Jump to content

Χειρουργική Θώρακα - Καρδιάς


tik-tak

Recommended Posts

58. Εισαγωγή στην Χειρουργική Θώρακος και Καρδιάς

Υπεύθυνος Μαθήματος:  Δ. Δουγένης Καθηγητής

Εξάμηνα που διδάσκεται:  Εαρινό 8,10,12

Ημέρες και χώροι που διδάσκεται:  Θα ανακοινωθούν από το ΔΕΠ του μαθήματος.

Τηλ. Επικοινωνίας:  2105832354, 6932660220

Email: ddougen@med.uoa.gr

Εclass : 500566 (ίδιο με τον κωδικό του μαθήματος)

Περιεχόμενα Μαθήματος

Η συχνότητα των παθήσεων του πνεύμονα και της καρδίας στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξη θεί τα τελευταία 10 έτη, υπολογίζεται δε ότι παρά την πρόοδο της επεμβατικής καρδιολογίας και πνευμονολογίας, οι ανάγκες χειρουργικών επεμβάσεων έχουν επίσης αυξηθεί.

Ιδιαίτερα, η στεφανιαία νόσος και το καρκίνωμα του πνεύμονα συνεχίζουν να παρουσιάζουν έξαρση, ενώ παράλληλα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των οξέων αορτικών συνδρόμων. 

Τέλος, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην χειρουργική θεραπεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική και αντανακλά στην τρέχουσα επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική «επιστήμη και τέχνη».

Εκπαιδευτικοί Στόχοι:

Στο τέλος του μαθήματος ο φοιτητής αναμένεται να είναι σε θέση να κατανοήσει την παθολογική φυσιολογία των διαφόρων χειρουργικών νοσημάτων του θώρακα και της καρδιάς, να περιγράψει την διαγνωστική προσπέλαση και να μπορεί να συζητήσει τον τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισης, είτε είναι συντηρητικός είτε χειρουργικός.

Ενθαρρύνονται και προσκαλούνται οι φοιτητές να επισκεφθούν και να συμμετάσχουν στις κλινικές δραστηριότητες, προεγχειρητική εκτίμηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση, καθώς και να επισκεφθούν την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μετεγχειρητικής Ανάνηψης Καρδιοθωρακοχειρουργικών ασθενών. Είναι δε ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στο χειρουργείο να παρα κολουθήσουν επεμβάσεις θώρακος και ανοικτής καρδιάς.

Τέλος, κάθε χρόνο μετά το πέρας των μαθημάτων διοργανώνεται με πρωτοβουλία των φοιτητών και συντονισμό βοήθεια από τους διδάσκοντες, ένα Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Καρδιοθωρακοχειρουργικής που περιλαμβάνει συνήθως δύο στρογγυλά τραπέζια με εισηγητές τους φοιτητές και συντονιστές μέλη ΔΕΠ. Η επιστημονική αυτή εκδήλωση, που μπορεί να έχει και διακλινικό χαρακτήρα με συμμετοχή και άλλων Κλινικών ή Εργαστηρίων, παρουσιάζεται σε κεντρικό αμφιθέατρο, όπου προσκαλούνται όλοι οι φοιτητές Ιατρικής και νέοι ιατροί να την παρακολουθήσουν.

Επιλογές Συγγραμμάτων

1. Καρδιοχειρουργική, Αναστασιάδης Κ., Τόσιος Π., Φορούλης Χ., Αντωνίτσης Π., Ταγαράκης Γ., Καραπαναγιωτίδης Γ. Λεπτομέρειες

2. Χειρουργική Θώρακος. Kaiser Larry R., Singhal Sunil Λεπτομέρειες

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Εξετάσεις Χειρουργικής Θώρακος - Καρδιάς

Παρασκευη 17 Μαρτιου 2006 Ωρα: 14:15 μ.μ. στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής

(Πλησίον του Λαϊκού Νοσοκομείου - Αγ. Θωμά 15β, Γουδή)

Για κάθε πληροφορία, παρακαλώ απευθύνεστε στον κ. Δόσιο,

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 year later...

Προφορικές εξετάσεις 

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007 και ώρα 13:00  στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο γραφείο του  Αναπληρωτή Καθηγητή Π.Μιχαήλ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 11 months later...

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Καλούνται οι φοιτητές που οφείλουν το κατ'επιλογή μάθημα Χειρουργική θώρακος και καρδιάς και επιθυμούν να εξεταστούν να προσέλθουν για προφορική εξέταση την 30-10-08, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στην Α.Χειρουργική Κλινική (Λαϊκό Νοσοκομείο) και στο γραφείο του υπεύθυνου του μαθήματος Αναπλ.Καθηγητή κ.Παναγ.Μιχαήλ.

Από το site της γραμματείας

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Καλούνται οι φοιτητές που οφείλουν το κατ επιλογήν μάθημα της Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς και επιθυμούν να εξετασθούν να προσέλθουν για προφορική εξέταση την 5η Φεβρουαρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στην Α΄ Χειρουργική Κλινική και στο γραφείο του υπευθύνου του μαθήματος Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Μιχαήλ.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 months later...

Καλούνται οι φοιτητές που οφείλουν το κατ επιλογήν μάθημα της Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς και επιθυμούν να εξετασθούν να προσέλθουν για προφορική εξέταση την 12η Ιουνίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στην Α΄ Χειρουργική Κλινική(Λαϊκό) και στο γραφείο του υπευθύνου του μαθήματος Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Μιχαήλ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 5 months later...

Οι παραδόσεις για το επιλογής μάθημα Χειρουργική Θώρακος- Καρδιάς θα ξεκινήσουν αυτή την Πέμπτη, 19/11/2009 και θα γίνονται κάθε Πέμπτη 15.30- 17.30, στο γραφείο των ιατρών, Β΄όροφος Λαϊκό Νοσοκομείο, Α΄Χειρουργική.

Υπεύθυνος του μαθήματος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Μιχαήλ. 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.