Jump to content

«Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου»


Ήρα

Recommended Posts

Ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου» εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό αφού κρατήθηκε στο σκοτάδι επί πολλές δεκαετίες από την Καθολική Εκκλησία.

Η «Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου» παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο μικρό μουσείο της επισκοπής του Σίντλτσε, παρουσία του καρδινάλιου της Πολωνίας Γιόζεφ Γκλεμπ.

Ο πίνακας εντοπίστηκε κατά τύχη το 1964 από την Ιζαμπέλα Γκαλίτσκα, τότε νεαρή ιστορικό τέχνης στην Ακαδημία Επιστημών, που μαζί με μια συνάδελφό της αναζητούσαν έργα τέχνης στα χωριά της Πολωνίας. «Αγνοούμε πώς βρέθηκε στην Πολωνία αυτό το έργο που χρονολογείται μεταξύ 1575-1580. Αν εκείνη την ημέρα δεν ήταν μισάνοιχτη μια πόρτα, δεν θα τον είχαμε προσέξει ποτέ.

Βρώμικος και μαυρισμένος, ο πίνακας κρεμόταν πάνω από έναν καναπέ στο δωματιάκι του εφημέριου της ενορίας Κόσοβ Λάτσκι. Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για σπουδαίο έργο: η τεχνοτροπία, το βλέμμα του προσώπου, τα χρώματα, παρέπεμπαν στον Ελ Γκρέκο. Οι ιστορικοί τέχνης μας πέρασαν για τρελές» είπε η Γκαλίτσκα αφηγούμενη την ιστορία του πίνακα.

Δέκα χρόνια αργότερα όμως, το 1974, η Γκαλίτσκα δικαιώθηκε καθώς οι συντηρητές αποκάλυψαν την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Στο παρελθόν ο πίνακας κινδύνεψε να καεί, όταν ένας προκάτοχος του εφημέριου τον παράχωσε, για να τον ξεφορτωθεί, στο παλιό καμπαναριό. Πριν τον ρίξουν στις φλόγες όμως, κάποιος λυπήθηκε τον εικονιζόμενο αγιο και τον έβαλε στην άκρη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σπάνιο έργο.

Ο Ελ Γκρέκο και οι μαθητές του ζωγράφισαν περισσότερους από εκατό πίνακες με διάφορες σκηνές από τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου. Ο πολωνικός πίνακας, όμως, είναι ο ένας από τους τρεις που διασώζονται από μια σειρά εννέα έργων που έδειχναν τον αγιο με τα στίγματα του Χριστού.

Φοβούμενη για την τύχη του έργου, η αξία του οποίου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια ευρώ, η Εκκλησία προτίμησε να τον κρατήσει κρυφό επί 30 χρόνια.«Δεν μπορούσαμε να τον δείξουμε νωρίτερα γιατί βρέθηκε την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, όταν η ιδιοκτησία δεν μετρούσε. Αν ο επίσκοπος δεν λάβαινε τα μέτρα του ο πίνακας θα μπορούσε να καταλήξει στο εθνικό μουσείο, στη Βαρσοβία, ή στο γραφείο του γενικού γραμματέα του κόμματος» υποστήριξε ο διευθυντής του μουσείου, ιερέας Χένρικ Ντροζντ.

news.in.gr,

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΛΑ ΓΚΡΕΚΟ

Το άγνωστο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), που είχε ανακαλυφθεί πέρυσι στην Ισπανία μέσα σε ένα καφέ φάκελο κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εκτίμησης έργων τέχνης, εκτίθεται από χθες στον οίκο Κρίστις του Λονδίνου.

Η βάπτιση του Ιησού απεικονίζεται στο μικρών διαστάσεων πίνακα του Γκρέκο, ο οποίος θα βγει στο σφυρί, μαζί με έργα μεγάλων δασκάλων της ζωγραφικής, στις 8 Δεκεμβρίου. Η τιμή πώλησής του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 400.000 μέχρι 600.000 βρετανικές λίρες.

post-386-1098473914.jpeg

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.