Jump to content

Νόμπελ Ιατρικής 2004


and1dr

Recommended Posts

Οι Αμερικανοί Ρίτσαρντ Αξελ, 58 ετών, και Λίντα Μπακ, 57, κέρδισαν το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2004 για το έργο τους πάνω στην αίσθηση της όσφρησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η επιτροπή που απονέμει τα βραβεία.

Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγάλη γονιδιακή οικογένεια των «οσφρητικών υποδοχέων» και βοήθησαν να κατανοήσουμε πώς ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίζει πάνω από 10.000 οσμές.

Με την βασική κοινή τους δημοσίευση το 1991, ο Αξελ και Μπακ περιέγραψαν τα περίπου 1.000 γονίδια της όσφρησης, που αντιστοιχούν στο 3% των γονιδίων μας.

Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν την οργάνωση των νευρικών κυττάρων του οσφρητικού συστήματος, και ερμήνευσαν πώς οι άνθρωποι «μπορούν ενσυνείδητα να αντιλαμβάνονται τη μυρωδιά του λουλουδιού της πασχαλιάς την άνοιξη και να ανακαλούν αυτή την οσφρητική μνήμη σε άλλες εποχές» εξηγεί η ανακοίνωση της επιτροπής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Οι οσμές γίνονται αντιληπτές όταν μόρια στον αέρα συνδεθούν με τους οσφρητικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται στα οσφρητικά κύτταρα που καλύπτουν τον οσφρητικό βλενογόνο μέσα στη μύτη.

Κάθε κύτταρο περιέχει μόνο ένα είδος υποδοχέα, και κάθε υποδοχέας είναι ευαίσθητος σε λίγες μόνο οσμές. Έτσι τα οσφρητικά κύτταρα είναι εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες μυρωδιές.

Τα νευρικά σήματα από τον βλεννογόνο διαβιβάζονται στον οσφρητικό βολβό, την κύρια οσφρητική περιοχή του εγκεφάλου, και από εκεί σε άλλες περιοχές. Έτσι η διέγερση των υποδοχέων από τα μόρια στην ατμόσφαιρα ενεργοποιεί ένα ολόκληρο νευρικό κύκλωμα, επιτρέποντάς μας να ενσωματώνουμε τις οσμές στις αναμνήσεις μας.

Οι οσφρητικές αναμνήσεις θεωρούνται μάλιστα από τις πιο ισχυρές -ένα και μόνο χαλασμένο μύδι, για παράδειγμα, αρκεί για να θυμόμαστε την απωθητική οσμή του για χρόνια.

Ηόσφρηση είναι μάλιστα η πρώτη αίσθηση που γίνεται κατανοητή με τόση λεπτομέρεια. Μάλιστα οι βασικές αρχές που ανακάλυψαν οι Αξελ και Μπακ εφαρμόζονται και σε άλλα συστήματα, όπως η γεύση και η επικοινωνία μέσω φερομονών.

Ο Ρίτσαρντ Αξελ και η Λίντα Μπακ δημοσίευσαν τη βασική τους μελέτη ενώ εργάζονταν μαζί στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Ο Αξελ παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, ενώ η Μπακ συνέχισε την έρευνα σε άλλα ιδρύματα, ανεξάρτητα, αλλά σε παράλληλη κατεύθυνση. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,38 εκατομμύρια δολάρια).

Οι νικητές των φετινών Νόμπελ Φυσικής και Χημείας θα ανακοινωθούν αντίστοιχα το πρωί της Τρίτης και της Τετάρτης από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

news.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

δεν θελω να υποτιμησω τους ερευνητες, αλλα μου κανει εντυπωση που δεν υπηρχε καποιος υποψηφιος που να ανακαλυψε κατι με μεγαλυτερη πρακτικη σημασια που ισως να σωσει καποια ζωη.... Νταξει, μπραβο στους ανθρωπους για την ευφυια τους, δεν το αμφισβητω αυτο, αλλα δεν ειναι και λιγο "αχρηστη γνωση" η αποκρυπτογραφηση των γονιδιων σχετικων με την οσφρηση? Δεν ειναι δα και τοσο σοβαρη αναπηρια η ανοσμια για να πεις οτι εχει μεγαλο κοινωνικο αντικτυπο...

Θα περιμενα το Νομπελ να διδοταν σε καποιον με καποιο πιο ουσιαστικο εργο απο πρακιτκης αποψεως, ειτε θεραπευτικης ιατρικης ειτε προληπτικης... Αλλα ισως δεν υπηρχε τετοιος υποψηφιος... τεσπα, απλα μοιραζομαι τις σκεψεις μου :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τί είναι μεγάλη ανακάλυψη; Πώς εσύ την ορίζεις; Και πώς γνωρίζεις την τεχνοκρατική χρήση των ανακαλύψεων; :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emaruphttp://nobelprize.org/medicine/nomination/index.html μια και ενδιαφέρεσαι.

Γενικά, βραβείο Nobel παίρνει κάποιος διακεκριμένος επιστήμονασ, του οποίου η δουλειά έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεπτόμαστε ή έχει διευκολύνει την επιστήμη. Δεδομένου ότι μια τέτοια διευκόλυνση φαίνεται πολύ αργότερα, τα βραβεία δίνονται σε φτασμένουσ επιστήμονεσ για δουλειά που έχουν κάνει (στην πλειονότητά τους) μέχρι τα 30 τους. Οι βράβευση έρχεται καμιά 20αριά χρόνια μετα την ανακάλυψη. Δεδομένου ότι πλέον δεν προλαβαίνω, όσοι πιστοί κάτω του ορίου προσέλθετε...

Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε αυτός που βρήκε την PCR (και το νόημα είναι προφανές. Τι θα είμαστε χωρίς την PCR? Είναι μια κάποια λύσις...)

ΥΓ: Πληροφορίες για τους φετεσινούς κυρίους ici. Τις παρατηρήσεις σας θα τις λάβουμε υπόψη από του χρόνου τώρα, τη μ@λ@κί@ την κάναμε τώρα...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

notbad, νταξ δεν λεω οτι εγω ειμαι ο θεος και πρεπει εγω να ορισω ποια ειναι η μεγαλη ανακαλυψη κτλ, αλλα για μενα, μεγαλη ανακαλυψη ειναι μια ανακαλυψη που κανει την θεραπεια ή την πρόληψη μιας σοβαρης ασθενειας ευκολοτερη. Πχ ενα εμβολιο για τον HIV ή ακομα και ενα βημα προς την σωστη κατευθυνση, ή στον WHO για την εκριζωση της ευλογιας...

Ξερω οτι εγω δεν ειμαι ο προεδρος του ιδρυματος Nobel, αλλα απλα εκφραζω την αποψη μου. Δεν θελω να υποτιμησω τους επιστημονες αυτους. Προφανως ειναι σημαντικη ανακαλυψη και προαγει τις γνωσεις και προφανως κουραστηκαν για να φτασουν στα αποτελεσματα αυτα, αλλα δεν βλεπω την πρακτικη αξια της γνωσης αυτης και συνεπως αν ημουν εγω ο προεδρος του ιδρυματος Nobel, δεν θα τους το εδινα.... Θα προτιμουσα, οπως ειπα, καποιον που με την ερευνα του ισως εσωσε καποιες ζωες ή εστω βελτιωσε δραματικα την ποιοτητα ζωης ορισμενων ανθρωπων.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ίσως εγώ κάνω λάθος εκτίμηση στις ανακαλύψεις. Ακόμα και μια αποτυχημένη έρευνα έχει να μας δώσει πληροφορίες για την φυσιολογία, την βιοχημεία και τους μηχανισμούς που αργότερα γίνουν βάση μιας άλλης έρευνας ώσπου να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι σύμφωνα με την λογική σου ΄χρήσιμο΄. Εμένα όλη η νευροφυσιολογία της όσφρησης μου φαίνεται εξαιρετικά σημαντική γνώση. Συν το 3% αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος

Άσχετο...ήταν επιθετικό πάλι το ύφος μου;; Αν ναι θα πάω σε ψυχαναλυτή πάραυτα!! Μέχρι και χαμόγελο έβαλα για να το κάνω πιο φιλικό γμτ :wacko:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emexcl Πώς ορίζουμε μια ανακάλυψη;Το 1984 πρωτοδόθηκε Νόμπελ σε επιστήμονες που δεν ανακάλυψαν τπτ,απλά διάβασαν τα αποτελέσματα από τον υπολογιστή.Έτσι και εδώ-δεν ξέρω βέβαια λεπτομέρειες οπότε να πω με σιγουριά-Νόμπελ έπρεπε να πάρουν τα μηχανήματα που έκαναν τη δουλειά.Το βραβείο Νόμπελ είναι σπουδαία διάκριση,αλλά δεν είναι δείκτης της σχετικής αξίας των ανακαλύψεων ούτε κατ'ελάχιστον και βέβαια δεν είναι επιβεβαίωση κάποιος επιστημονικής θεωρίας.Δείγμα λ.χ. η βράβευση του Stanley Pursiner με μαι θεωρία που ακόμα δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή και η παντελής αγνόηση του Lawn-ο οποίος πήρε τελικά βέβαια το Νόμπελ ειρήνης(!).Τέλος να πω ότι δεν μου φαίνεται ασήμαντο η πλήρης-όσο γίνεται-κατανοήση της όσφρησης,αφού ο οργανισμός διαθέτει και αυτήν.Σαν κλινική χρηισμότητα μάλλον έχει μικρή έως ασήμαντη,αλλά γι'αυτό και λέγεται το Νόμπελ ιατρικής-φυσιολογίας.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μπήκα στα links που έδωσε ο λέφκανδερ, και διάβασα τις αυτοβιογραφίες, αρκετών που τους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ τα τελευταία χρόνια, (κοίταξα από 1997 μέχρι σήμερα). Οι περισσότεροι από μισοί ήταν εβραίοι κι αρκετοί, στην αυτοβιογραφία τους αναφέρθηκαν στο πλεονέκτημα του να είσαι εβραίος. Δεν θέλω να με θεωρήσετε ούτε φασίστα, ούτε αντισημιτιστή, απλώς θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που μου έκανε εντύπωση!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

notbad, το σμαιλι σε εσωσε βασικα, αλλιως ναι, ησουν λιγο επιθετικη, αλλα μπορει να ηταν και ιδεα μου... παντως με το σμαιλι καταλαβα οτι δεν ησουν επιθετικη :)

Δεκτον, οτι το νομπελ λεγεται και φυσιολογιας, αλλα εμενα και παλι μου φαινεται μουφα ανακαλυψη για να αξιζει ενα νομπελ. Εκτος πια αν πραγματι το νομπελ δεν αξιολογει την ανακαλυψη, αλλα τοτε με ποαι κριτηρια απονεμεται? Λαθη γινονται, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι τα κριτηρια δεν ειναι η αξια της ανακαλυψης...

Τωρα για τους εβραιους, τι να σε πω Δρ Γουατκινς... και εμενα μου κανει εντυπωση βασικα το οτι λενε το ποσο σε συμφερει να εισαι εβραιος. κατα τα αλλα οτι οτι ειναι εβραιοι νταξ δεν μου κανει τοσο μεγαλη εντυπωση να σου πω την αληθεια, γιατι φανταζομαι λογω καλων σχεσεων ΗΠΑ-Ισραηλ ειναι πιο ευκολο για εναν εβραιο να παει εκει και ως γνωστον η ερευνα γινεται εκει βασικα... (και στην Ιαπωνια, αλλα ποιος καθεται να μαθει γιαπωνεζικα και να παει στην αλλη ακρη του κοσμου στην πιο ακριβη πολη του κοσμου, το Τοκιο...? )

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.