Jump to content

Μπαρ ιγκλού στη καρδιά του Μιλάνου


Recommended Posts

Ice Bar Milano

989180.jpg

Σε ένα μικρό παγωμένο βασίλειο, τα σφηνάκια βότκας σερβίρονται με στιλ κυριολεκτικά... αρκτικό

Τη βότκα με πάγο την ξέρουν οι Μιλανέζοι. Τώρα θα μάθουν και τη βότκα… πάνω στον πάγο. Κυριολεκτικά, όμως, καθώς η διάσημη νυχτερινή ζωή της ιταλικής πόλης μόλις απέκτησε νέο σημείο αναφοράς. Και τί σημείο, στους -5 υπό το μηδέν! Ναι, καλά διαβάσατε αυτή ακριβώς είναι η θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του εντυπωσιακού Ice Bar, όπου ο πάγος και οι βότκα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι.

Τοίχοι, τραπέζια, καναπέδες, μπάρα, μέχρι και τα ποτήρια, όλα είναι φτιαγμένα από συνολικά 50 τόνους διαυγή πάγου, που μεταφέρθηκαν από τον ποταμό Τόρνε, 125 χλμ βορείως του αρκτικού κύκλου, κατευθείαν στην ζεστή αγκαλιά της Μεσογείου. Το Ice Bar, που βρήκε στέγη στο πολυτελές ξενοδοχείο Town House στην καρδιά του Μιλάνου, λάμπει κάθε νύχτα εκθαμβωτικά γαλάζιο, μέσα σε ένα γυάλινο θόλο, που παίζει το ρόλο ψυγείου.

Τί θα λέγατε για λίγο έξτρα... πάγο;

Το Ice Bar πρέπει να πούμε ότι είναι αναγνωρισμένο "παιδί" του γνωστού σουηδικού Ice Hotel, του μόνου ξενοδοχείου στον κόσμο με ημερομηνία λήξης, μια και κατασκευάζεται αποκλειστικά από πάγο στις όχθες του Τόρνε κάθε φθινόπωρο, και λιώνει κάθε άνοιξη. Το Ice Bar αναμένεται να αποκτήσει άλλα 15 "αδελφάκια" σε διάφορα μέρη του κόσμου, δυστυχώς όμως δεν προβλέπεται να είναι στην Αθήνα κανένα από αυτά

Και φυσικά ένα πότο στο Ice Bar δεν θα μπορούσε να είναι απλή εμπειρία. Μόλις μπεις σε προμηθεύουν με ασημένια πόντσος που φτάνουν μέχρι το γόνατο και λευκές λαστιχένιες μπότες, τα οποία πρέπει να φορέσεις για να τα βγάλεις πέρα με τη χαμηλή θερμοκρασία. Επόμενη στάση η παγωμένη μπάρα, όπου σερβίρονται αφειδώς από μπάρμεν με φλις και γούνινα καπέλα, πολύχρωμα σφηνάκια βότκας.

Προσοχή στη λεπτομέρεια: τα ποτήρια είναι σκαλισμένα σε παγοκύβους μεγέθους γροθιάς. Η ανησυχία για τον "κίνδυνο" να βρεθεί κάποιος με τα χείλη κολλημένα σε κάποιο σφηνοπότηρο-παγάκι συναντά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της σερβιτόρας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Αμα είναι έτσι, άσπρο πάτο, με όλη τη σημασία.

Βέβαια μη φανταστείτε ότι το γλέντι ανάβει και κρατά μέχρι πρωίας. Οι πολικές θερμοκρασίες δεν είναι… για χόρταση, κατά το κοινώς λεγόμενο.

"Το κρύο είναι ξηρό και αντέχεται αλλά για προληπτικούς λόγους λέμε στους πελάτες να μην παραμένουν πάνω από μισή ώρα. Για τους περισσότερους αυτός ο χρόνος είναι αρκετός" εξηγεί ο Αλεσάντρο Ρόσο, ιδιοκτήτης του Town House, ο οποίος προσθέτει πως μόνο 60 άνθρωποι μπορούν να είναι ταυτοχρόνως μέσα το μαγαζί κάθε φορά. Ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο ποτό, το απόγευμα μετά τη δουλεια κατά την προσφιλή συνήθεια των Μιλανέζων.

Το Ice Bar χρειαστηκε τρεις μήνες για να φτιαχτεί και αναμένται να λιώσει γύρω στο Απρίλιο, γεγονός που καθόλου δεν δυσαρεστεί τον Αλεσάντρο Ρόσο, ο οποίος βρίσκει την αναγκαία αναδημιουργία του ανα έξι μήνες, ως άριστη ευκαρία για αλλαγή της διακόσμησης. Μάλιστα δηλώνει πως ίσως να ζητήσει τη συνδρομή γνωστών Ιταλών σχεδιαστών.

emarrightεδω εχει αλλες φωτο

ποιος θα'ρθει να παμε παρεα :D ;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Εγώ στα είπα και απο msn... ψηνόμουν να έρθω και πριν το μπαρ.. τώρα έχω ένα λόγο παραπάνω.....

ΥΓ. Καλά, κάθε φορά που θα μιλάμε θα μου ξεφουρνίζεις και κάτι καινούργιο; emeleos

emiloveyou

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ποιος θα'ρθει να παμε παρεα :D ;

εκεί θα με πας για aperitivo??

πολύ cool φαίνεται, και δεν το ξερα... πως το παθα αυτό?!!!!!

άντε αν είναι έτσι να κάνω μια θυσία νά ρθω.... emcolgate

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 years later...

Ice Club experience!

Σάββατο, 20.09.08

Είναι μέσα Σεπτεμβρίου και ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος στους 30+ βαθμούς. Υπάρχει όμως ένα σημείο στην Αθήνα που η θερμοκρασία είναι δεκάδες βαθμούς χαμηλότερη. Στην καρδιά της Αθήνας, στη Σοφοκλέους, μέσα στο ξενοδοχείου Fresh, ένα igloo έκανε πολύ πρόσφατα την εμφάνισή του. Για να ακριβολογώ, δηλαδή, ένα μπαρ φτιαγμένο εξολοκλήρου από πάγο, όπου η σταθερή θερμοκρασία είναι -10οC.

Η εμπειρία

Κατεβαίνεις τη Σοφοκλέους. Ξαφνικά βλέπεις την απόκοσμη εικόνα ενός igloo. Κοιτάς περίεργα μέσα από την τζαμαρία και βλέπεις κόσμο με κουκούλες και γάντια… Εξω βράζει ο τζίτζικας! Μπαίνεις στο lounge για ένα ποτό. Μαθαίνεις ότι πρόκειται για ένα μπαρ από πάγο. Ανυπομονείς όμως για την εμπειρία σου στην ψυχρή αίθουσα και δίνεις €25 για την είσοδο και για τρία ποτά. Σε εξοπλίζουν με γάντια και την κατάλληλη ισοθερμική στολή και μπαίνεις… στο ψυγείο! Ενα countdown θερμοκρασίας για να φτάσεις σταδιακά στους -10 βαθμούς και η πόρτα ν’ ανοίξει. Τα πάντα μέσα στο μπαρ, από τις κολόνες, την μπάρα, τους πάγκους, τις προθήκες μέχρι και τα ποτήρια, είναι φτιαγμένα από διαφανή πάγο, που ιριδίζει ένα απόκοσμο γαλάζιο φως.

Τα ice bars δεν είναι συνηθισμένη υπόθεση. Υπήρχε ένα στο Μιλάνο για ένα διάστημα κι ένα άλλο στο Παρίσι, ενώ το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ήταν εκείνο της Absolut στη Στοκχόλμη. Βρέθηκα εκεί πριν από 3-4 χρόνια κι έζησα τη μεταμόρφωση απάντων των επισκεπτών σε πιγκουίνους: φοράς πάνω από τα ρούχα μια ισοθερμική κάπα με κουκούλα, γουνίτσα και γάντια, και μετά… κρύο. Για χρόνια δεν μπόρεσα να ξεχάσω αυτή την πρώτη αίσθηση της απόλυτης επαφής με τον πάγο.

Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι το επόμενο ice club στο οποίο θα έπινα την παγωμένη βότκα μου θα ήταν στην Αθήνα! Imperia αυτή τη φορά, την κορυφαία ρωσική βότκα. Το Ice Club βρίσκεται στο ξενοδοχείο Fresh, στη Σοφοκλέους, το πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Το Fresh, με την τόσο ποπ, λιτή αλλά και ζεστή ταυτόχρονα διακοσμητική διάθεση, είναι ιδανικό για να στεγάσει ένα τόσο ανατρεπτικό concept.

Οι προετοιμασίες όλες ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Την περίοδο που η Αθήνα έκαιγε και όλοι κάναμε διακοπές, δύο διαφορετικές ομάδες από τη γαλλική εταιρία Crystal, που ανέλαβε την κατασκευή, δούλευαν για το στήσιμο της ψυχρής αίθουσας. Τριάντα τόνοι πάγου σε μπλοκ χρησιμοποιήθηκαν, από τους οποίους μετά τη γλυπτική του πάγου έμειναν μόνο 20!

Πώς γίνεται ωστόσο να δημιουργείται ένα ζεστό περιβάλλον χρησιμοποιώντας ένα «ψυχρό» υλικό όπως ο πάγος; Στην ουσία αυτό που διαπιστώνεις είναι ότι, ενώ το σώμα νιώθει κρύο, το μάτι ζεσταίνεται από τη διαφάνεια και τη διακόσμηση.

Γιατί να πάτε

Αν και ονομάζεται Ice Club, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα… experience bar. Εδώ θα πιεις cocktails που δεν υπάρχουν αλλού, συνταγές της Imperia που έρχονται απευθείας από τη Ρωσία, θα καθίσεις σε καρέκλα από πάγο, θα πιεις βότκα σε ποτήρι από πάγο και θ’ ακούσεις δυνατή dance μουσική! Η εμπειρία ξεκινά την ώρα που μπαίνεις στο lounge bar του Fresh και πίνεις το ποτό σου συνοδεύοντάς το με Ζακόισκις, ρωσικά fingerfood. Μετά σε εφοδιάζουν με ειδικά ισοθερμικά μπουφάν και γάντια για να μπεις στον παγωμένο χώρο του Imperia Ice Club. Οταν νιώθεις στα χείλη το κάψιμο του πάγου την ώρα που ετοιμάζεσαι να πιεις τη βότκα μέσα από το παγωμένο ποτήρι, ξέρεις ότι έπρεπε να πας!

Ο δημιουργός

Ο Sol Saltiel ιδιοκτήτης του Ice Club, ανέθεσε την κατασκευή του project στο Γάλλο Michel Amman, επικεφαλής της εταιρίας Crystal Group από το Παρίσι. Η ομάδα του είναι εκείνη που κατασκεύασε το Ice Bar στο ξενοδοχείο Georges V στο Παρίσι, για τα εγκαίνιά του, κι ένα ice bar για παιδιά με ζεστή σοκολάτα στο Dubai (όπως καταλαβαίνετε, εδώ δεν επιτρεπόταν η κατανάλωση αλκοόλ), αλλά και τον παγωμένο διάκοσμο που υπάρχει κάθε χρόνο στον Πύργο του Αϊφελ, ένα μεγάλο έργο με igloo στη σκεπή του La Printemps και πολλά άλλα έργα. Ο Michel ήταν ο πρώτος που έπειτα από πολλές προσπάθειες και πειράματα κατόρθωσε να φτιάξει διάφανο και διαυγή πάγο (αν παρατηρήσετε ένα παγάκι, είναι λευκό, δεν έχει διαφάνεια). Για τον Michel Amman o πάγος είναι απαλός, ρομαντικός, αισθησιακός. Είναι σαν διαμάντι, σαν κρύσταλλο. Αλλά ειδικά όταν τον φωτίζεις, αυτό «γράφει» και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Γι’ αυτό χρειάζεται πάντα μελέτη ιδιαίτερου φωτισμού. Ταυτόχρονα, η προσωρινότητα των έργων του δεν τον στενοχωρεί, αφού όπως λέει: «Το “μουσείο” μας είναι η ανάμνηση των ατόμων. Υπάρχουν γλυπτά που τα βλέπουμε και δεν τα προσέχουμε ποτέ! Για κάτι που ξέρεις ότι δεν θα υπάρχει αύριο δείχνεις άλλη προσοχή. Αλλωστε ο πάγος έχει και μια σχέση με τη ζωή: είναι (εξίσου) εφήμερος, όπως αυτή».

Imperia Ice Club

Fresh Hotel, Σοφοκλέους 26, Αθήνα, 210 5243080,

www.imperiaiceclub.gr

Από την Ντένη Καλλιβωκά

Ελεύθερος Τύπος

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

Πήγε κανείς στο ice bar στην Αθήνα; Νομίζω είναι απέναντι από το Δημαρχείο σε ένα ξενοδοχείο...αν πήγε κανείς για πείτε εντυπώσεις

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.