Jump to content

Tο εμβόλιο που θα εξαφανίσει την ελονοσία


Ήρα

Recommended Posts

H ελονοσία, η οποία σκοτώνει ένα εκατομμύριο παιδιά κάθε χρόνο, πιθανόν να καταπολεμηθεί μέσα σε μια γενιά και ενδεχομένως να εξαλειφθεί μετά τις δοκιμές ενός πρωτοποριακού εμβολίου. Το εμβόλιο, το οποίο παρασκεύασε βρετανική εταιρεία, είναι ασφαλές και έχει λίγες παρενέργειες. Σε δοκιμές που έγιναν στη Μοζαμβίκη πρόλαβε σχεδόν το 60% των σοβαρών κρουσμάτων της ασθένειας σε παιδιά.

H ελονοσία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στις φτωχές χώρες. Ο δρ Ουέν Κιλάμα του Αφρικανικού Δικτύου για την Ελονοσία δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του προβλήματος στην Αφρική «είναι σαν να φορτώνεις με ανθρώπους επτά Μπόινγκ 747 κάθε μέρα και να τα ρίχνεις πάνω στο Κιλιμάντζαρο». Κάθε χρόνο καταγράφονται 500 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 90% των οποίων στην Αφρική. H μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων αναρρώνει, αλλά η αρρώστια μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, τα νεφρά και το ήπαρ. Μέχρι τρία εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο και το ένα εκατομμύριο απ' αυτούς είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι δοκιμές του εμβολίου έγιναν στη νότια Μοζαμβίκη και συμμετείχαν 2.022 παιδιά. Στα μισά χορηγήθηκε το εμβόλιο και στα άλλα μισά ένα εικονικό φάρμακο. Οι κρίσεις ελονοσίας μειώθηκαν κατά 30%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση «The Lancet», τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά 45% και τα σοβαρά κρούσματα που προκαλούν τον θάνατο μειώθηκαν κατά 58%. Στα νεώτερα παιδιά, η μείωση ήταν 77% στα σοβαρά κρούσματα ελονοσίας μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν πριν από τα πρώτα τους γενέθλια.

Πολλά εξαρτώνται τώρα από μια μεγαλύτερη δοκιμή, που θα γίνει σε μωρά μόλις λίγων μηνών, καθώς και από την τιμή που θα ζητήσει η GSK για το εμβόλιό της.

©The Times, 2004

ΤΑ ΝΕΑ , 16-10-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.