Jump to content

Θα ήθελα τα φώτα σας για αιματολογία και ογκολογια


NewPick

Recommended Posts

Σκέφτομαι αυτές τις δύο ειδικότητες. Είμαι 32 χρονών, ανειδίκευτος γιατρός (πτυχίο πήρα στα 23 μου) αλλά δεν μπορούσα να διαλέξω έκανα ειδικότητα. Συνέχισα τις σπουδές μου και μετά την απόκτηση του διδακτορικού μου δουλεύω στην έρευνα στον καρκίνο. Επομένως δεν είναι ότι έχασα χρόνο ή οτιδήποτε, απλά επέλεξα να μην είμαι κλινικός. Όμως θα ήθελα να νιώσω ότι κάποτε θεραπεύω και εγώ ασθενείς. Η έρευνα μου έχει χαρίσει μεγάλη εξοικείωση με τη μοριακή βιολογία και έχω hands on εμπειρία σχεδόν σε όλες τις εργαστηριακές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη μοριακή βιολογία και σε πειραματόζωα. Επειδή έχω συνεργασίες ως ειδικευόμενος θα ήθελα να συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα οπότε με ενδιαφέρει ένα αντικείμενο με αρκετά ερευνητικό/εργαστηριακό προσανατολισμό. Είμαι μεταξύ αιματολογίας και ογκολογία. Προτιμώ την αιματολογία, την βρίσκω πιο γοητευτική επιστήμη. Το μόνο που δεν ξέρω και θα ήθελα να μάθω είναι κατά πόσο μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με αιματολογικές κακοήθειες σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και ρουτίνας στη δουλειά. Δεν θα με ενδιέφερε πχ να είμαι γιατρός αιμοδοσίας ή να ασχολούμαι απλά με αναιμίες. Αυτή η "ανασφάλεια" με κάνει να σκέφτομαι την ογκολογία που είναι πιο καθαρή ειδικότητα ως προς το αντικείμενό της, δεν θα κάνεις κάτι μη ογκολογικό.

 

Για ιδιωτικό ιατρείο δεν έχω σκεφτεί ιδιαίτερα, δεν ξέρω κατά πόσο θα το επεδίωκα. Επίσης παλιά η αιματολογία είχε ή παθολογία ή παιδιατρική, τώρα μόνο παθολογία. Δεν χάνεται κάπως η εμπειρία της παιδιατρικής; 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...
On 20/11/2021 at 2:33 ΜΜ, NewPick said:

[...] Το μόνο που δεν ξέρω και θα ήθελα να μάθω είναι κατά πόσο μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με αιματολογικές κακοήθειες σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και ρουτίνας στη δουλειά. Δεν θα με ενδιέφερε πχ να είμαι γιατρός αιμοδοσίας ή να ασχολούμαι απλά με αναιμίες. Αυτή η "ανασφάλεια" με κάνει να σκέφτομαι την ογκολογία που είναι πιο καθαρή ειδικότητα ως προς το αντικείμενό της, δεν θα κάνεις κάτι μη ογκολογικό. [...]

Η απάντηση σε αυτά που ρωτάς είναι πολύ απλά ότι όλα εξαρτώνται από το που θα δουλέψεις.

Εάν πάρουμε για παράδειγμα την Αιματολογία, εάν δουλέψεις ως Αιματολόγος σε Ογκολογικό Κέντρο (π.χ. Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη) τότε η κύρια ενασχόλησή σου θα είναι μόνο με νεοπλασματικές παθήσεις. Ωστόσο, να σε ενημερώσω ότι εφόσον ενδιαφέρεσαι να μάθεις την εσωτερική παθολογία των νεοπλασματικών νοσημάτων, η όποια ενασχόληση με αναιμίες θα σου φανεί απλά ψιλά γράμματα, οπότε δεν καταλαβαίνω καθόλου το τι ακριβώς σε προβληματίζει.

Από την άλλη, η Ογκολογία έχει ένα τεράστιο πλήθος νεοπλασμάτων, πολύ μεγαλύτερο από τα αιματολογικά, και ουσιαστικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και ναι, στην ελληνική πραγματικότητα οι Ογκολογικές Κλινικές νοσηλεύουν ασθενείς και για μη ογκολογικούς λόγους: λοιμώξεις πάσης φύσεως, ειλεούς, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, πνευμονικές εμβολές, αιμορραγίες, καρδιολογικά που δεν θέλουν οι καρδιολόγοι, νευρολογικά που δεν θέλουν οι νευρολόγοι / παθολόγοι, ουρολογικά που δεν θέλουν οι ουρολόγοι, νεφρολογικά που δεν θέλουν οι νεφρολόγοι, και γενικά ότι αφορά στη γενική παθολογία, ασχέτως εάν αυτή πηγάζει από την κύρια νόσο / θεραπεία ή όχι, μπορεί κάλλιστα να το δεις να νοσηλεύεται σε Ογκολογικές κλινικές.

Συμπερασματικά, τα στεγανά που αναφέρεις δεν υπάρχουν στην κλινική ιατρική του Ελλαδιστάν.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.