Jump to content

Ανδρικό αντισυλληπτικό...


Roadrunner

Recommended Posts

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού σε μορφή εμβολίου

Ένα αντισυλληπτικό σε μορφή εμβολίου μπορεί πράγματι να πλεονεκτεί αν χρειάζεται λιγότερο χρόνο από τις ορμονικές θεραπείες να δράσει, αφήνοντας την παραγωγή σπέρματος ανεπηρέαστη

Λονδίνο: Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν πραγματικότητα, μετά από αμερικανική μελέτη σε μαϊμούδες που κατέστησαν στείρες χάρη σε ένα εμβόλιο που επικεντρώθηκε στο σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Ο' Ραντ ένεσε εννέα μαϊμούδες γένους αρσενικού κάθε τρεις εβδομάδες με την ανθρώπινη πρωτεΐνη Eppin, η οποία επικάθεται στο εξωτερικό στρώμα του σπέρματος.

Μετά την ανοσοποίηση, επτά από τις μαϊμούδες παρήγαγαν άφθονα αντισώματα κατά της Eppin και όλα τα πειραματόζωα απεδείχθησαν στείρα όταν ζευγάρωσαν με θηλυκές μαϊμούδες. Τα δυο τρίτα μιας άλλης ομάδας αρσενικών μαϊμούδων που ενέθηκε με ανενεργό ουσία απέκτησαν απογόνους όταν ζευγάρωσαν.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα αντισώματα προσδένονται στην Eppin και εμποδίζουν το σπέρμα να λειτουργήσει φυσιολογικά στη φάση της εκσπερμάτωσης. Πιστεύουν λοιπόν, ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί ως μια μορφή ανδρικής αντισύλληψης.

«Είναι τα πιο θετικά στοιχεία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», σχολιάζει ο Δρ Μπερναρντ Ρομπάιρ ειδικός στην ανδρική αντισύλληψης στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Είναι ακόμα ασαφές, για παράδειγμα, αν το εμβόλιο είναι πλήρως ανατρέψιμο. Μόνο πέντε από τις επτά μαϊμούδες επανέκτησαν την γονιμότητά τους μετά την διακοπή των ενέσεων.

Μέχρι τώρα οι προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου κατά του σπέρματος έχουν «παγκοσμίως αποτύχει» σημειώνει ο Δρ Ρομπάιρ. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι τα αντισώματα κατά των πρωτεϊνών του σπέρματος επηρεάζουν και άλλα κύτταρα στους όρχεις και προκαλούν φλεγμονές. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αντίσωμα «γαντζώνεται» στο σπέρμα χαμηλά στο αναπαραγωγικό κανάλι, αφήνοντας τους όρχεις ανεπηρέαστους.

Μια άλλη δυσκολία είναι ότι τα ανδρικά αντισυλληπτικά πρέπει να είναι 100% αποτελεσματικά για να είναι σίγουρο ότι κανένα σπέρμα δεν θα ξεφεύγει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να παράγει αρκετά αντισώματα ώστε να ακρωτηριάζονται όλα τα χιλιάδες ή και εκατομμύρια σπέρματα σε κάθε εκσπερμάτωση.

Ως εκ τούτου η μελέτη για τα ανδρικά αντισυλληπτικά έχει επικεντρωθεί στην αλλαγή των ανδρικών ορμονών ώστε να σταματά η παραγωγή σπέρματος τελείως. Ήδη δυο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες δοκιμάζουν ένα ορμονικό δερματικό επίθεμα και ένα ενέσιμο διάλυμα. Αλλά οι ορμόνες επιδρούν σε όλο το σώμα και μπορεί αυτή η μορφή αντισύλληψης να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ένα αντισυλληπτικό σε μορφή εμβολίου μπορεί πράγματι να πλεονεκτεί αν χρειάζεται λιγότερο χρόνο από τις ορμονικές θεραπείες να δράσει, αφήνοντας την παραγωγή σπέρματος ανεπηρέαστη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

γιατί να μην το έκαναν?

δεν θα έχουν και να αναρωτιούνται αν η σύντροφος πράγματι παίρνει το "χάπι"και αν κάποια στιγμή αποφασίσει μονόπλευρα ότι ... ήρθε η ώρα να γίνει μάνα

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup βασικα αναρωτιεμαι για τους Ελληνες αντρες γιατι αν ακολουθησουν τις ελληνιδες κ τη σχεση που'χουν με το χαπι -_- .Οι Ελληνιδες ειναι λιγες που κανουν χρηση του αντισυλληπτικου χαπιου ......φοβουνται λενε παρολο που τωρα πια οι δοσεις των ορμονων ειναι ακομα λιγοτερο.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

άλλο αυτό. Δεν κατάλαβα την φύση του ερωτήματος emoops

εσύ το έθεσες "επιστημονικά" και για τον αν θα γίνετε χρήση σε σχέση με το φόβο πιθανών παρενεργειών, ενώ εγώ κατάλαβα ότι ενοούσες την "ανωριμότητα/αδιαφορία" των ανδρών όσον αφορά θέματα αντισύλληψης

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

πάντως όπως και να έχει πρόκειται για φάρμακα και συνεπώς υπάρχουν παρενέργειες.

οπότε δεν υπάρχει λόγος χρήσης, υπάρχουν οι συμβατικές μέθοδοι αντισύλληψης.

εκτός αν είναι και η "κυρία δεν κρατιέται" [κατά Ι.Στ.Παππαδόπουλο] οπότε καλύτερα να παίρνει αντισυλληπτικά από το να υποστεί 20 εκτρώσεις μέχρι τα τριάντα της...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η νοοτροπία στην Ελλάδα ως τώρα φανέρωνε οτι την "υποχρέωση" , την "ευθύνη" της αντισύλληψης την είχε μόνο η γυναίκα....όχι μόνο για το "καλό το δικό της" ,αλλά και για το καλό και των δύο.....εεε, ίσως ειναι καιρός να αναλάβει και το μερίδιο των ευθυνών του κι ο ανήρ... :P

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.