Jump to content

Διακήρυξη ΟΗΕ για την ανθρώπινη κλωνοποίηση


dvrach

Recommended Posts

www.ert.gr

20/11/2004 2:32:00 μμ

Πηγή: ΑΠΕ

Αφού έφθασε σε αδιέξοδο για το επίμαχο ζήτημα της ανθρώπινης κλωνοποίησης, η νομική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε την Παρασκευή να συντάξει μια πολιτική διακήρυξη αντί να προσανατολιστεί σε μία διεθνή συνθήκη που θα απαγορεύει αυτή την πρακτική. Η επιτροπή αποδέχθηκε πρόταση της Ιταλίας να συστήσει μία ομάδα εργασίας που θα συντάξει μια Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρώπινη κλωνοποίηση, η οποία θα καλεί την κάθε μία χώρα να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα σε εθνικό επίπεδο. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν την κλωνοποίηση ανθρώπων, για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους. Ωστόσο, διαφωνούν για το θέμα της έρευνας εμβρυονικών κυττάρων, γνωστή ως θεραπευτική κλωνοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί τα κύτταρα αυτά που μπορούν να αναπαραχθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα και πιθανότατα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη θεραπεία ανίατων, μέχρι τώρα, ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο διαβήτης, ακόμη και ασθένειες νωτιαίου μυελού.

"Όχι στη δημιουργία ανθρώπου μέσω της κλωνοποίησης"

Η πρόταση θεωρήθηκε ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο ανένδοτες πλευρές σε μία διαμάχη τριών χρόνων, με σκοπό να αποτρέψει μια παρατεταμένη διαίρεση για το θέμα.

Η ομάδα εργασίας θα συναντηθεί το Φεβρουάριο για να συμπληρώσει τη σύνταξη της διακήρυξης. Στη συνέχεια, θα συγκληθεί η νομική επιτροπή για να την εγκρίνει.

Η επιτροπή ανέφερε ότι η πολιτική διακήρυξη θα καλεί τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν από μόνες τους "να απαγορεύσουν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί ανθρώπινη ζωή μέσω διαδικασιών κλωνοποίησης και κάθε έρευνα που επιδιώκει να επιτύχει αυτό το σκοπό".

Οι κυβερνήσεις θα κληθούν επίσης "να διασφαλίσουν πως, κατά την εφαρμογή της επιστήμης της ζωής, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα είναι σεβαστή σε κάθε περίσταση και, ιδιαίτερα, ότι δεν θα υπάρξει εκμετάλλευση των γυναικών".

Η επιτροπή είχε χωριστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Από τη μια πλευρά, η Κόστα Ρίκα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τάσσονταν υπέρ μιας συνθήκης η οποία θα απαγόρευε όλες τις μορφές ανθρώπινης κλωνοποίησης. Από την άλλη, το Βέλγιο και η Ν. Κορέα, που ευνοούσαν τη συνέχιση της έρευνας για τη θεραπευτική κλωνοποίηση και τα εμβρυονικά κύτταρα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.