Jump to content

Νόμπελ Φυσικής 2004


lefkander

Recommended Posts

gross.jpg

1/3 of the prize

USA

Kavli Institute for Theoretical Physics, University of California

Santa Barbara, CA, USA

politzer.jpg

H. David Politzer

1/3 of the prize

USA

California Institute of Technology

Pasadena, CA, USA

wilczek.jpg

Frank Wilczek

1/3 of the prize

USA

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Cambridge, MA, USA

Τελικά παντού είναι χρήσιμο ένα καλό σνακ ->RYRRF.jpg

Και στα δικά σας οι αβράβευτοι

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Το ότι δεν είναι φάρσα και έτσι όντως λέγεται το Ινστιτούτο είναι στ' αλήθεια επικό, και δημιουργεί σε όλους μας υποχρέωση για μεταδιδακτορική έρευνα εκεί:

The Kavli Operating Institute is a private operating foundation that engages in research utilizing its own staff, as well as through funding and collaboration efforts with researchers in a variety of fields. Project areas include astronomy and cosmology, neuroscience, nanoscience, education, and the environment.

The Kavli Operating Institute also supports the work of the Kavli Foundation. In addition to performing and funding research, it strives to inform and educate the public about its research.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλά, είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς; Τι Καυλολογάτε???

Γιατροί σου λεει μετά. Έ ρε μπετό που σας χρειάζεται...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

«Three quarks for Muster Mark». Από αυτήν την αινιγματική φράση του Ιρλανδού συγγραφέα Τζέιμς Τζόις στο βιβλίο «Αγρύπνια για τον Φίνεγκαν» (Finnegan's Wake) «δανείστηκαν» τα κουάρκ το όνομά τους όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξή τους, τη δεκαετία του 1960. Νονός και «πατέρας» τους, ο Αμερικανός φυσικός Μάρι Γκελ-Μαν. Ο Γκελ-Μαν βραβεύθηκε με Νόμπελ το 1969. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, τρεις συμπατριώτες του, ο Ντέιβιντ Γκρος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο Ντέιβιντ Πόλιτζερ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και ο Φρανκ Ουίλτσεκ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, τιμήθηκαν από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία με Νόμπελ επειδή αποκρυπτογράφησαν τη διαδικασία που συγκρατεί τα κουάρκ μέσα στα πρωτόνια και τα νετρόνια (και τα τελευταία μέσα στους ατομικούς πυρήνες) βοηθώντας έτσι στο να εξηγηθούν μικρά και μεγαλύτερα θαύματα, από το πώς στριφογυρίζει ένα νόμισμα επάνω στο τραπέζι μέχρι το πώς οικοδομήθηκε το Σύμπαν.

Οι ανακαλύψεις τους δημοσιεύθηκαν το 1973 και οδήγησαν στη θεωρία της κβαντικής χρωμοδυναμικής. Οι τρεις επιστήμονες έδειξαν ότι η έλξη ανάμεσα στα κουάρκ είναι ισχυρή όταν αυτά βρίσκονται μακριά και αδύναμη όταν βρίσκονται κοντά. Έδειξαν επίσης πως τα κουάρκ παραμένουν ενωμένα χάρη σε μια επονομαζόμενη «ισχυρή δύναμη». Χωρίς τη δύναμη αυτή, δεν θα υπήρχε τίποτε να τα κρατά ενωμένα: στην πραγματικότητα, χωρίς τη δύναμη αυτή δεν θα υπήρχαν θεμελιώδη δομικά υλικά να «φτιάξουν» ένα αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα νόμισμα. Οι Γκρος, Πόλιτζερ και Ουίλτσεκ έδειξαν επίσης ότι όταν τα κουάρκ βρίσκονται πολύ κοντά, σε στενό περιορισμό, λειτουργούν σαν ελεύθερα σωματίδια - κατάσταση η οποία ονομάστηκε «ασυμπτωματική ελευθερία». Στην κατάσταση αυτή, τα κουάρκ μοιάζουν με τα σωματίδια των άλλων δυνάμεων της υποατομικής φυσικής - του ηλεκτρομαγνητισμού και των ασθενών πυρηνικών δυνάμεων. Με την ανακάλυψη αυτή, το αμερικανικό τρίο έκανε ένα πρώτο βήμα προς τη «θεωρία των πάντων».

«Οι έρευνές τους έφεραν τη φυσική ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου: τη διατύπωση μιας ενοποιημένης θεωρίας, που θα συμπεριλαμβάνει και τη βαρύτητα, για κάθε φαινόμενο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία. H κατανόηση του υπέροχου κόσμου της φύσης, η εξήγησή του μέσα από μια μοναδική και πλήρως ενοποιημένη θεωρία, η κατανόηση του πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν, του Μπινγκ Μπανγκ, είναι στις ημέρες μας ο πρωταρχικός στόχος όλων των φυσικών.

Πώς αντέδρασαν οι τρεις επιστήμονες στην είδηση της βράβευσής τους με το Νόμπελ Φυσικής για το 2004; Ο Ντέιβιντ Γκρος δήλωσε «αιφνιδιασμένος». Δεν ήταν, όπως εξήγησε, μεταξύ των ερευνητών που πίστεψαν εξαρχής ότι η ανακάλυψή τους άξιζε το βραβείο Νόμπελ: «Τελικός κριτής, όμως, είναι η φύση».

ΤΑ ΝΕΑ , 06-10-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.