Jump to content

Έλλειμμα, λογιστικά και πολιτικός αυνανισμός


Recommended Posts

όλοι λίγο πολύ θα έχετε ακούσει για την κόντρα νυν και παλαιάς κυβέρνησης σχετικά με το πραγματικό έλλειμμα ...

δύο αρθράκια από το flash.gr

27/9/2004

Διαψεύδει την κυβέρνηση ο Παπαδήμος

Η Ελλάδα δεν απέκρυψε καμία πληροφορία από τη Eurostat τα προηγούμενα χρόνια και οι λογιστικοί κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πλήρως αποδεκτοί από τη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν, τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Η θέση αυτή του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την περίοδο ένταξης της χώρας μας στην ευρωζώνη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτές της κυβέρνησης περί δημιουργικής λογιστικής και απόκρυψης ελλειμμάτων. Αντίθετα, φαίνεται να καλύπτει πλήρως τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει στα επιθυμητά επίπεδα τα δημοσιονομικά.

Ο κ.Παπαδήμος αποτέλεσε τον ένα από τους δύο κύριους χειριστές της ελληνικής οικονομίας κατά την πορεία της προς την ευρωζώνη και η παρουσία του στην ελληνική κεντρική τράπεζα κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη από όλα τα κόμματα αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους. Μάλιστα, ήταν αυτή ακριβώς η εμπειρία που τον οδήγησε στην ηγεσία της ΕΚΤ, καθώς η ευρωζώνη προετοιμάζεται να δεχθεί σταδιακά νέα μέλη από τις χώρες της διευρυμένης ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε στην Eurostat το οικονομικό επιτελείο, τα οποία εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις από τα μέχρι σήμερα δηλωθέντα.

Έβερτ: «γελοιοποιούνται»

Επίθεση στους Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, που το Σάββατο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εκθέτει διεθνώς τη χώρα με την προς τα πάνω αναθεώρηση των ελλειμμάτων και χρεών, εξαπέλυσε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

«Χρειάστηκε να εμφανιστούν σε κοινή εκδήλωση για να καλύψουν τις αμαρτίες τους με συνέπεια δυστυχώς να γελοιοποιηθούν. Δεν εμφανίζονται από κοινού για να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αλλά για να αλληλοκαλυφθούν. Η σύμπνοια υπάρχει μόνο για να καλύψουν σφάλματα του παρελθόντος και πάνω από αυτά ζητούν και τα ρέστα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ.Εβερτ αναφέρει ακόμα ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης εμφανίζονται σαν να μη γνωρίζουν ότι επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος δημοσιοποιούσε στις ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας τα πραγματικά μεγέθη των ελλειμμάτων, επομένως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Eurostat γνώριζαν το ύψος του ελλείμματος. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Eurostat το είχαν τούμπανο και οι κ.κ.Σημίτης και Παπανδρέου κρυφό καμάρι», επισημαίνει ο κ.Εβερτ.

Συνέπεια αυτών, ήταν η άμεση και έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε στη συνέχεια να ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου δια στόματος του αρμόδιου Επίτροπου Χοακίν Αλμούνια στον Flash.

Ρουσόπουλος: «εθνικό είναι το αληθές»

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα αρκέστηκε να δηλώσει ότι ότι «εθνικό είναι το αληθές».

Ο κ.Ρουσόπουλος υπενθυμίζοντας ότι επί του θέματος η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά - «όπως προκύπτει από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, σελ.16» - υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «σέβεται την πατρίδα μας, σέβεται την αλήθεια» και ανέφερε ότι για τα αποτελέσματα της απογραφής θα συνεργαστεί με τη EUROSTAT, η οποία εξάλλου «είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Παπαδήμος: «ήταν όλα διαθέσιμα»

Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος αναφερόμενος στα στοιχεία της απογραφής δήλωσε από τη Βουδαπέστη ότι «καμία πληροφορία δεν κρυβόταν, ήταν όλες διαθέσιμες στον καθένα» και υπογράμμισε ότι οι λογιστικοί κανόνες που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα ήταν εγκεκριμένοι από τη Εurostat.

Τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστά στην ΕΕ και η λογιστική μεθοδολογία καταγραφής των δαπανών πλήρως αποδεκτή από τη Εurostat, δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, αποδίδοντας την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων στην αλλαγή της μεθοδολογίας με την οποία εγγράφονταν οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα, τονίζοντας ότι μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα σε όλους.

«Τα στοιχεία βρίσκονταν στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και ήταν γνωστά στη Εurostat. Η στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα ήταν καθ' όλα γνωστή και αποδεκτή» είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ (και τέως διοικητής της ΤτΕ), λέγοντας ότι «καμία πληροφορία δεν κρυβόταν, ήταν όλες διαθέσιμες στον καθένα».

«Το έλλειμμα των προηγουμένων ετών διαμορφώθηκε από τη λογιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού. Η μέθοδος να υπολογίζεται η δαπάνη για αμυντικό εξοπλισμό τη στιγμή της παράδοσης του εξοπλισμού ήταν πλήρως γνωστή στη Εurostat» σημείωσε επίσης στην ομιλία του.

και το επόμενο:

6/10/2004

«Η κυβέρνηση διογκώνει τα ελλείμματα»

Την άποψη ότι ο λογιστικός τρόπος με τον οποίο κατέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση τις αμυντικές δαπάνες είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, με βάση της κοινοτική νομοθεσία, και ότι ο τρόπος της νυν κυβέρνησης διογκώνει τα ελλείμματα εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Eurostat Μισέλ Βάντεν Αμπέλε καταθέτοντας στην Επιτροπή Oικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οπως προκύπτει, η αλλαγή της μεθόδου καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών ευθύνεται από μόνη της για την αύξηση του ελλείμματος κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2000, 1,1% το 2001, 1,7% το 2002 και 0,7% το 2003 και έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων από το Ταμείο Συνοχής.

Η νέα διάψευση των κυβερνητικών θέσεων για την κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη περιορισμού των παροχών στο νέο προϋπολογισμό, έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων δηλώσεων του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι το 2002 η Eurostat «είχε επικυρώσει» την επιλογή της Αθήνας να καταγράφει τις εξοπλιστικές δαπάνες στο έλλειμμα άμα τη παραλαβή του στρατιωτικού υλικού (και όχι με την καταβολή κάθε δόσης χωριστά) «γιατί ήταν συμβατή με το ενοποιημένο ευρωπαϊκό σύστημα οικονομικής λογιστικής και γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι γνώριζαν τις ημερομηνίες παραλαβής» τού εν λόγω υλικού.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μέθοδος αυτή είναι «η πρώτη επιλογή» -όπως είπε χαρακτηριστικά- και ότι χρησιμοποιείται από αρκετά κράτη-μέλη, όπως η Oλλανδία.

O κ. Αμπέλε διευκρίνισε ότι η μέθοδος αυτή καταγραφής των αμυντικών δαπανών άλλαξε από τη νέα κυβέρνηση έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. «Τον Απρίλιο του 2004 οι ελληνικές αρχές μας ενημέρωσαν ότι λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης για τις ημερομηνίες παραλαβής των εξοπλιστικών συστημάτων, οι δαπάνες αγοράς βαρέος οπλισμού δεν είχαν ληφθεί υπόψη και ότι θα κοινοποιούνταν τον Σεπτέμβριο βάσει των στοιχείων των σχετικών με τις πληρωμές» δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

--------------------

πριν από λίγο ρώτησαν τον Αλογοσκούφη τί έχει να πει για αυτό... αρκέστηκε σε μια κλασική @@ και έφυγε τρέχοντας από τις κάμερες.....

η νυν κυβέρνηση δε φτάνει που ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ως σημαιοφόρος ηθικής (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην πολιτική γενικά και στην δεξιά ειδικά) -εδώ γελάμε- έρχεται να απόδείξει ότι οι Έλληνες είμαστε νομοταγείς και ακέραιοι και ότι πρώτοι από όλους θα "ταπεινώσουμε" διεθνώς τους εαυτούς μας με @@ αν και καλά πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει κάποιο λάθος...

άλλα κράτη μεγαλύτερα και πιο δυνατά από εμάς τρέχουν και μαζεύουν τα ασυμμάζευτα αλλά εμέις όοοοοοχι.... εμείς πρέπει να αυτομαστιγωθούμε.....

ρε ουστ...... ρόμπες.....

δε φτάνει που πάει ο αλογογάντιας να μας κάνει ρόμπα στην Ευρώπη, το κάνει και τον γειώνουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι..... πιο ρόμπα δηλαδή δε γίνεται.....

emkwlos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε ποια εφημεριδα ηταν αυτο κων? Οχι τιποτε αλλο, αλλα να την παρω :)

Αν και λογικα, θα παιξει σε ολα τα μεσα αυτη η δηλωση της Ευροστατ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emexcl Για όλα υπάρχει και ο αντίλογος.Είναι αλήθεια ότι η μεθόδευση της ΝΔούλας ήταν χονδροειδής.Και είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει χώρα που να μην υποκύπτει στον πειρασμό της δημιουργικής λογιστικής,ου μην και η δικιά μας.Από την άλλη η ερώτηση προς τον πρόεδρο της Eurostat ήταν για ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα του προϋπολογισμού.Ας θυμήσουμε λοιπόν και το εξής:

emcensored 2 εκθέσεις της Κομισιόν(10/2003 & 4/2004) αποτυπώνουν την αλήθεια για την ελληνική οικονομία.Η έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου

emnuke αμφισβητούσε την καταγραφή των δημοσίων οικονομικών που έκανε ο Χριστοδουλάκης.

emnuke διαπίστωνε ότι το χρέος είναι της τάξης του 2,4% και όχι 1,2% όπως δήλωνε η κυβέρνηση και ο Χριστοδουλάκης και ότι η κυβέρνση κρατούσε διπλά βιβλία!

emcensored Δλδ πολύ συκγκεκριμένα

emnuke υπάρχουν μυστικοί λογαριασμοί για να πληρώνονται τα χρέη,προμήθειες και προσωπικό,για το οποίο έγινε και μεγάλη συζήτηση στη βουλή

emnuke γίνεται συστηματικά υποεκτίμηση και απόκρυψη δαπανών,μετατόπιση και ρύθμιση τόκων στον χρόνο,μετατροπή χρεολυσίων σε τόκου,ώστε και πάλι να ρυθμιστούν και να αποπληρωθούν αργότερα.

emnuke Προεισπράττονται τόκοι και μη φορολογικά έσοδα και άπειρες άλλες ανορθόδοξες διαδικασίες κάλυψης τρεχουσών αναγκών.

emexcl Ακόμα στην ίδια έκεθεση είχε αμφισβητηθεί ο μύθος της υψηλής ανάπτυξης της διακυβέρνησης Σημίτη,αφού και ο Γκαργκάνας(έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος)έλεγε ότι αυτή στηρίζεται στην αύξηση των καταναλωτικών δανείων,στις εισροές από την ΕΕ και στα Ολυμπιακά έργα.Να θυμίσω ότι και στο βιβλίο του οικονομικού συμβούλου του Σημίτη,καθ.Πλασκοβίτη λέγεται ξεκάθαρα ότι από τις 3,5 μονάδες ανάπτυξης,τουλάχιστον οι 3 οφείλονται στις εισροές από την ΕΕ.

emcensored Τον περασμένο Απρίλιο στην εαρινή έκθεση της Κομισιόν προβλεπόταν ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3,2%,ενώ από τον Ιούλιο ήδση ήταν γνωστό ότι το έλλειμμα ξεπερνά και το 4%.

emcensored Και μια και αναφερθήκαμε στην καταχώρηση των οπλικών συστημάτωνμε την παράδοση,όπως αποκαλύφτηκε στη βουλή και δεν διαψεύστηκε από το ΠΑΣΟΚ,δεν πέρασαν στον περσινό προϋπολογισμό τα έξοδα από τα παραδοθέντα αναβαθμισθέντα Φάντομ.Η δε ΝΔ-ούτε αυτή το αρνήθηκε- στην πρεμούρα της να εξογκώσει το χρέος όσο γίνεται καταχώρησε τις εισπράξεις από το ΦΠΑ στο 2004 και τις επιστροφές του ΦΠΑ στο 2003!!!!

:bloodomen: Για κάτι τέτοια έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη"...

Υ.Γ.Να μην πούμε για τον συνυπολογισμό στο ισοζύγιο του αποθεματικού των ταμειών(!),τακτική βέβαια που μας έβαλε στην ΟΝΕ.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:splaaaats: Στο παρακάτω κείμενο φαίνετια ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε 2 μαϊμουδιές και η ΝΔούλα μια,όσον αφορά τα στοιχεία και σίγουρα τα λόγια του Άμπελε δεν αθωώνουν κανένα.

Αντιπαράθεση για την ερμηνεία

Η επίσημη μετάφραση των δηλώσεων του γενικού διευθυντή της Eurostat για το έλλειμμα

07/10/04 17:34

Αθήνα Το υπουργείο Οικονομίας δημοσιοποίησε την επίσημη μετάφραση της παρουσίασης του γενικού διευθυντή της Eurostat στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Αμπέλε ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη δημοσιονομική απογραφή. Το υπουργείο Οικονομίας μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα υποστήριζε ότι οι δηλώσεις τους κοινοτικού αξιωματούχου δεν έχουν αποδοθεί σωστά.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος

«Η Eurostat δημοσίευσε στην ανακοίνωση Τύπου της 23ης Σεπτεμβρίου, αριθμούς σημαντικά αναθεωρημένους για τα ελληνικά στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους από το 2000 έως το 2003. Συγκεκριμένα, το ελληνικό έλλειμμα υπερέβη σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως από το -2% του ΑΕΠ στο -4,1% για το έτος 2000, από το -1,4% στο -3,7% για τα έτη 2001 και 2002 και τέλος από το -1,7% στο -4,6% για το έτος 2003».

Ιστορικό των αναθεωρήσεων

»Η πρόσφατη αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, παρόλο που αυτή έχει γίνει σε μεγαλύτερο εύρος από τις προηγούμενες. Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα να σας παρουσιάσω ένα σύντομο ιστορικό των επιφυλάξεων που είχαν εκφραστεί σε πολλές ευκαιρίες από τη Eurostat αναφορικά με την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος και οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει στο παρελθόν σε πολλές αναθεωρήσεις».

»Η Eurostat είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της από το έτος 2002 κατά την δημοσίευση των ανακοινώσεων Τύπου που ήλθαν μετά τις κοινοποιήσεις του Μαρτίου 2002 και του Σεπτεμβρίου 2002. Για παράδειγμα, στην ανακοίνωση Τύπου της Eurostat της 16/09/2002 αναφέρθηκε ότι "η Eurostat δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει τους αριθμούς της κοινοποίησης από την Ελλάδα, κάποιες πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές του δημοσίου αναμένονταν να διαβιβασθούν ή δεν ήταν πλήρεις. Οι λογαριασμοί του Δημοσίου που κοινοποιήθηκαν θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσωρινοί και υπό αναθεώρηση"».

»Σε συνεχεία αυτών των επιφυλάξεων, έγινε διόρθωση στα ελληνικά στοιχεία και δημοσιεύθηκε στην ανακοίνωση Τύπου της Eurostat στις 13/11/2002. Αυτή η ανακοίνωση αναφερόταν αποκλειστικά στη Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, η διόρθωση οδήγησε σε μία χειροτέρευση του "υπολοίπου προϋπολογισμού" της Ελλάδος κατά 1% του ΑΕΠ για το έτος 2000 και κατά 1,3% για το έτος 2001. Εκ νέου κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης του Μαρτίου 2004, η δημοσίευση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους των κρατών μελών οδήγησε τη Eurostat να διευκρινίσει στην ανακοίνωση Τύπου της με ημερομηνία 16/03/2004 ότι "λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων με τις ελληνικές στατιστικές αρχές, τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν για το έλλειμμα και το χρέος πρέπει να θεωρηθούν ως προσωρινά και θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν"».

»Εκ νέου, εν συνεχεία των επιφυλάξεων, η Eurostat δημοσίευσε στις 7/5/2004 μία ανακοίνωση ειδικά για την Ελλάδα όπου το έλλειμμα για το έτος του 2003 είχε διορθωθεί από -1,7% του ΑΕΠ στο -3,2%. Είχε εξίσου υπογραμμισθεί ότι "η Eurostat δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει πλήρως τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για το 2003, και ίσως αυτά των προηγούμενων ετών λόγω υποεκτίμησης των δημοσίων δαπανών για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και λόγω έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών για τα πρόσφατα έτη, αναφορικά με το πλεόνασμα που κοινοποιήθηκε για τον υποτομέα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης"».

»Οι πληροφορίες που εδόθησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής της Eurostat στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου επέτρεψαν να αποσαφηνιστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές τα προβλήματα που παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Κατά συνέπεια τα στοιχεία που διαβιβάσθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης του Σεπτεμβρίου 2004 δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat στις 23/09/2004 και επέτρεψαν να αρθούν οι επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει προηγουμένως για κάποια στοιχεία του προϋπολογισμού για τα έτη 2000-2003. Εν συνεχεία αυτής της αναθεώρησης, απομένει στη Eurostat να επιβεβαιώσει μαζί με τις ελληνικές αρχές τους αριθμούς των ετών πριν από το 2000 και αυτό θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα από τη στιγμή που έχω ζητήσει στις υπηρεσίες μου να πάνε στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν».

Γιατί αυτή η αναθεώρηση;

»Γενικά, η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων για την περίοδο από 2000 έως το 2003 συνίσταται σε μία πιο πιστή εφαρμογή του ΕΣΟΛ 95 (ΕΣΑ95) και στη διαθεσιμότητα των νέων δεδομένων. Συγκεκριμένα, τα κύρια στοιχεία που εξηγούν την αναθεώρηση του ελλείμματος στην Ελλάδα είναι οι δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού, το πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και οι εισπράξεις από φόρους (ΦΠΑ). Αυτά τα τρία στοιχεία εξηγούν από μόνα τους περίπου το 90% της συνολικής αναθεώρησης των ελλειμμάτων από το 2000 έως το 2003».

»Θα ξεκινήσω από την περίπτωση των δαπανών για στρατιωτικό εξοπλισμό. Το EΣΟΛ95 (ΕΣΑ95) προβλέπει ότι αυτές πρέπει να εγγραφούν στα δημοσιονομικά στοιχεία τη στιγμή της παράδοσης του υλικού (delivery). Εάν η πληροφορία αναφορικά με την ημερομηνία παράδοσης δεν είναι διαθέσιμη, τότε οι δαπάνες μπορούν να καταλογισθούν τη στιγμή της πληρωμής του υλικού (cash). Όταν αθροίζονται τα δεδομένα για πολλά χρόνια το σύνολο των δαπανών για στρατιωτικό εξοπλισμό είναι σαφέστατα το ίδιο όποιος και να είναι ο τρόπος εγγραφής. Αντιθέτως, τα ποσά που εγγράφονται κάθε έτος μπορούν να διαφέρουν αναλόγως του τρόπου εγγραφής εξαρτώντας εάν πρόκειται για ένα έτος κατά το οποίο πολύς στρατιωτικός εξοπλισμός παραδόθηκε ή πληρώθηκε».

»Στην περίπτωση της Ελλάδος διαφάνηκε ότι οι ελληνικές αρχές επέλεξαν το 2002, εν συνεχεία πολυάριθμων αιτημάτων για αποσαφήνιση από πλευράς Eurostat, το σύστημα εγγραφής σύμφωνα με την ημερομηνία παράδοσης. Αυτή η επιλογή επικυρώθηκε το 2002 από τη Eurostat από τη στιγμή που αφενός είναι σύμφωνη με το EΣΟΛ95 (ΕΣΑ95) και αφετέρου γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι θα διέθεταν τις ημερομηνίες παράδοσης».

»Έτσι, οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν την Eurostat τον Απρίλιο του 2004 ότι λόγω έλλειψης πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης, τα ποσά σχετικά με την αγορά βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού, δεν μπόρεσαν να ληφθούν υπόψη και ότι θα λαμβάνονταν κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης του Σεπτεμβρίου 2004, μετά από εγγραφή που θα πραγματοποιείτο στην ημερομηνία πληρωμής. Η συμπερίληψη αυτών των δαπανών στρατιωτικού εξοπλισμού εξηγεί από μόνη της το 25% της συνολικής αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος το 2003, το 75% το 2002, το 50% το 2001 και το 90% το 2000. Εν αντιθέσει με αυτά που μπορούν να λεχθούν από εδώ και από εκεί, αυτή η αναθεώρηση δεν εξηγείται από μία αλλαγή στη μεθοδολογία (υπολογισμός στην ημερομηνία παράδοσης ή στην ημερομηνία πληρωμής) αλλά από την εγγραφή του συνόλου των εν λόγω δαπανών».

»Όσον αφορά το πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης η Eurostat, είχε εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια επιφυλάξεις, αναφορικά με τα ποσά του πλεονάσματος που είχαν διαβιβασθεί από τις ελληνικές αρχές, τις ελληνικές εκτιμήσεις που στηρίζονταν σε πληροφορίες παλαιάς βάσης και σε εύθραυστες υποθέσεις εκτίμησης. Μετά από αίτημα της Eurostat το 2003, διενεργήθηκε έρευνα το 2004 που οδήγησε τις ελληνικές αρχές, κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης του Σεπτεμβρίου 2004 να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του πλεονάσματος για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για τα έτη 2002-2003».

»Τέλος όσον αφορά τις εισπράξεις από το ΦΠΑ αυτές είχαν υπερεκτιμηθεί για το έτος 2003 κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης τον Μάρτιο του 2004 και αυτές επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της κοινοποίησης του Σεπτεμβρίου 2004.

»Παρόλο που αναφέρθησαν ως περίπτωση οι αριθμοί της Ελλάδας, εν τούτοις επιθυμώ να σημειώσω ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν εκ νέου να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους προς υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές».

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Έχω την αίσθηση ότι οι δικοί μας δεν έκαναν ακριβώς τη χρέωση αμυντικών δαπανών με το "ολλανδικό" σύστημα, αλλά με το "ελληνικό": λέμε ότι θα τα χρεώσουμε έτσι στους μεν, γιουβέτσι στους δε, και τελικά δεν τα χρεώνουμε πουθενά! Ιέεεετςςςς...

:( Για πολλά πράγματα μπορούμε να κατηγορήσουμε τη σημερινή κυβέρνηση (για ορισμένα μάλιστα μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε και αξιοθρήνητη). Η απογραφή νομίζω είναι από τα λίγα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και μην ξεχνάμε ότι με αυτήν την άποψη συντάσσεται και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, βάσει γκάλοπ...

ΥΓ: Όχι μόνο στις Εθνικές Οδούς, ακόμα και στο Λυκαβητό θα τοποθετηθούν οι κάμερες των Ολυμπιακών! ...για να πουλάμε amateur hardcore Made in Greece... :unsure:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΥΓ: Όχι μόνο στις Εθνικές Οδούς, ακόμα και στο Λυκαβητό θα τοποθετηθούν οι κάμερες των Ολυμπιακών! ...για να πουλάμε amateur hardcore Made in Greece... :unsure:

Και μετά φταίνε οι κίνκι απαντήσεις στα γκάλοπ... Άμα ο άνθρωπος το έχει μέσα του...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ενα σχολιο, μια απορια και ενα ρητο....

Σχολιο: Η Ευρωστατ κατεληξε στο συμπερασμα οτι ειχαμε υπερβει τα ορια του ελειματος και οτι την ειχαμε "ξεγελασει", διοτι αυτα τα στοιχεια απεστειλε η κυβερνηση. Αν τα στοιχεια της απογραφης ειναι αληθινα, σωστα και τεκμηριωμενα ειναι αλλο καπελο και η ευρωστατ ουτε μπορει ουτε την ενδιαφερει να το ελεγξει.

Απορια: Ωραια, εγινε η απογραφη. Ας πουμε οτι εγινε σωστα και οτι εχει δικιο ο Αλογοσκουφης. Τι ακριβως κερδισε η χωρα?

Ρητο: Ignorance is bliss.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το θέμα είναι όχι αν καλώς κάναμε τους μάγκες και παραμυθιάζαμε τον κόσμο με πίπες στατιστικά στοιχεία (και το σχετικό βιβλίο σας λύνει την απορία), αλλά πώς θιέλουμε να πολιτευόμαστε: Σαν τοους υπόλοιπους πολιτισμένους ή σαν Έλληνες?

Κόλπα υπάρχουν πολλά, Νουνού όμως ένα!

Τελικά τι είναι μαλακία: Το να κάνεις την παπαριά, το να την παραχώνεις ή το να την αποκαλύπτεις; Καυτά ερωτήματα που απαιτούν ψύχραιμες απαντήσεις...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ΥΓ: Όχι μόνο στις Εθνικές Οδούς, ακόμα και στο Λυκαβητό θα τοποθετηθούν οι κάμερες των Ολυμπιακών! ...για να πουλάμε amateur hardcore Made in Greece... :unsure:

Έχεις στα χέρια σου τις ακριβείς ημερομηνίες;

Δε με νοιάζουν οι εθνικές οδοί... B)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup ελα μωρε θα κανετε οπως κανουν στις υπολοιπες ευρωπαικες πολεις...θα μαθετε που ειναι οι καμαρες απ'εξω κ θα πατατε φρενο.Μιλανο αυτο κανουνε,Λονδινο εχει κ ταμπελα πριν την καμερα για ειδοποιηση....κ τους βλεπεις ολους με το φρενο ξαφνικα....νταξ μια συνηθεια ειναι......μονο το στομαχι λιγο σου βγαινει
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emcensored Και το πάρτυ συνεχίζεται.H Eurostat έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση που λέει ότι και με την εθνικολογιστική καταγραφή των εξοπλισμών,η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε αμυντικές δαπάνες ύψους 8,7 δις ευρώ την περίοδο 1997-2003.

λέμε ότι θα τα χρεώσουμε έτσι στους μεν, γιουβέτσι στους δε, και τελικά δεν τα χρεώνουμε πουθενά!

:bloodomen: Μάστορα Σαράντο δικαιώθηκες προτού ομιλήσεις διεξοδικά...

Ignorance is bliss.

embaaa Κοίτα,αν εσύ θες το ΠΑΣΟΚ να σε κοροϊδεύει για την ισχυρή οικονομία της χώρας,ώστε να το ψηφίζεις και στις εκλογές είναι δικαίωμα σου.Είναι όμως και δικαίωμά μου ως Έλληνα φορολογούμενου πολίτη να γνωρίζω την πραγματική κατάσταση της οικονομίας-για να ξέρω και πού πηγαίνουν τα λεφτά μου-και όχι η κυβέρνηση της χώρας να μου λέει ψέμματα.Δεν έχω καμιά όρεξη να διαχειρίζεται τα λεφτά μου ένας εσμός ανίκανων λογιστάκων,ούτε προσωπικό τσιφλίκι είναι η οικονομία του εκάστοτε υπουργού οικονομικών,αφού δεν διαχειρίζεται τα δικά του λεφτά.Δεν χρωσταώ σε κανένα Πασόκο και δεξιό αν κάνει τα ίδια.Εκτός αν θεωρούμε ότι δεν έχουμε δημοκρατία,οπότε και όλα επιτρέπονται σε βάρος του λαού. :splaaaats:

Υ.Γ.Στην αρχαία Αθήνα στο τέλος της περιόδου καθηκόντων κάθε δημόσιου λειτουργού γινόταν απολογισμός και αν βρισκόταν λειψός ο λογαριασμός η ποινή ήταν θάνατος.Και φυσικά δεν τολμούσε κανένας να παρουσιάσει παραποιημένα στοιχεία στο λαό.Αλλά αυτή ήταν δημοκρατία.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ακομα ομως δεν ξερω τι κερδισαμε... Αν θεωρησουμε οτι το ΠΑΣΟΚ ελεγε ψεματα (πραγμα το οποιο προσωπικα δεν πιστευω μεχρι να μου το πει μια ανεξαρτητη στατιστικη υπηρεσια που μονη της θα μαζεψει τα στοιχεια και θα τα ελεγξει), τοτε με τα ψεματα του ερχονταν επενδυτες, πραγμα καλο. Με την "αληθεια" της ΝΔ, τι ακριβως κερδιζουμε? Ηρθαν επεδνυτες και δεν το καταλαβα? Μαλλον το αντιθετο συμβαινει απο τοτε που ανελαβε η νεα κυβερνηση. Μειωθηκε η αξιοπιστια μας, μειωθηκαν οι επενδυσεις και γενικα μειωθηκεαν... :D

Ακομα και αν το ΠΑΣΟΚ ελεγε ψεματα, για την Ελλαδα, τα ψεματα αυτα ηταν καλα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ακομα και αν το ΠΑΣΟΚ ελεγε ψεματα, για την Ελλαδα, τα ψεματα αυτα ηταν καλα...

!!!!!!!!!!!! :antegeia:

Υ.Γ. Μπορεί επίσης το ΠΑΣΟΚ να πει ότι ήταν η "υποκειμενική μας αλήθεια"!!! emplease

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν θεωρησουμε οτι το ΠΑΣΟΚ ελεγε ψεματα (πραγμα το οποιο προσωπικα δεν πιστευω μεχρι να μου το πει μια ανεξαρτητη στατιστικη υπηρεσια που μονη της θα μαζεψει τα στοιχεια και θα τα ελεγξει), τοτε με τα ψεματα του ερχονταν επενδυτες, πραγμα καλο.

:bloodomen: Δυο πράγματα.

emexcl Η δημοσιονομική απογραφή όπως θα διάβασες πιο πάνω έχει 3 σκέλη.Το σκέλος της άσπρης τρύπας των ταμείων και της απογραφής των αποθεματικών τους είναι ένα.Την απογραφή στα ταμεία,που αυξάνει το χρέος 1,5%,την ξεκίνησε το 2003 ο Χριστοδουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν την αμφισβήτησε.Γιατί ο Χριστοδουλάκης ξεκίνησε την απογραφή;Μήπως και αυτός επιβουλευόταν την ελληνική οικονομία;Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί γενικά την απογραφή ακριβή,με την εξαίρεση του λογιστικού προτύπου NS5 που το αντικατέστησε το ταμειακό πρότυπο.Άρα λοιπόν είσαι ο μόνος που αμφισβητείς αυτά που ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να αμφισβητήσει.

emexcl Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν,νομίζω είναι της τάξης των 50.000.000 δολλαρίων το χρόνο,αστείο ποσό,ποσό που φέρνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση σοτν κόσμο,θέση που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της Σημιτοκρατίας.Η Ελλάδα είναι στην 20η-25η θέση στις αναπτυγμένες θέσεις του κόσμου και όμως κανείς επενδυτής δεν έρχεται.Η αναθεώρηση του ελλείματος κατά 2 μονάδες δεν θα διώξει κανένα,αφού κανείς δεν ερχόταν μέχρι τώρα και πραγματικά αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα πώς επαίρεται το ΠΑΣΟΚ για ισχυρή οικονομία,χωρίς μαι πραγματική επένδυση για 11 χρόνια.Σόφισμα λοιπόν τα περί προσέλκυσης επενδυτών.Αν ήταν θα είχαν ήδη έρθει εδώ και 11 χρόνια ή έστω τα 8 του εκσυγχρονισμού.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν,νομίζω είναι της τάξης των 50.000.000 δολλαρίων το χρόνο,αστείο ποσό,ποσό που φέρνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση σοτν κόσμο,θέση που διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της Σημιτοκρατίας.Η Ελλάδα είναι στην 20η-25η θέση στις αναπτυγμένες θέσεις του κόσμου και όμως κανείς επενδυτής δεν έρχεται.

Και όχι μόνον είμαστε μετά απ'όλες τις ανεπτυγμένες χώρες: Δυστυχώς μας ξεπερνούν και πολλές αναπτυσσόμενες. Συγκεκριμένα είμαστε πίσω και από τη θεοκρατική Υεμένη (και αυτό δεν είναι πλάκα...)

Αντίθετα έχουμε μια μεγάλης κλίμακας αποβιομηχάνιση με τα εργοστάσια να κλείνουν ένα-ένα και να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε πιο μακρυνές: Μέχρι την Κίνα έχει φτάσει η χάρη μας.

Ας θυμηθούμε ότι η ισχυρή και εκσυγχρονισμένη Ελλάδα των καλύτερων ολυμπιακών αγώνων υποχρεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος των αποθεματικών χρυσού (αν θυμαμαι καλά τα δημοσιεύματα, γύρω στο 20%)

Ο Σημίτης ήθελε (μεγαλομανώς, εδώ που τα λέμε) να μείνει στην ιστορία ως ο νέος Τρικούπης των μεγάλων έργων. Ομολογώ πως τα κατάφερε, δυστυχώς επτωχεύσαμεν...

Πάντως, είναι λίγο αφελές να πιστεύει κανείς πως όλα αυτά τα χρόνια η δαιμόνια Ελλάδα κατάφερνε να ξεγελάει τους κουτόφραγκους. Νομίζω ότι μέχρι κάποιο σημείο η ΕΕ ανέχεται τη δημιουργική λογιστική των φωστήρων μας, όπως άλλωστε ανέχεται και τη δημιουργική λογιστική από τις άλλες χώρες. Ωστόσο όλα έχουν τα όριά τους: Δεν μπορείς και να τους φλομώνεις στο ψέμμα!

Άν κάτι πετύχει μεσο/μακροπρόθεσμα με αυτή την απογραφή ο Αλογοσκούφης, αυτό θα είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ένας ειλικρινής εταίρος στην ΕΕ και ο Έλληνας εργαζόμενος να γνωρίζει ότι όταν ο υπουργός του της οικονομίας λέει ότι έχει δύο ΕΥΡΩ στα ταμεία να έχει πάνω-κάτω τόσα...

emarabia

Υ.Γ.: Νιέφσκυ, έχεις δώσει τα ρέστα σου!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

:splaaaats: Κι ένα αρθράκι:

:splaaaats:H απογραφή

* Τι ενδιαφέρει τους ξένους τραπεζίτες για το έλλειμμα

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

H πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ, η «USA Today», κυκλοφόρησε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου, στην Ουάσιγκτον, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας με την πρώτη της σελίδα γεμάτη από έναν τεράστιο τίτλο με αριθμούς. Σύμφωνα με αυτούς κάθε αμερικανικό νοικοκυριό βαρύνεται από ιδιωτικά χρέη (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) με 84.454 δολάρια και άλλα 473.456 δολάρια από το ογκώδες δημόσιο χρέος. Κανείς βέβαίως επίσημος ή κυβερνητικός παράγοντας δεν σκέφθηκε να κατηγορήσει την εφημερίδα ότι βρήκε την ημέρα να συκοφαντήσει τη χώρα στα μάτια πλέον των 180 πολυπληθών εθνικών αντιπροσωπειών που παρακολουθούσαν τις εργασίες της συνόδου. Αλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η παντοδύναμη αμερικανική οικονομία, που και τώρα, με ρυθμούς ετήσιας μεγέθυνσης του ΑΕΠ 4%, οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη, υφίσταται τον έσχατο εξευτελισμό να βλέπει το δολάριο να υποτιμάται έναντι του ευρώ, του γεν κ.α., ακριβώς γιατί συνθλίβεται από το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο αυξάνει ο πρόεδρος Μπους με την εξωτερική πολιτική του.

Στην Ελλάδα αντί να ασχολούμεθα ως πολιτικά κόμματα και ως κοινωνικοί φορείς με το δικό μας επίσης απειλητικό δημόσιο χρέος, αντί να θυμόμαστε την αυστηρή προειδοποίηση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου (ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος ή θα αφανιστεί από αυτό), σκιαμαχούμε ακόμη για τα θλιβερά ευρήματα της απογραφής της κυβέρνησης, ενώ οι υπεύθυνοι για την απόκρυψη χρεών και ελλειμμάτων έχουν το θράσος να κατηγορούν για συκοφάντηση της χώρας αυτούς ακριβώς που με την επανόρθωση της αλήθειας και της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά αποκαθιστούν σταδιακά την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό.

Πάντως, για να βγούμε για λίγο από τον μικρόκοσμό μας, είναι χρήσιμο να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι στην Ουάσιγκτον, όπου ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και οι συνεργάτες του είχαν αλλεπάλληλες επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με στελέχη του ΔΝΤ και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, κανείς δεν τους ρώτησε για την απογραφή και γιατί την κάναμε. Ισως γιατί όλοι αυτοί γνώριζαν ποια ήταν η αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πόσα ήταν στην πραγματικότητα τα ελλείμματα και πόσα χρωστούσαμε στο εξωτερικό. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκαν οι ξένοι, και η αλήθεια είναι ότι στο σημείο αυτό υπήρξαν ιδιαίτερα πιεστικοί στις ερωτήσεις τους, ήταν αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει μια τάξη στους λογαριασμούς του Δημοσίου, αν θα τα καταφέρει να μειώσει το 2005 το έλλειμμα του προϋπολογισμού και προπαντός αν θα κρατήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Με δεδομένο ότι ανήκουμε στη ζώνη του ευρώ και συνεπώς δεν υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος, η μόνη έγνοια των ξένων είναι αν το δημόσιο χρέος θα μεγαλώνει ή θα μικραίνει, για να αποφασίσουν ανάλογα και τα επιτόκια με τα οποία θα μας δανείζουν.

Μόνο ένας ξένος υπουργός, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Χανς Αϊχελ, με κάποια χαιρεκακία ρώτησε τον έλληνα υπουργό «πώς τα πας με τα ελλείμματά σου;», για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον κ. Αλογοσκούφη «όπως ακριβώς και εσύ με τα δικά σου». Μάθαμε αργότερα ότι η ειρωνεία του Γερμανού οφειλόταν στο ότι ο προηγούμενος έλληνας υπουργός Οικονομίας, ο κ. N. Χριστοδουλάκης, πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν η Επιτροπή απειλούσε με πρόστιμο τη Γερμανία για υπερβολικό έλλειμμα, είχε συνταχθεί στο Eurogroup με την Επιτροπή και μόνο την επόμενη ημέρα στο Eco/Fin άλλαξε στάση γιατί είχε διαμαρτυρηθεί ο καγκελάριος Σρέντερ στον κ. Σημίτη. Εμ παραποιούσαμε τα στοιχεία, εμ κάναμε και τον καμπόσο!!!

ΤΟ ΒΗΜΑ , 10-10-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μόνο ένας ξένος υπουργός, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Χανς Αϊχελ, με κάποια χαιρεκακία ρώτησε τον έλληνα υπουργό «πώς τα πας με τα ελλείμματά σου;», για να πάρει την πληρωμένη απάντηση από τον κ. Αλογοσκούφη «όπως ακριβώς και εσύ με τα δικά σου».

Αν το είπε αυτό είναι πολύ γαμάτοοοος! emgoalemgoalemgoalemrockon:splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 1 month later...

Έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ το 1999 βρήκε η Eurostat

Βρυξέλλες

Η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 1999 με «πλαστά» δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία παρουσίαζαν έλλειμμα προϋπολογισμού αρκετά χαμηλότερο απ' ότι ήταν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

«Ακόμα και στα κρίσιμα χρόνια, τα ελλείμματα ήταν αξιοσημείωτα υψηλότερα από το 3%» δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Reuters σχετικά με τα συμπεράσματα της επίσκεψης κλιμακίου της Eurostat στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία για τα ελλείμματα της περιόδου 1997-1999 σε 6,44%, 4,13% και 3,38% αντίστοιχα.

Υπ.Οικονομίας: Δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων

Μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση του Ecofin, σημειώνοντας ότι «θα ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία για τα ελλείμματα του παρελθόντος και θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, με ποιό τρόπο η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 3%, γιατί αποδείχθηκε ότι για κανένα χρόνο, από το 1999 και μετά, το έλλειμμα δεν ήταν κάτω από το 3%».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν υπάρχει θέμα για κυρώσεις ή λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από την ΕΕ. Το μήνυμα της κυβέρνησης και της χώρας, λένε οι ίδιες πηγές, είναι πως τα στοιχεία της Ελλάδας είναι πλέον διαφανή και θα γίνουν συζητήσεις για το χρόνο που θα χρειαστεί για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το απόγευμα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup θα συζητηθεί «σημείωμα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν από την Ελλάδα, σε σχέση με τη σύσταση του Συμβουλίου, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις που θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αύριο Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Ecofin οι υπουργοί θα ασχοληθούν με την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προϋπολογισμού και θα εξεταστούν τα αποτελέσματα των τελικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, με σκοπό τον προσδιορισμό των οριστικών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Νοεμβρίου έχει ορισθεί ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας θα συζητηθεί το Δεκέμβριο, μαζί με την αντίστοιχη άλλων έξι κρατών-μελών.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 10 months later...

:splats: Για το ΠΑΣΟΚ έγινε ο ντόρος,αλλά τα ίδια κάνει και η ΝΔούλα.Υποκρισία και των γονέων.

Ανησυχία για τον προϋπολογισμό

Σε τεντωμένο σκοινί η τιτλοποίηση οφειλών για τη μείωση του ελλείμματος

05/10/05 13:03

ΑθήναΣε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και ζητούν μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα» για τη μείωση του ελλείμματος.

Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια, (ο οποίος από σήμερα Τετάρτη είναι στην Αθήνα) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα καταφεύγει στο συγκεκριμένο μέτρο, αποφεύγοντας έτσι τη λήψη άλλων, μονιμότερου χαρακτήρα, μέτρων, όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το 2003 η ΕΕ είχε εγκρίνει αντίστοιχο αίτημα της Πορτογαλίας, ωστόσο στη συνέχεια το μετάνιωσε, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε προσωρινά και στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ημερίδα της ΟΚΕ με θέμα «Στρατηγική Λισαβόνας: Αναγκαιότητα ή επιλογή», σημείωσε ότι ο κ. Αλμούνια «είπε ότι θα προτιμούσε να υπάρχουν μόνιμα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι μόνιμου χαρακτήρα μέτρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις και στο ρυθμό ανάπτυξης και στην κοινωνική συνοχή».

Τα «μόνιμου χαρακτήρα μέτρα» είναι μεταξύ άλλων το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων, νέα φοροεισπρακτικά μέτρα (όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%-2%) και η περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών (κυρίως των δημόσιων επενδύσεων).

Δηλαδή, αν δεν περάσει η τιτλοποίηση, το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ (για το 20005 και :splats: το 2006).

«Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή η οποία είναι συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή θα περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ακόμα ο κ. Αλογοσκούφης, καταδεικνύοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

«Οι τιτλοποιήσεις ασφαλώς και δεν είναι μόνιμη λύση στο δημοσιονομικό μας πρόβλημα» παραδέχθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στο Δημόσιο απαιτεί χρόνο για να αποδώσει».

Ο κ. Αλμούνια θα έχει σήμερα Τετάρτη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ.Παπανδρέου και τον Γ.Αλογοσκούφη. Στη συνέχεια θα μιλήσει σε δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Οικονομίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.