Jump to content

«Θάλαμοι αερίων» τα χειρουργεία


medicine

Recommended Posts

Αναισθητικά αέρια και καρκινογόνες αποστειρωτικές ουσίες, σε συγκεντρώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, εντοπίζονται στην ατμόσφαιρα των χειρουργείων εννέα νοσοκομείων της Αθήνας, σύμφωνα με απόρρητη επιστημονική έκθεση, που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα χειρουργεία εννέα νοσοκομείων της Αθήνας παραπονιέται για πονοκεφάλους, λήθαργο, υπνηλία.

Ειδικές μετρήσεις έδειξαν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αναισθητικών αερίων, οι οποίες στο 18% των περιπτώσεων ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας. Στην ατμόσφαιρα, στο εσωτερικό των χειρουργείων, εντοπίστηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης, μιας επικίνδυνης ουσίας που έχει κατηγορηθεί από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας ως καρκινογενής και έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί πόνο στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, δυσκολίες στην αναπνοή, δερματικούς ερεθισμούς, ακόμη και θάνατο, ωστόσο χρησιμοποιείται ευρύτατα σε έπιπλα (MDF), μονωτικά υλικά, μπογιές, βερνίκια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με χρηματοδότηση της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στους Χώρους Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης, η οποία είχε ως στόχο να εντοπίσει τα λειτουργικά προβλήματα και τους κινδύνους για την υγεία που κρύβονται στις αίθουσες χειρουργείων εννέα αντιπροσωπευτικών (δημόσιων & ιδιωτικών) νοσοκομείων της Αθήνας.

Εντόπισε πολλά λειτουργικά προβλήματα και πολλούς κινδύνους, για την υγεία τόσο των ασθενών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού. Oι ερευνητές σημειώνουν πως στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχουν συστήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα, τα οποία όμως είτε είναι παλιάς τεχνολογίας είτε δεν λειτουργούν σωστά.

news.in.gr

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.