Jump to content

Ολλανδία: Ευθανασία ανηλίκων


drWatkins

Recommended Posts

Το παρακάτω άρθρο είναι από την επιτροπή βιοηθικής:

Στις 30 Αυγούστου οι δικαστικές αρχές της Ολλανδίας αποδέχθηκαν το αίτημα του τμήματος παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Groningen για τη διενέργεια ευθανασίας σε ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην Ολλανδία, ήδη από το 2002, προβλεπόταν η ευθανασία για τους ενήλικους κατόπιν ρητής συναίνεσής τους. Ευθανασία εφήβων ηλικίας 16 έως 18 ετών προβλεπόταν υπό την προϋπόθεση ότι στη διαδικασία συναίνεσης συμμετέχουν και οι γονείς ενώ για τους ηλικίας 12 έως 16 ετών μόνο με την ρητή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, ευθανασίας τέκνου κάτω των 12 ετών, ο υπεύθυνος ιατρός διωκόταν για ανθρωποκτονία. Με τις νέες, όμως, εξελίξεις σε περιπτώσεις ανίατης και ιδιαίτερα επώδυνης ασθένειας, εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε εναλλακτική και έχει δοθεί καταφατική γνώμη από ειδικό συμβούλιο απαρτιζόμενο από ιατρούς και δικηγορούς, οι γονείς ή οι κηδεμόνες μπορούν να αποφασίσουν την ευθανασία του παιδιού τους, ακόμα και αν το τελευταίο δεν είναι σε θέση να εκφράσει καμία γνώμη.

Ενόψει της προοπτικής αυτής, η έντονη κριτική που ασκείται εστίαζεται στα εξής σημεία: (α) στην παραβίαση της “αρχής της αυτονομίας”, καθώς το τέκνο αδυνατεί λόγω του ιδιαίτερα νεαρού της ηλικίας του να εκφράσει συνειδητά τη βούλησή του στο θεμελιωδέστερο ζήτημα της ίδιας του της ζωής, (β) στον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης και καθιέρωσης ευγονικών πολιτικών και τέλος (γ) στην αδυναμία πραγματικής εκτίμησης του ανυπόφορου της ανίατης ασθένειας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από τον ίδιο τον ασθενή.

Προσωπικά έφριξα! emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τώρα αυτό είναι σύγχρονος καιάδας;;; Από την άλλη φαντάσου να βασανίζεται το παιδί σου... Το θέμα είναι από τα πιο τραγικά από κάθε άποψη...Πάντως όσες αντιρρήσεις υπάρχουν γενικά σε σχέση με την ευθανασία, στο θέμα των παιδιών γίνονται πολλαπλές...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

H Eυγονικη ειναι η Τελικη Λυση των ημερων μας!

Προτεινω οποιος δεν μοιαζει του Μπους και δεν ασπαζεται την επιστημοσυνη ως τον εσχατο κριτη να ευθανατωνεται και τα οργανα του να διατιθενται στην υπηρεσια της Θεας Επιστημης μεσω ειδικων καταστηματων(βλ.ωαρια,σπερματοζωαρια,κατεψυγμενα εμβρυα,βλαστικα κυττταρα κλπ)

Θα μπορουσε δε το κεντρικο καταστημα να βρισκεται παραπλευρως της Βαρβακειου.......

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.