Jump to content

Φλεγμονή του εγκεφάλου σχετίζεται με τον αυτισμό


and1dr

Recommended Posts

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία ότι ο αυτισμός σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζεται με φλεγμονή στον εγκέφαλο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

Ο αυτισμός παρατηρείται σε 3-4/10.000 παιδιά. Σε σχέση με το φύλο υπερτερούν κατά πολύ τα αγόρια, τέσσερα αγόρια/ένα κορίτσι.

Το παιδί φαίνεται κλεισμένο στον κόσμο του. Είναι σα να μην ακούει ή να μην βλέπει τα αντικείμενα και τα πρόσωπα. Έχει ένα βλέμμα περιφερικό σα να κοιτάζει τον ορίζοντα χωρίς η ματιά του να σταματάει κάπου. Απέναντι στους ενήλικες ή στα άλλα παιδιά δείχνει μια μεγάλη αδιαφορία, σαν οι άλλοι να μην υπάρχουν. Αρνείται την επαφή, αν πεισθεί αντιδρά με μεγάλους θυμούς και διεγερτικές κρίσεις.

Μια πιο λεπτομερής παρατήρηση δείχνει ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για ορισμένους ήχους ειδικά μουσικούς ή για ένα μέρος του ενήλικα π.χ. το χέρι του ή τα ρούχα του. Είναι απαθές στον πόνο και την ευχαρίστηση -χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, καίγεται, πληγώνεται χωρίς να κλαίει και να δείχνει ότι πονάει. Δεν εκφράζει την ικανοποίησή του και δεν γελάει.

Η πάθηση έχει ένα ισχυρό γενετικό συστατικό. Για παράδειγμα, στα μονοωικά δίδυμα, όπου το ένα έχει αυτισμό, και τα δυο τελικά επηρεάζονται. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών με αυτισμό αυξάνεται ταχύτερα απ? ότι θα περίμενε κανείς από μια γενετική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι οι γενετικές ανωμαλίες απαιτούν και την επίδραση άλλων παραγόντων για να προκαλέσουν την διαταραχή.

Επιπλοκές του τοκετού, τοξίνες, διατροφή και ιοί καθώς και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί πιστεύεται ότι ενοχοποιούνται, χωρίς όμως να υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκινς με επικεφαλής τον Δρ Καρλος Παντρο-Βιλλαμίζαρ, προχώρησε λίγο πιο πέρα από τη μέχρι τώρα ερευνητική εμπειρία και δεν εξέτασε το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά, αλλά συστατικά του ανοσοποιητικού εντός του σχετικά σφραγισμένου περιβάλλοντος του νευρικού συστήματος.

Εξέτασε εγκεφαλικό ιστό από 11 άτομα με αυτισμό, ηλικίας πέντε έως 44 ετών που είχαν αποβιώσει εξαιτίας ατυχήματος ή τραυμάτων.

Συγκριτικά με φυσιολογικούς εγκεφάλους, οι εγκέφαλοι των πασχόντων από αυτισμό διαπιστώθηκε ότι είχαν μη φυσιολογικά μοντέλα πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτοκίνες και χημοκίνες, συνακόλουθες της φλεγμονής.

Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Βιλλαμίζαρ επεσήμανε ότι «τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι ανοσοποιητική δραστηριοποίηση στον εγκέφαλο εμπλέκεται στον αυτισμό, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό είναι καταστρεπτικό ή ωφέλιμο ή και τα δυο για το αναπτυσσόμενο εγκέφαλο».

Ομοίως δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού που ελήφθησαν από έξι παιδιά με αυτισμό επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα κυτοκινών.

Αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στους ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν πιθανή την δημιουργία ενός διαγνωστικού τεστ για τον αυτισμό το οποίο θα βασίζεται στον εντοπισμό ενδείξεων φλεγμονής με απώτερο στόχο τη θεραπεία της φλεγμονής για τη μείωση των συμπτωμάτων του αυτισμού.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Δρ Αντριου Ζιμμερμαν του Ινστιτούτου Κενεντυ-Κριεγκερ που συνεργάστηκε με τη ερευνητική ομάδα τόνισε ότι «είναι πιθανόν η φλεγμονή να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του εγκεφάλου να καταπολεμήσει μερικές άλλες διαδικασίες που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα».

health.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.