες περιοχές της χώρας προσεγγίζουν το δείκτη 1/100-150.

Η τεχνητή ζήτηση των υπηρεσιών υγείας και τα κρισιακά φαινόμενα που προκάλεσε η παραβίαση αυτών των αναλογιών προβλημάτισαν καθυστερημένα και το Υπουργείο Υγείας , που δια της επιτροπής Λουκόπουλου προσδιορίζει πλέον περιοριστικά μέτρα στην είσοδο νέων γιατρών στο επάγγελμα.

Με το νέο νόμο οι Ιατρικοί Σύλλογοι αναλαμβάνουν την ευθύνη προσδιορισμού των αναγκαίων κατά περιοχή ιατρικών αδειών και τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται στις εξετάσεις κατά την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού (ΔΙΚΑΤΣΑ), τις εξετάσεις πριν την ειδικότητα κλπ.

Ανεξάρτητα από τις γνωστές και ασύγγνωστες πολιτικές ευθύνες για την ενσυνείδητη προαγωγή του πληθωριστικού φαινομένου στο ιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, ευθύνες που δεν πρόκειται ποτέ να αναληφθούν, ο ιατρικός κόσμος οφείλει να έχει άρτια και αξιόπιστη άποψη στο πρόβλημα αυτό, ανεξάρτητη από αυτήν του κράτους ή των ιατρικών συλλόγων, αντίστοιχη στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Είναι αυτονόητο πως σε μια ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη όπως αυτή της ιατρικής , όπου τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν κάθε πενταετία πλέον, ένας αυξημένος ρυθμός ανανέωσης του Ιατρικού Σώματος σε κάθε χώρα (και στην Ελλάδα) είναι αναμενόμενος.

Σε ιατρικές μεθόδους που καθιερώνονται από το κενό, όπως πχ οι γενετικές θεραπείες, η διαχείριση του απομακρυσμένου ασθενή κλπ, σαν προϊόντα των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων, είναι απολύτως αδύνατο η συνεχιζόμενη ιατρική μετεκπαίδευση (CME) να καλύψει τα κενά που παρουσιάζονται και είναι αναγκαία η είσοδος στο σώμα νέων γιατρών, εξ αρχής εκπαιδευμένων στις νέες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Και μάλιστα με ρυθμό ανάλογο των συντελούμενων εξελίξεων.

Και οποιουδήποτε χαρακτήρα διοικητικά μέτρα είναι απλά αδύνατο να ανακόψουν την ραγδαία αυτή επιστημονικού χαρακτήρα εξέλιξη που αυτονόητα επηρεάζει και την σύνθεση του ιατρικού σώματος σε κάθε χώρα.

Η αναγκαία αυτή ανασύνθεση δεν φαίνεται να προβληματίζει το Υπουργείο Υγείας, που φαίνεται να εμμένει στην επίλυση ποιοτικών αλλαγών με αριθμητικούς δείκτες, όμως σαφέστατα ενεργοποιεί μεγάλα τμήματα του ιατρικού κόσμου της χώρας σε τροποποίηση της στάσης τους ακόμα και έναντι των θεσμών.

Διοικητικά όργανα και διοικητικές αποφάσεις που παρεμποδίζουν την επιστημονική εξέλιξη δεν λαμβάνονται καν υπόψη από τους ενδιαφερόμενους, η ανανέωση του ιατρικού σώματος σε επίπεδα ουσίας εξελίσσεται γοργά, και η δυνατότητα του κράτους (το οποίο εν πάση περιπτώσει είναι δεσμευμένο από τα ήδη υπάρχοντα ιατρικά lobbies) να αποτρέψει και να ελέγξει την διαδικασία αυτή μειώνεται δραστικά.

Οι νεώτεροι γιατροί δεν προσφεύγουν στις κλασσικές ειδικότητες που ούτως ή άλλως έχουν κλείσει αριθμητικά και ποιοτικά στην Ελλάδα.

Η πλειοψηφία τους προσανατολίζεται στην αναζήτηση πολιτικής και άλλης εξω-επιστημονικής υποστήριξης για την ακώλυτη είσοδο στο επάγγελμα ενώ μια ισχυρή μειοψηφία επιλέγει εξαρχής την εξειδίκευση σε νέους κλάδους και τομείς της ιατρικής επιστήμης, ώστε να εξασφαλίσει με άρτιο τρόπο την θέση της στο επιστημονικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι στη χώρα.

Τα ισχυρότατα ιατρικά Lobbies, κυρίως του δημοσίου τομέα (πανεπιστήμια, ΕΣΥ, ΙΚΑ και ασφαλιστικοί οργανισμοί), φυσικά δεν παραχωρούν ούτε εκατοστό στα ήδη τους κεκτημένα δικαιώματα στην άσκηση του επαγγέλματος και η διαδικασία ανανέωσης εκτός από πολύπλοκη, αργή και βασανιστική αναγκαστικά πρόκειται να είναι και είναι και συγκρουσιακή.

Είναι αυτονόητο πως το κράτος αποτελεί ισχυρότατο μηχανισμό αναστολής της αναγκαίας επιστημονικής εξέλιξης στην ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα.

Η φερόμενη σαν μεταρρύθμιση της τελευταίας διετίας δεν αποτελεί παρά την τροποποιητική στάση του κράτους για την διασφάλιση της συντήρησης και κατά συνέπεια δεν αγγίζει ούτε την επιδερμίδα των κρισιακών φαινομένων, που έχουν αμιγώς επιστημονική βάση και αιτιολογία.

Η κρίση στις υπηρεσίες υγείας και στο ιατρικό επάγγελμα θα ενταθεί, και θα γενικευθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει τους αυτορρυθμιστικούς μηχανισμούς της αγοράς όταν πρόκειται για την άσκηση της ιατρικής επιστήμης και του ιατρικού επαγγέλματος. Θα αποτελεί τον αντίποδα του σφάλματος των κρατικών ρυθμίσεων που επεχείρησε το Υπουργείο Υγείας μια εικοσαετία πριν.

Οι περισσότεροι γιατροί στην χώρα, με εξαίρεση τις μέσες ηλικίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν πλέον αυτονόητη θέση στο επάγγελμα.

Το πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού, αν δεν επιλυθεί με επιστημονικούς όρους, όπως είναι και το ορθό, θα επιλυθεί με διαφορετικό τρόπο μάλλον επώδυνο.

Με δεδομένη την περιφρόνηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους για την δημόσια υγεία, για την ιατρική επιστήμη και την έρευνα, και για το ουσιώδες υγειονομικό συμφέρον των πολιτών, είναι αυτονόητο πως το Υπουργείο Υγείας θα εντείνει τα μέτρα πολιτικού και διοικητικού ελέγχου της ιατρικής επιστήμης και του ιατρικού επαγγέλματος.

Ήδη στο ιατρικό σώμα τείνει να συντηρεί , τουλάχιστον στο επίπεδο του δημοσίου συστήματος, τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλότερου κόστους και του πιο χαμηλού επιστημονικού και δεοντολογικού επιπέδου γιατρούς.

Η δεδηλωμένη αυτή πρακτική πρυτανεύει και στα περιοριστικά μέτρα αποσυμφόρησης του ιατρικού σώματος και αντιμετώπισης του ιατρικού πληθωρισμού.

Παρόλα αυτά, δεν είναι καθόλου δεδομένο πως τα κυβερνητικά αυτά σχέδια θα επιτευχθούν.

Όσο ισχυρό και αν είναι το κράτος, είναι πάντα υπό την αίρεση του βαθμού ικανοποίησης του πληθυσμού από τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης που παρέχει.

Και δυστυχώς όλες οι αντίστοιχες διεθνείς ποιοτικές μελέτες φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση σε βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες και η μαγγανεία έχουν πάρει την έκταση μάστιγας στην Ελλάδα , σαν άμεσο προϊόν του χαμηλού αυτού βαθμού ικανοποίησης.

Το Υπουργείο Υγείας αρνείται κατηγορηματικά να αντιμετωπίσει, έστω αυτή την παρενέργεια του χαμηλού βαθμού ικανοποίησης, με την λήψη μέτρων αύξησης της αξιοπιστίας των υπηρεσιών υγείας που παρέχει η επιστημονικά θεμελιωμένη ιατρική.

Η απορρόφηση νεώτερου ιατρικού δυναμικού και η ποιοτική βελτίωση του ιατρικού σώματος δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο από την ανοιχτή και ενεργητική υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στην μαγγανεία και επιτείνονται περισσότερο οι δυσμενείς συνέπειες του ιατρικού πληθωρισμού. Για τον λόγο πως τεράστια τμήματα του ελληνικού πληθυσμού επιζητούν και δέχονται και μη ιατρικού χαρακτήρα υπηρεσίες υγείας.

Ενώ με διοικητικού χαρακτήρα μέτρα εμποδίζεται η είσοδος νέων γιατρών στο ιατρικό επάγγελμα, η δραστηριότητα των κάθε λογής ‘’θεραπευτών’’ ενθαρρύνεται και προάγεται από τα επίσημα κρατικά όργανα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με μόνο το επιχείρημα της διαγνωστικής και θεραπευτικής αστοχίας ενός πλέγματος δημόσιων και ιδιωτικών επαγγελματιών υγείας που δομήθηκε έτσι ώστε να προσεγγίζει τον ασθενή με μη επιστημονικά κριτήρια, χωρίς διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό, με ακατάλληλα μέσα, και με μειωμένη επιστημονική υπόσταση.

Το πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού δεν μπορεί να εξετάζεται ανεξάρτητα από τις παραπάνω θεμελιακές παραμέτρους.

Και ο διοικητικός περιορισμός του είναι εμφανές πως δεν τις λαμβάνει καν υπόψη.

Είναι δεδομένο πως το ιατρικό σώμα στην Ελλάδα πρέπει να παγιωθεί σε μια αριθμητική βάση περίπου 50.000 γιατρών, με εσωτερική χωροταξική και ποιοτική κατανομή και σύνθεση δραστικά διαφορετική από την σημερινή.

Εκτός του ιατρικού σώματος καμία ιατρική πράξη άμεση ή έμμεση δεν θα πρέπει να διενεργείται.

Η εσωτερική σύνθεση των ιατρικών ειδικοτήτων στο ιατρικό σώμα πρέπει να διευκολύνεται στην κατεύθυνση της ανανέωσης με τις σύγχρονες ειδικότητες, που καθυστερούν χρόνια να καθιερωθούν στην Ελλάδα, τροφοδοτώντας την πάγια επιστημονική μας καθυστέρηση.

Τα κρισιακά φαινόμενα οφείλουν να αγνοηθούν στην ανασύνθεση του ιατρικού σώματος σε μια τέτοια κατεύθυνση, γιατί είναι αυτονόητο πως θα εκλείψουν αυτόματα.

Η εσωτερική ρύθμιση της ζήτησης και της προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών δεν πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει αυθόρμητα για το λόγο πως και η υπέρβαση στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών αποδεδειγμένα λειτουργεί βλαπτικά στην δημόσια υγεία, επιβαρύνει τις επιδημιολογικές παραμέτρους και την επίπτωση και τον επιπολασμό των νόσων, δημιουργεί εκ του μη όντος μεγάλες κατηγορίες ιατρογενών νόσων και κατά συνέπεια αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πως δεν είναι πάντα ωφέλιμη η αφθονία.

Αν ο δημόσιος τομέας υγείας είναι συνταγματικά αδύνατο να εξαλειφθεί εντελώς, μια και αποτελεί την δομική στρέβλωση που ευθύνεται για την αντιεπιστημονικότητα των ιατρικών πράξεων, πρέπει τουλάχιστον να περιοριστεί στο μισό, τόσο αριθμητικά όσο και όσον αφορά στην έκταση της επιρροής του στην δημόσια υγεία και στις επιδημιολογικές παραμέτρους στη χώρα.

Και από την παραπάνω συνοπτική παρουσίαση κάποιων παραμέτρων που θα βαρύνουν στην επιδείνωση ή την επίλυση του προβλήματος του ιατρικού πληθωρισμού στη χώρα, είναι φανερό πως μία και μόνη είναι η κεντρική παράμετρος του σχεδιασμού και του management των υπηρεσιών υγείας και όσων τομέων τις καθορίζουν.

Η επιστημονική αφετηρία και οι προθέσεις των διαχειριστών.

Αν και το πρόβλημα του ιατρικού πληθωρισμού εξεταστεί από το πρίσμα της επιστημονικής αναβάθμισης του ιατρικού επιστημονικού μας δυναμικού σαν ενιαίου συνόλου, το θέμα είναι προφανώς αντιμετωπίσιμο παρά το αναπόφευκτο (αλλά δίκαιο) κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Όσο η πολιτική υστεροβουλία υπερισχύει, όπως μέχρι σήμερα, της επιστημονικότητας , στην κρίσιμη αυτή επιστήμη που συναποτελεί και επάγγελμα και λειτούργημα, ο ιατρικός πληθωρισμός θα δημιουργήσει τραγικές για το κοινωνικό σύνολο καταστάσεις.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ελπίζω τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα (που μ'ενδιαφέρει) να εκμεταλλευτούμε σοβαρά την θέση μας ως βαλκανικό σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες υγείας και να έχουμε εισαγωγή ασθενών από τις γείτονες χώρες. Το Διαβαλκανικό ήταν μία αρχή αλλά είναι πολύ ακριβό (για τους ασθενείς) και εν τέλει απορρόφησε τους μεγαλοϊατρούς της Θεσσαλονίκης (που έχουν υψηλό κασέ).

Πάντως αν εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες πάνω μπορεί και να έχουμε δουλειά στη Βόρεια Ελλάδα με "εισαγόμενους ασθενείς".

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:lol:

Πως να ερθουν ρε παιδια οι "βαλκανιοι" ασθενεις οταν γνωριζουν πως εχουν προηγηθει αυτων οι γνωστοι μας "βαλκανιοι γιατροι"??? γνωριζουν οι ανθρωποι γι αυτο και δεν ερχονται.

"βαλκανικό σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες υγείας" !! τι διφορουμενη φραση - θα μπορουσε να ειναι και ανεκδοτο!

emgoal

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

να χαρεις τα μπαλκονια σου Αλεξια μου, το θεμα και το αρθρο ειναι πολυ σοβαρο-

πηγαινε να αυνανιστεις καπου αλλου σε παρακαλω - οχι εδω.

emthanx

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup

ναι μαναρι μου, το ξερω, αυτη ειναι η νοοτροπια σας -

γι αυτο και η ιατρικη στην ελλαδα εγινε ετσι σκατα.

οπου λαχει κι οπως λαχει emkiss

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

σοβαροτητα? επιπεδο? ιδου: http://www.dikatsa.info/forum/showthread.php?threadid=978

να χαρω εγω "ιατρους" και "ανθρωπους"

Κουμπούρες ?!!!!!

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_.../11/2004_124666

Αν είναι δυνατόν !!! Ο επιθανάτιος ρόγχος του ΔΙΚΑΤΣΑ συνοδεύεται με αισχρά άρθρα... Τελικά κάποιοι καθαρματίες δεν βάζουν ποτέ μυαλό.

τωρα το διαβασα.ευχομαι στο δημοσιογραφο τα λεφτα που πηρε να τα φαει στους ιατρους

Να τα κανει ΟΛΑ φαρμακα...

μηπως πρεπει να κραταμε και σημειωσεις με κανα ονομα? Που ξερεις? Μικρός ειναι ο κόσμος...δεν θα πεσει κανεις τετοιος "δημοσιογραφος" στα χερια μας???

emboredembaaa

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πως να ερθουν ρε παιδια οι "βαλκανιοι" ασθενεις οταν γνωριζουν πως εχουν προηγηθει αυτων οι γνωστοι μας "βαλκανιοι γιατροι"??? γνωριζουν οι ανθρωποι γι αυτο και δεν ερχονται.

"βαλκανικό σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες υγείας" !! τι διφορουμενη φραση - θα μπορουσε να ειναι και ανεκδοτο!

Έχει σταματήσει να είναι αστείο bc aleg. Όσες φατσούλες και να βάλεις.

Ή θα κάνουμε συζήτηση επιπέδου ή δαπέδου...

Έδωσα μια πρόταση για την υπερπροσφορά ιατρών (τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα) και νομίζω είναι ρεαλιστική αν επενδύσουμε σωστά στη διαφήμισή του. Πλάκα πλάκα οι βουλγαρορουμανοϊατροί έχουν αβαντάζ που θα μιλάνε τη γλώσσα! :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

οι βουλγαρορουμανοϊατροί έχουν αβαντάζ που θα μιλάνε τη γλώσσα! :)

μα δεν την μιλανε αγαπητε μου!! λαθος πληροφοριες εχεις!

γνωριζουν τοσα ρουμανοβουλγαρικα οσα και απο ιατρικη!

ξερεις τι δουλεμα πεφτει απο τους Ρουμανους, τους Γιουγκοσλαβους κλπ για το επιπεδο των ελληνων "φοιτητων" εκει...??

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ομολογουμένως νόμιζα τα αγγλόφωνα δεν υπάρχουν πια. Αλλά οι πληροφορίες μου λένε πως οι φοιτητές είναι επίσημα γραμμένοι στα ντόπια προγράμματα αλλά μετά παρακολουθούν τα αγγλόφωνα.

Πάντως πιστεύω οι καλοί φοιτητές μαθαίνουν και τη γλώσσα στα 6 χρόνια που κάθονται έξω. Ένα ακόμα διαχωριστικό στοιχείο!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Λοιπον,

ο Φιντελ ,που βλεπετε διπλα να "δειχνει" την επανασταση, εχει (μου λενε φιλοι μου ΚουΚουΕδες) το καλυτεροτερο ΕΣΥ:

καθε τετραγωνο της πολης εχει τον δικο του γιατρο στον οποιο καταφευγουν (υποχρεωτικα φανταζομαι) οι αρρωστοι του τετραγωνου

κι αυτος ο γιατρος, οχι μονο εχει την ευθυνη του τετραγωνου (ολοκληρου, ε?) αλλα και δικη του μεζονετα: πανω μενει αυτος και κατω η νοσοκομα!

αυτη ειναι ζωη συντροφοι: φευγω με την επομενη μπριγαδα

ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - ΖΗΤΩ Ο ΦΙΝΤΕΛ

emcuba

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Prof.Wizard αυτό που γράφεις για τα βαλκάνια είναι πολύ σωστό.

Η βουλγαρία και η Ρουμανία θα μπουν σε 2 χρόνια στην ΕΕ,ενώ η οικονομία τους έχει κάνει μεγάλες προόδους τα τελευταία 10 χρόνια.Μελλόντικα ίσως ενταχθούν και άλλες χώρες των βαλκανίων.

Είναι λάθος αυτό που λέμε ότι οι βουλγαροι είναι φτωχομπινέδες.Τώρα μπορεί να είναι,αλλά σε 10-15 χρόνια (που εμείς θα βρισκόμαστε στην αρχη προς ακμή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μας)θα είναι σε πολύ καλύτεη μοίρα.Όπως στην ελλάδα άλλωστε πριν 15 χρόνια gucci,luis vuitton,versace φόραγαν μόνο οι πολύ πλούσιες που πήγαιναν 2 φορές τον χρόνο λονδίνο για ψώνια και οι υπόλοιπες ελληνίδες βολεύονταν στην τοπική μπουτίκ "Χριστίνα","Τζέννη" κτλ ενώ τώρα και και η σούλα από κουκάκι έχει ζώνη D&G,έτσι θα γίνει πιθανόν και με τα βαλκάνια.

Ιδίως κάποιος που γνωρίζει την γλώσσα (βουλγάρικα ή ρούμανικα), ξέρει λίγο ιατρική και ασχοληθεί με μια ειδικότητα που πιάνει πολύ κόσμο (πχ γυναικολόγος,παιδίατρος,καρδιολόγος) μπορεί να έχει γιατρείο με προσανατολισμό άτομα από αυτές τις χώρες.Ο βούλγαρος τώρα που έχει κάποιοα λεφτουδάκια σου λέει κατεβαίνω στην ελλάδα για 3 μέρες,κάνω ψώνια πάω και στον γιατρό(πολλαπλό όφελος για την ελληνική οικονομία).

Ο γιατρός τώρα συνεργάζεται με τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία (πχ αυτό το διαβαλκανικό πώς το λένε δεν θυμάμαι)οπότε ακόμα και αν προκύψει κάποια δυσκολία ιατρικής φύσης ή το περαστατικό θέλει νοσηλεία το στέλνει εκεί στα τσακάλια και καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του,παίρνει δε καιι το ποσοστό του ως συνεργάτης (νόμιμα με απόδειξη κτλ)

Επειδή κάποιος είπε ειρωνικά "αλβανός τουρίστας" κτλ να πω ότι στην χώρα μας υπάρχουν πολλοί μετανάστες για 10 χρόνια,οι πιο σοβαροί και ικανοί εκ των οποίων έχουν πλέον κάποιες ικανοποιητικές οικονομίες.Αν λοιπόν ο πατέρας του (ή ο ίδιος) χρειαστεί να κάνμει ένα by-pass πάει και το κάνει στην Ελλάδα.

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουν τα πανεπιστήμια της περιοχής (Γιάννενα,Θεσ/νική) να τραβήξουν τους καλύτερους αλβανούς,σκοπιανούς,ρουμάνους κτλ φοιτητές,ώστε αυτοί να σπουδάσουν ελλάδα με όφελος για όλους: για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε καλύτερο πανεπιστήμιο από τα δικά τους,για το ελληνικό πανεπιστήμιο που έχει στις τάξεις του πολύ καλό υλικό (και μάλιστα τα παιδία αυτά επειδή έχουν ζήσει φτώχια και εξαθλίωση είναι πολύ πιο σοβαρά και συγκροτημένα από τα δικά μας κακομαθημένα και καβαλημένα που δημιοργούν - λόγω συμπεριφοράς/νοοτροπίας - χίλια δύο πρακτικά προβλήματα),αλλά και για την ελλάδα γενικότερα (η ελιτ των χωρών αυτών θα είναι ελληνοσπουδασμένη,κεφάλαιο που αν το εκμεταλλευτούμε μπορεί να βοηθήσει πολύ την χώρα).

Προτείνω δηλαδή να κάνει η Ελλάδα στα βαλκάνια αυτό που χονδρικά έκαναν οι ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη.

Επειδή το θέμα του τόπικ είναι η υπερπληθώρα γιατρών,προσπάθησα να εξηγήσω ότι οι δημιουργικοί και ικανοί,αυτοί που θα δουν τι ζητάει ο κόσμος και τι αυτοί μπορούν να προσφέρουν θα καταφέρουν και να επιβιώσουν και να κάνουν θαύματα.

Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να ξεκατινιάζονται στα διάφορα τόπικ για ΔΙΚΑΤΣΑ που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στο σαιτ και έχουν σαν κεντρικό θέμα να πει ο ένας στον άλλον είσαι αρχίδι.

(από την εποχή της έκθεσης-έκφρασης στο λύκειο ήθελα να τελειώσω ένα κείμενο με αυτήν την λέξη!)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ni-me, δεν ξερω αν η οικονομικη κατασταση των πολιτων των υπολοιπων Βαλκανικων χωρων θα τους επιτρεψει συντομα να ερχονται για "ιατρικο τουρισμο" στην Ελλαδα, σιγουρα ομως αυτοι που θα μπορουν να το κανουν εχουν την ανιστοιχη επιλογη καλης ιδιωτικης κλινικης στη χωρα τους !

Στη Σερβια, υπαρχουν τετοιες κλινικες για ολες τις ειδικοτητες, ενω τα στρατιωτικα νοσοκομεια (στα οποια νοσηλευονται και οι "εχοντες") ειναι εφαμιλλα των καλυτερων ιδιωτικων στην Ελλαδα. Ο μονος λογος για τον οποιο καποιος θα ερθει να αναζητησει ιατρικη περιθαλψη στην Ελλαδα, ειναι το να ερθει για καποιον συγκεκριμενο ιατρο που θεωρειται "κορυφη" στο ειδος του. Οχι για να παει στον οδοντιατρο ή για να φερει τη γυναικα του να γεννησει.

Απ' οτι γνωριζω δε, το "Διαβαλκανικο" εχει συνεργασια και με γνωστο Σερβο νευρολογο. Ο οποιος βεβαια δεν ερχεται στην Ελλαδα για να εξετασει Σερβους ασθενεις, αλλα Ελληνες...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΕΡΒΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ.ΜΑΛΛΟΝ,Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ 100%ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ.ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ.ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ.ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΣ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ο "καταρτισμενος γιατρος" δηλαδη το ακριβως χρειαζεται ? Βιβλια, ασθενεις, ορεξη για δουλεια, καλους δασκαλους και -πλεον- συνεχιζομενη ιατρικη μορφωση (Cme). Απο αυτα δεν νομιζω οτι λειπει τιποτα στους Σερβους φοιτητες και γιατρους. Εχει σημασια αν η συνδεση στο ιντερνετ θα ειναι Adsl ή dial-up ?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@Alex77

Μου δημιούργησε μερικές απορίες το ποστ σου.

σιγουρα ομως αυτοι που θα μπορουν να το κανουν εχουν την ανιστοιχη επιλογη καλης ιδιωτικης κλινικης στη χωρα τους !

Στη Σερβια, υπαρχουν τετοιες κλινικες για ολες τις ειδικοτητες, ενω τα στρατιωτικα νοσοκομεια (στα οποια νοσηλευονται και οι "εχοντες") ειναι εφαμιλλα των καλυτερων ιδιωτικων στην Ελλαδα.

Κατ'αρχήν εδώ λες ότι υπάρχουν καλές ιδιωτικές κλινικές στην Σερβία και μετά ότι οι έχοντες πάνε σε στρατιωτικά (κρατικά υποθέτω) νοσοκομεία.

Τελικά τι κάνουν οι έχοντες; πάνε σε κάλες ιδιωτικές ή σε στρατιωτικά;αν οι έχοντες πάνε στα στρατιωτικά στις ιδιωτικές ποιοι πάνε;

Μετά δεν κατάλαβα αυτό με τα στρατιωτικά.Μερικές ερωτήσεις:

*Αυτά τα χτίζει το κράτος έτσι;

*Είναι σε θέση το κράτος να χρηματοδοτήσει στρατιωτικά νοσοκομεία εφάμιλλα του διαβαλκανικού; (στην ελλάδα πάντως δεν είναι)

*υπάρχει στρατιωτική κλινική στη σερβία που να παρέχει υπηρεσίες επιπέδου ωνασείου;που να κάνει δύσκολες επεμβάσεις γενικά (απαιτητικές και σε υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό);το προσωπικό πληρώνεται από το κράτος;δηλαδή ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος χειρουργός (σε εξωτερικό σπουδές στις πιο σύγχρονες εξελίξεις κτλ)αφού τελειώσει τις σπουδές του θα γυρίσει στην σερβία να εργαστεί σαν δημόσιος υπάλληλος;με τι μισθό;

*είναι σε θέση το κράτος να αντέξει το αστρονομικό κόστος συντήρησης και upgrade αξονικών,μαγνητικών τομογράφων κτλ τεχνολογικού εξοπλισμού (αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί)την στιγμή που το ίδιο το κράτος δεν έχει έσοδα από το νοσοκομείοα αυτό (υποθέτω ότι η κύρια μάζα ασθενών ενός στρατιωτικου νοσοκομείου (οι στρτατιώτες κτλ δηλαδή) νοσηλεύονται δωρεάν ή με μειωμένο κόστος)

*είναι στρατιωτικά νοσοκομέια αλλά μπορεί να νοσηλευτεί ο οποιοσδήποτε;δηλαδή μπορεί να πάει εκεί να γεννήσει η γυναίκα ενός ευκατάστατου εμπόρου πχ;

*οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες ενός δημόσιου στρατιωτικού νοσοκομείου της σεςρβίας είναι εφάμιλλες του καλύτερου ελληνικού ιδιωτικού;

Απ' οτι γνωριζω δε, το "Διαβαλκανικο" εχει συνεργασια και με γνωστο Σερβο νευρολογο. Ο οποιος βεβαια δεν ερχεται στην Ελλαδα για να εξετασει Σερβους ασθενεις, αλλα Ελληνες..

αυτό δείχνει ότι όντως οι ευκαιρίες που ανοίγονται στα βαλκάνια είναι σημαντικές.Το ότι το διαβαλκανικό συνεργάζεται με σέρβο νευρολόγο δείχνει ότι όποιος μπορεί,τις εκμεταλλέυται.Προφανώς και κάποιος έλληνας μπορεί να πάει στην σερβία και ,έχοντας κάποιο κεφάλαιο,να φτιάξει εκέι μια πολύ καλή κλινική και να κερδίζει πολλά,την στιγμή που με το ίδιο κεφάλαιο στην ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να φτιάξει κάτι αντίστοιχο,λόγω μεγαλύτερου κόστους (εργατών,ενοίκια κτλ) αλλά και εντονότερου ανταγωνισμού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν ξερω αν το συγκεκριμενο τοπικ ειναι το καταλληλο για να συζητησουμε τα του Σερβικου συστηματος υγειας, αλλα τι να κανω, θα απαντησω.

Κατ'αρχην οταν μιλησα για κλινικες, εννοουσα διαγνωστικες και εκεινες που μπορουν να νοσηλευσουν ορισμενα ελαφρια περιστατικα. Δεν εννοουσα μεγαλα ιδιωτικα νοσοκομεια.

Τα νοσοκομεια στη Σερβια ειναι δημοσια. Τα περισσοτερα δεν ειναι στην καλυτερη κατασταση, ομως μην νομισεις πως τα Ελληνικα δημοσια ειναι σε καλυτερη. Απλα, στην Ελλαδα υπαρχει μεγαλυτερη οικονομικη ευχερεια οσον αφορα την προμηθεια υλικου.

Υπαρχουν μερικα νοσοκομεια στη Σερβια που ειναι εφαμιλλα του Ωνασειου οπως το νοσοκομειο Ντεντινιε. Ενα ενδιαφερον αρθρο εφημεριδας στα αγγλικα υπαρχει και εδω. Δεν ειναι τοσο flashy και trendy οσο το Ωνασειο, η ιατρικη που ασκειται εκει ομως ειναι υψηλοτατου επιπεδου.

Τα νοσοκομεια αυτα χρηματοδοτουνται απο το κρατος, απο δωρεες ιδιωτων (υπαρχουν αρκετοι πλουσιοι Σερβοι της διασπορας, οπως ο Mandaric) και απο τον Στρατο.

Ο στρατος στη Σερβια ειναι απο τις δομες που ελαχιστα εχουν "υποφερει" απο την οικονομικη κριση στη χωρα. Και οπως συμβαινει με τους στρατους σε καθε χωρα, ενας απο τους τομεις στους οποιους δινουν μεγαλη βαρυτητα ειναι αυτος της υγειας. Γι'αυτο και υπαρχουν δομες οι οποιες ναι μεν δεν ειναι προσβασιμες στους πολλους, υπαρχουν ομως δε και ειναι σε θεση να προσφερουν αριστη πριθαλψη σε υψηλοβαθμους στρατιωτικους, πολιτικους κλπ. Να σημειωσω οτι παρομοια νοσοκομεια υπαρχουν και στην Κροατια.

Οι πολιτες που εχουν προσβαση σε τετοια νοσοκομεια, ειναι μερικα περιστατικα που δεν μπορουν να αναλαβουν τα υπολοιπα δημοσια νοσοκομεια, αλλα και εκεινοι που μπορουν να πληρωσουν το "κατιτις" παραπανω ωστε να αποκτησουν προτεραιοτητα νοσηλειας σε αυτα.

Οσο για τους Σερβους ιατρους, ισχυει οτι και για τους υπολοιπους Σερβους. Υπαρχει μεγαλος πατριωτισμος σε αυτον το λαο. Στους περισσοτερους ηταν δυσκολο να αφησουν τη χωρα τους σε καιρο πολεμου. Βεβαια, η νεα γενια -και εφ'οσον η οικονομικη κατασταση δεν βελτιωθει- σιγουρα θα αρχισει να μεταναστευει.

Τωρα, οσον αφορα τον ιατρικο τουρισμο στην Ελλαδα, οπως ειπα ειναι δυσκολο να υπαρξει ποτε. Ο πλουσιος Βαλκανιος δεν θα ερθει για τον οποιοδηποτε γιατρο στην Ελλαδα γιατι απλουστατα καλυπτεται στην χωρα του.

Οσον αφορα το παραδειγμα για τις γεννες που ανεφερες, μαιευτηρια τυπου "Μητερα" δεν υπαρχουν απ'οσο γνωριζω. Υπαρχουν δημοσια μαιευτηρια που προσφερουν πολυ καλες ιατρικες υπηρεσιες σε νεογνο και λεχωνα (ασχετο- μεχρι και εργαστηρια τεχνητης γονιμοποισης προσφερουν). Και ειλικρινα δεν πιστευω οτι οι Ελληνικες μαιευτικες κλινικες θα αποτελεσουν πολο ελξης. Δεν υπαρχει ουσιαστικη αναγκη να πληρωσει 6.000 ευρω η εγκυος για να γεννησει σε μια κλινικη η οποια προσφερει πολυ καλες αλλα εξ'ισου υπερτιμημενες υπηρεσιες. Γνωριζουμε πολυ καλα οτι η αναγκη αυτη ειναι τεχνητη και "μοδα". Στην Αγγλια πχ οι τασεις ειναι τελειως διαφορετικες εδω και χρονια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ,ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΩΡΛ ΟΝΟΜΑΤΙ ΓΚΟΛΑΣ,ΕΧΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ,ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟ ΩΡΛ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ(ΕΠΙ 1 ΕΤΟΣ ΠΗΓΑΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ).ΑΥΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ?

ΒΡΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕΕΕΕΕΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarupemardownemarleftemarright Οχι βρε, αφου ειπαμε, εμεις οι Ελληνες (οχι ολοι, ξερουμε για ποιους μιλαω) εχουμε πληρεξουσιο απο τον Ιπποκρατη. Ειναι τσιφλικι μας η ιατρικη και ολοι οι αλλοι τρωνε βελανιδια, κανουν βουντου, "διαβαζουν" σπλαχνα και νομιζουν οτι το συκωτι ειναι αριστερα. :rolleyes:
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

@Alex77

α)Πήγα στο λινκ του νοσοκομείου που έβαλες.Εκεί δεν λέει ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς.Εχέι λέει συνολικά 219 κρεβάτια.Καλύπτουν αυτά τις ανάγκες της χώρας;

β)ουσιαστικά μου λες ότι ο ανταγωνισμός που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοσοκομεία πρόερχεται από καλά στρατιωτικά νοσοκομέια.Ο ίδιος αναφέρεις ότι αυτά χρηματοδοτούνται από : "Τα νοσοκομεια αυτα χρηματοδοτουνται απο το κρατος, απο δωρεες ιδιωτων (υπαρχουν αρκετοι πλουσιοι Σερβοι της διασπορας, οπως ο Mandaric)και από τον Στρατό",το οποίο μεταφράζεται στο εξής ένα : το κράτος (διότι ο στρατός από το κράτος χρηματοδοτείται,ενώ αυτό που λες για τους πλούσιους σέρβους δεν έχει αξία-κανένα σύστημα υγείας,νοσοκομείο,οργανισμός κτλ δεν μπορεί να βασιστεί και να επιβιώσει βασιζόμενο σε δωρεές ξένων επιχειρηματιών).

Πάνω σε αυτά ρωτάω:

*πόσα τέτοια στρατιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν και πόσους ασθενείς μπορούν να εξυπηρετήσουν; (εννοώ μη στρατιωτικούς);

*το κράτος είναι σε θέση συντηρήσει νοσοκομεία ανταγωνιστικά (σε τεχνολογική υποδομή και ξενοδοχειακές υπηρεσίες)σε σχέση με τα ελληνικά; (σημειώνω -για να δώσω μια εικόνα για τι μεγέθη μιλάμε - ότι στο βήμα 28/11/2004 ο υπ.υγείας δήλωσε ότι ο ευαγγελισμός έχει ημερήσια ζημιά 300.000 ευρώ.Ακόμα και αν υπερβάλλει κάπως,τα μεγέθη είναι τεράστια,όπως και να το κάνουμε.Αναφέρω αυτό το νούμερο για να δείξω για ποια ποσά συζητάμε,το ξέρω ότι ο ευαγγελισμό δεν έιναι ιδιωτικό)

*

Υπαρχουν δημοσια μαιευτηρια που προσφερουν πολυ καλες ιατρικες υπηρεσιες σε νεογνο και λεχωνα (ασχετο- μεχρι και εργαστηρια τεχνητης γονιμοποισης προσφερουν). Και ειλικρινα δεν πιστευω οτι οι Ελληνικες μαιευτικες κλινικες θα αποτελεσουν πολο ελξης. Δεν υπαρχει ουσιαστικη αναγκη να πληρωσει 6.000 ευρω η εγκυος για να γεννησει σε μια κλινικη η οποια προσφερει πολυ καλες αλλα εξ'ισου υπερτιμημενες υπηρεσιες. Γνωριζουμε πολυ καλα οτι η αναγκη αυτη ειναι τεχνητη και "μοδα". Στην Αγγλια πχ οι τασεις ειναι τελειως διαφορετικες εδω και χρονια.

Στην Αγγλία είναι διαφορετικές οι τάσεις διότι είναι διαφορετική και η νοορτοπία και οι δημόσια παρεχόμενες υπηρεσίες.

Μιλάω για προοπτική 10-15 χρόνων και με την υπόθεση ότι η οικονομική κατάσταση των λαών των βαλκανίων θα έχει βελτιωθεί σημαντικά (υπόθεση που δεν είναι εξωπραγματική,χωρίς να σημαίνει αυτό ότι έτσι θα γίνει σίγουρα,δεν πάω να το παίξω προφήτης).

Εσύ λες ότι όταν πλέον θα εμφανιστεί και στις βαλκανικές χώρες μια τάξη νεόπλουτων όχι ασήμνατη σε αριθμό (όπως συναίβει στην ελλαδα από το 1985 και μετά περίπου),αυτήν δεν θα προτιμήσει τα καλά και σύγχρονα ιδιωτικά μαιευτήρια,αλλά τα δημόσια της βουλγαρίας ή της σερβίας.ΟΚ,είναι μία άποψη,αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μία ευκατάστατη σερβίδα θα κάτσει να γεννήσει στο δημόσιο και να έχει απέναντι της την γύφτισσα να γεννάει στην αίθουσα τοκετών,όταν μπορεί να πάει κάπου πολύ καλύτερα.

@palaiologos

Μπορείς να μας πεις τι είδους συνεργασία είχε αυτός ο ΩΡΛ που λες με τον αλβανό;

Είχε τον αλβανό να εξετάζει και να συνεννοείται μες του αλβανούς ασθενείς και του έδινε ποσοστά;

Ρωτάω για να φανέι ότι αυτό που έλεγα,ότι ανοίγονται ευκαιρίες στα βαλκάνια και ότι πολλά μπορούν να γίνουν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ,ΑΛΛΑ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΤΣΛΝΕ ΣΤΟΝ ΓΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΑΚΙ ΤΟΥ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emexcl Ανεξάρτητα από τι σούρνουμε στους Δικατσάδες,υπάρχουν καλοί γιατροί και καλά νοσοκομεία στην Ανατολική Ευρώπη.Οι Έλληνες που πηγαίνουν έξω δεν μαθαίνουν γιατί είναι κατ'αρχάς 95% από δαύτους στούρνοι και αν και δεν έχουν κλίση στην ιατρική δεν τους πιέζει και κανένας για να μάθουν.Αν τους πιέζαν θα έβγαιναν ίσως και καλύτεροι από την Ελλάδα που έβγαλα το χτικιό να κυνηγάω ανθρώπους να μας κάνουν μάθημα.Στην καρδιολογία που με ενδιαφέρει μπορώ να πω ότι οι Σέρβοι έχουν μια αξιοπρεπή παρουσιά και δείχνουν ενδιαφέρον,από πόλεις όπως η Νις.Στο 8ο Euroecho που γινόταν αυτές τις ημέρες Πολωνός από το Λοντζ εξηγούσε για την τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφία,που δεν την ξέρει ούτε ένας Έλληνας(για δε τεχνικές όπως TDI τις έχουν ακουστά ή ξέρουν 5 πράγματα,αλλά ουσιαστική γνώση δεν έχει κανένας-και να σκεφτείτε ότι όλα τα μηχανήματα τις έχουν). .Οι Βαλκάνιοι αυτό που έχουν να ζηλέψουν είναι τα νοσοκομεία μας από άποψη παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.Και τα ιδιωτικά στην Ελλάδα μπορεί να έχουν καλύτερη ξενοδοχειακή υποδομή,αλλά από άποψη ιατρικών υπηρεσιών είναι έτη φωτός πίσω.Σαφώς και το Αλεξάνδρα λ.χ. είναι ανώτερο και ας έχεις απέναντι τις γύφτισσες από οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική.Αν δεν ήταν έτσι δεν θα έστελναν στη δυσκολία εκεί οι ιδιώτες.Αυτοί ξέρουν.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.