Jump to content

"Μας απειλούν" τα παλιά μας κινητά


dvrach

Recommended Posts

www.ert.gr

(20/10/2004 12:33:00 μμ)

Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

Έχετε λατρεία με τα κινητά τηλέφωνα; Αισθάνεστε λίγο cell-phone addict κι αλλάζετε τις συσκευές τη μια μετά την άλλη; Καθένας έχει το χόμπι κι εσείς δικαιούστε το δικό σας, σκεφθήκατε, όμως, ότι αυτή σας η συνήθεια μπορεί να βλάπτει το περιβάλλον. Για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών, οι Έλληνες αλλάζουν κινητό τηλέφωνο κάθε 12-18 μήνες, γεγονός που σημαίνει, ότι σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα ένας μεγάλος αριθμός συσκευών τίθεται εν αχρηστία. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η πλειονότητά τους καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να λαμβάνεται κάποια ειδική μέριμνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοξικές εστίες άκρως επικίνδυνες για την υγεία μας καθώς και για το περιβάλλον. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής, μόνο μια εταιρία, η Vodafone είχε θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων και των αξεσουάρ τους για το διάστημα διάστημα Απρίλιος 2003-Μάρτιος 2004.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Βέβαια, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ακόμη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα "στο μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται οι πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Όσο για τους κινδύνους είναι πολύ και συγκεκριμένοι. Οι ουσίες βρομίου, που εντοπίζονται στα βύσματα και τις πλαστικές θήκες θεωρούνται καρκινογόνες και βλαβερές για το συκώτι.

Στα καλώδια πάλι υπάρχει βηρύλλιο το οποίο είναι επικίνδυνο για τους πνεύμονες, ενώ σε περίπτωση, που καεί απελευθερώνονται επικίνδυνες διοξίνες. Επίσης ο μόλυβδος που απαντάται στα εσωτερικά κυκλώματα μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες στα μικρά παιδιά.

Επικίνδυνες είναι και οι ποσότητες καδμίου, που περιέχονται στις μπαταρίες καθώς μπορούν να μολύνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Η λύση μια και απλή: ανακυκλώνουμε τα κινητά μας ...για μας και για το περιβάλλον.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.