Jump to content

Επικίνδυνη η χορήγηση κορτικοστεροειδών


KonstantinosMD

Recommended Posts

από pathfinder.gr

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι η χορήγηση κορτικοστεροειδών αυξάνει την θνησιμότητα ασθενών με κρανιακές κακώσεις

Επικίνδυνη αποδεικνύεται η χρήση κορτικοστεροειδών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που, εδώ και 30 χρόνια, χορηγούνται για τη θεραπεία ασθενών που φέρουν σοβαρούς κρανιακούς τραυματισμούς, σύμφωνα με αποτελέσματα διεθνούς μελέτης που δημοσιεύονται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet. Η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου, αντί να μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών, την επιτείνει, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδας νοσηλείας, σε ποσοστό περίπου 20%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10.000 ενήλικες, που έφεραν κρανιακές κακώσεις, σε 239 νοσοκομεία 49 χωρών.

Προσοχή στις θεραπευτικές αγωγές

Δεν πρέπει να υιοθετούνται "θεραπείες των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί", προειδοποιεί ο δρ. Στέφαν Σάουερλαντ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή εκτιμάται ότι επιφέρει το θάνατο ενός ασθενούς, άσχετα από τη σοβαρότητα των κακώσεων ή τον χρόνο που μεσολαβεί από την ώρα τραυματισμού του έως την ώρα που θα του χορηγηθεί. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η εν λόγω μελέτη θα διενεργείτο σε 20.000 ασθενείς. Ωστόσο, η μεγάλη θνησιμότητα που διαπιστώθηκε, οδήγησε στην πρόωρη διακοπή της τον περασμένο Μάιο. Τα συμπεράσματα προκάλεσαν κατάπληξη στους νοσοκομειακούς γιατρούς. "Αντί να διαπιστώνεται ωφέλεια, καταγράφηκαν 159 θάνατοι παραπάνω", αναφέρει ο δρ. Σάουερλαντ. Μάλιστα, η χορήγηση κορτικοστεροειδών είχε προκάλεσε, μέχρι τη δεκαετία του 1980, "τουλάχιστον 10.000 θανάτους σε ασθενείς", επισημαίνει ο δρ. Σάουερλαντ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Χωρίς να θέλω να κάνω την έξυπνη ή το φυτουκλάκι, θυμάμαι ότι το αμφιλεγόμενο θέμα με τα κορτικοειδή το "αγγίζει " λιγάκι η νευρολογία μας, και κάποιο άλλο σύγγραμμα (ΜΕΘ?) ότι , τέλος πάντων, αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι ως αποιδηματικό δρα η μαννιτόλη, αλλά για τα κορτικοστεροειδή κανείς δεν είχε αποδείξεις για το αν δρουν πραγματικά, και μας το άφηναν διφορούμενο ως προς το να δίνουμε ή όχι.

Παρεπιπτόντως, πρόσφατα γνωστός μου γιατρός σε βιβλιογραφική ενημέρωση είχε μια ομιλία με θέμα τα κορτικοστεροειδή στη βρογχιολίτιδα. Το υλικό που βρήκε και μελέτησε ήταν...εκτενέστατο (να μην πω χαοτικό). Οι μισοί το υποστήριζαν , οι άλλοι μισοί το κατέρριπταν, και το πιο τραγελαφικό, για τους ίδιους πανω κάτω λόγους!!!!

Τέλος πάντων, αυτή η ιστορία με τα GC είναι και λίγο σαν τελευταίο όπλο...τα δίνουμε, γιατί ειναι αρκετά αποτελεσματικά σε άλλες περιπτώσεις, οποτε τα δοκιμάζουμε κι εδώ...

Evidence based medicine? πώς είπατε?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.