Jump to content

Αρχέγονα κύτταρα «πυροδοτούν» την ανάπτυξη


and1dr

Recommended Posts

Λονδίνο: Αμερικανοί και Καναδοί επιστήμονες αναγνώρισαν έναν τύπο αρχέγονου κυττάρου που φαίνεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη των εγκεφαλικών όγκων, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature.

Τα αρχέγονα κύτταρα είναι ανώριμα «πολυδύναμα» κύτταρα που μπορούν να σχηματίσουν διαφορετικά είδη ιστού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ενός αριθμού, προς το παρόν, ανίατων ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αρχέγονα κύτταρα έχουν επιστημονικά συνδεθεί με την εκδήλωση λευχαιμίας και καρκίνου του μαστού.

Θεωρείται δε ότι ο σχηματισμός των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο ολοκληρώνεται με τη γέννηση. Αλλά πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο εγκέφαλος, όπως και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος που μπορεί να εκδηλωθεί καρκίνος, περιέχει ένα πληθυσμό αρχέγονων κυττάρων που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για ένα εύρος κυττάρων τα οποία έχουν διαφορετικές λειτουργίες.

Η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκινογένεση συγκεντρώνονται στα φυσιολογικά αρχέγονα κύτταρα. Οι επιστήμονες πήραν τα καρκινικά αρχέγονα κύτταρα που έφεραν τον δείκτη CD133 στην επιφάνειας τους, από ανθρώπινους όγκους και τα ένεσαν στους εγκεφάλους ποντικών. Διαπίστωσαν ότι λιγότερα από 100 από τα συγκεκριμένα κύτταρα οδήγησαν στον σχηματισμό όγκων στα πειραματόζωα, ενώ οι ενέσεις εκατοντάδων χιλιάδων «αρχικώς» καρκινικών κυττάρων απέτυχαν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Με δηλώσεις του στο Nature ο Δρ Πήτερ Ντίρκς του Νοσοκομείου Παίδων του Τορόντο που συμμετείχε στη μελέτης επεσήμανε ότι «η μελέτη παρέχει έναν μέχρι προηγουμένως άγνωστο κυτταρικό στόχο για πιο αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες».

Ο Δρ Μάικλ Κλάρκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν χαρακτηρίζει τη μελέτη ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά των ανίατων νοσημάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που τα υγιή και τα καρκινικά αρχέγονα κύτταρα αυτοανανεώνονται.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι μια πιθανή επιπλοκή που μπορεί να ανακύψει αφορά τον μηχανισμό ρύθμισης της αυτοανανέωσης των καρκινικών αρχέγονων κύτταρων, ο οποίος ρυθμίζει και τη διαδικασία στα φυσιολογικά αρχέγονα κύτταρα.

Αλλά, εν αντιθέσει με τα φυσιολογικά αρχέγονα κύτταρα, ο αναδιπλασιασμός των καρκινικών αρχέγονων κυττάρων δεν είναι αυστηρά ρυθμισμένος, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές στο πως η αυτοανανένωση λειτουργεί μεταξύ των δυο τύπων αρχέγονων κυττάρων.

«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι η απομόνωση καρκινικών αρχέγονων κυττάρων συνδυαστικά με τις γνώσεις μας για τις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκινογένεση, θα συντελέσουν στο περιορισμό των καρκινικών κυττάρων εξοικονομώντας φυσιολογικό ιστό», καταλήγει ο Δρ Κλαρκ.

health.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.