Jump to content

Ελαττωματικά εγκεφαλικά κύματα εξηγούν τη


and1dr

Recommended Posts

Χάρβαρντ, Μασαχουσέτη

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ελαττωματικά εγκεφαλικά κύματα που εξηγούν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μακ Κάρλεϊ υποστηρίζει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες για το περιβάλλον και σχηματίζουν νοητικές εντυπώσεις ήταν λιγότερο δραστήρια σε άτομα που έπασχαν από σχιζοφρένεια.

Αυτή η παρατήρηση ίσως βοηθήσει στην εξήγηση και αντιμετώπιση των παραισθήσεων και τη μη συντονισμένη σκέψη των πασχόντων από τη συγκεκριμένη νόσο.

Προς επιβεβαίωση των στοιχείων οι επιστήμονες εξέτασαν πρότυπα εγκεφαλικών κυμάτων 20 ατόμων που έπασχαν από σχιζοφρένεια και 20 υγιών εθελοντών.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιτάξουν δυο εικόνες που περιείχαν τέσσερις κύκλους, στους οποίους απουσίαζε το ένα τέταρτο.

Στη μια εικόνα, τα τέσσερα σχήματα ήταν έτσι τοποθετημένα ώστε να δίνουν οπτικά την εντύπωση ενός τετραγώνου στο κέντρο. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί για να δείξουν ότι αντιλαμβάνονταν το τετράγωνο ή όχι.

Την ίδια στιγμή οι ερευνητές κατέγραφαν τα εγκεφαλικά κύματα με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG).

Και οι δυο ομάδες μπόρεσαν να ανταποκριθούν εντός δευτερολέπτου, αλλά οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια έκαναν περισσότερα λάθη και χρειάστηκαν περίπου 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου περισσότερο για να επεξεργαστούν την εικόνα.

Όταν οι ειδικοί εξέτασαν τα πρότυπα των εγκεφαλικών κυμάτων διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια δεν παρουσίαζαν δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο κυμάτων όταν έπρεπε να πατήσουν το κουμπί. Ωστόσο, οι υγιείς εθελοντές είχαν ορατή δραστηριότητα γ-κυμάτων, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι εγκέφαλοι τους επεξεργάζονταν την οπτική πληροφορία για να καθοδηγήσουν την αντίδραση τους.

Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Κάρλεϊ επεσήμανε ότι «η διαφορά ήταν αξιοσημείωτη. Οι σχιζοφρενείς δεν είχαν καθόλου δραστηριότητα γ-κυμάτων. Αν η επαρκής επικοινωνία μεταξύ των ομάδων των νευρώνων γίνεται σε συχνότητα 40 hertz, και οι σχιζοφρενείς χρησιμοποιούν χαμηλότερη συχνότητα, είναι πιθανόν να έχουν ελαττωματική επικοινωνία μεταξύ ομάδων κυττάρων και εγκεφαλικών περιοχών. Αν γνωρίζουμε την νευροχημική ταυτότητα των νευρώνων και των συνάψεων που εμπλέκονται στην δημιουργία της δραστηριότητας γάμμα, τότε μπορούμε να κατευθύνουμε τις θεραπείες προς αυτό το σημείο».

health.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.