Jump to content

Το λεξικό της κακίας


Ήρα

Recommended Posts

Κι όμως υπάρχει ένα λεξικό που πλάι στο λήμμα «ειρήνη» γράφει «έτσι ονομάζεται στις διεθνείς υποθέσεις η περίοδος γενικευμένης απάτης μεταξύ δύο πολέμων», που χαρακτηρίζει τον ληστή ως «έναν ειλικρινή επιχειρηματία», τον πατριώτη ως «κορόιδο των κυβερνήσεων» και ερμηνεύει τη συνήθεια ως «χειροπέδες για τον άνθρωπο».

Για τα κοινά λεξικά μπορεί να φαντάζουν αδιανόητες τέτοιες εξηγήσεις. Ωστόσο, στο «Αλφαβητάρι του διαβόλου», του Αμερικανού Αμπροου Μπιρς που μόλις κυκλοφόρησε στην Ελλάδα υπάρχουν κι αυτά και πολλά άλλα (εκδόσεις «Ηλέκτρα», μετ. Γιώργος Μπλάνας). Ο συγγραφέας του, βεβαίως, δεν είχε στόχο να γράψει απλώς ένα πρωτότυπο λεξικό. Προφανώς, όμως, αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει τις αιρετικές απόψεις του. Πόσο μάλλον όταν η πρώτη απόπειρα έκδοσής τους έγινε μόλις το 1911. Η σημερινή τους έκδοση διανθίζεται από τα σχέδια του εικονογράφου-γελοιογράφου Ραλφ Στέντμαν που δίνουν μία ακόμα σατιρική διάσταση στα σχόλια.

Παρά τις ακρότητες, το «Αλφαβητάρι του διαβόλου» θεωρείται ένα κλασικό έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας του είχε ταχθεί κατά της πολιτικής ηγεσίας και πολεμούσε με κάθε τρόπο την υποκρισία και τα όποια συμφέροντα. Για τα παραπάνω προσόντα εξασφάλισε παρατσούκλια του τύπου «Πικρόχολος Πιρς», «Ο πιο μοχθηρός άνθρωπος του Σαν Φρανσίσκο» κ.λπ. Γεννήθηκε το 1842 στο Οχάιο, παρακολούθησε μαθήματα στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο του Κεντάκι κι όταν ξέσπασε ο αμερικανικός εμφύλιος κατατάχθηκε αμέσως στον στρατό του Λίνκολν. Μετά τη νίκη των Βορείων επέστρεψε στο Σαν Φρανσίσκο και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Στο στόχαστρό του τότε μπήκαν η εγκληματική συμπεριφορά των χριστιανών συμπολιτών του, ο κλήρος και οι πολιτικοί.

Παράλληλα, άρχισε να γράφει διηγήματα ώσπου το αντιπολεμικό του πεζογράφημα «Chickamauga» τον κάνει διάσημο. Στο απόγειο της δόξας του, το 1913, αποφασίζει να ταξιδέψει στο Μεξικό. Εκτοτε η τύχη του αγνοούνταν. Γεγονός που δημιούργησε ολόκληρη μυθολογία γύρω από το όνομά του.

Ο Μπιρς ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Συγχρόνως, όμως, ήταν και ιδιαίτερα πνευματώδης. Δείτε για παράδειγμα πώς ερμηνεύει την επιμονή: «Ασήμαντη αρετή μέσω της οποίας η μετριότητα κατορθώνει εντυπωσιακά πράγματα». Αλλά και τον έρωτα: «Παροδική φρενοβλάβεια, η οποία θεραπεύεται με γάμο ή απομάκρυνση από τους παθογόνους αδένες. Η πάθηση αυτή είναι διαδεδομένη μόνο στους πολιτισμένους λαούς που ζουν σε τεχνητό περιβάλλον, ενώ οι βάρβαροι που αναπνέουν καθαρό αέρα και τρέφονται λιτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανοσία».

Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ως μια επίθεση ενάντια στη βιομηχανοποίηση, τον καπιταλισμό, το κέρδος, τη δυτική αλαζονεία, το υποκειμενικό μασκάρεμα της αντικειμενικότητας, τον τρόπο χρήσης της γλώσσας προκειμένου να ενισχύσουμε τα ασταθή μας "πιστεύω" ή απλώς ως μια ιδέα ότι υπάρχει νόημα σε οτιδήποτε. Περίεργο που ένα τέτοιο βιβλίο βγήκε από την πένα ενός Αμερικανού...».

Αυτά έγραψαν οι άλλοι για τον Μπιρς, κοιτάξτε, όμως, πώς ο ίδιος εξηγεί τη λέξη «λεξικό»: «Κακόβουλη φιλολογική κατασκευή που εμποδίζει την ανάπτυξη μιας γλώσσας, κάνοντάς την δύσκολη και ανελαστική. Οπως και να 'χει, το παρόν λεξικό είναι πιο χρήσιμο»...

wap.enet.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

... πρεπει να το αποκτησω.... οχι τιποτε αλλο, αλλα για να δω τι γραφει ενας συναδελφος σκατοψυχος στο εργο του... :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 months later...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!

ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ!!! embaaa

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ, ΣΩΣΤΑ; :wub:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.