Jump to content

Καραμέλες τα αγχολυτικά


Ήρα

Recommended Posts

Σαν καραμέλες καταναλώνουν αγχολυτικά φάρμακα οι έφηβοι στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα οι ίδιοι εξηγούν, οι λόγοι που στρέφονται σε «τεχνητές» μεθόδους ηρεμίας είναι είτε για να ξεπεράσουν το στρες που τους προκαλεί το σχολείο είτε γιατί απλώς έχουν την τάση να μιμούνται τους... γονείς τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 700 μαθητές Λυκείου, το 5% δήλωσαν πως έχουν πάρει τουλάχιστον μια φορά αγχολυτικά φάρμακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το ποσοστό ανάγεται σε 26.000 μαθητές Λυκείου σε όλη την Ελλάδα.

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν «εξηγήσεις» για τη χρήση ηρεμιστικών ουσιών, οι έφηβοι έδωσαν τρεις απαντήσεις: η πρώτη είναι πως οι φίλοι τούς μίλησαν για αυτά τα χάπια και εν συνεχεία τους τα προμήθευσαν. Κάποια άλλοι, αναφέρθηκαν στις συνήθειες των γονιών τους ή των παππούδων τις οποίες υιοθέτησαν εν συνεχεία και οι ίδιοι (στη συντριπτική πλειονότητα εν αγνοία των γονέων), ενώ οι υπόλοιποι υποστήριξαν ότι τα χάπια είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουν το στρες και το άγχος των εξετάσεων.

«Πριν από μια δεκαετία, σχεδόν κανένα παιδί δεν έπαιρνε τέτοιου είδους φάρμακα. Το σύνηθες ήταν κατά τη διάρκεια των εξεταστικής περιόδου, οι μαθητές να καταφεύγουν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ για να μείνουν ξύπνιοι. H εικόνα όμως που διαμορφώνεται σήμερα είναι εντελώς διαφορετική και ανησυχητική. Την ίδια στιγμή εκτιμούμε πως στους νέους, άνω των 18 ετών, η χρήση αγχολυτικών είναι ευρέως

διαδεδομένη» λέει στα «NEA» ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Το γεγονός πως στα περισσότερα ελληνικά σπίτια υπάρχουν σε κάποιο ντουλάπι ή ακόμη και πάνω στο κομοδίνο των γονιών τέτοιου είδους φάρμακα, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την τάση των νέων να προσφεύγουν και αυτοί με τη σειρά τους στα αγχολυτικά» συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ενδεικτικά της διάδοσης της χρήσης αγχολυτικών φαρμάκων είναι τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις αυτών των σκευασμάτων: Το 1999, πωλήθηκαν 8.157.777 κουτιά αγχολυτικών. Μέσα σε μία πενταετία, ο αριθμός των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 535.194 κουτιά (αύξηση 6,5%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν ξοδέψει περισσότερα από 67 εκατομμύρια ευρώ για αγχολυτικά (το ποσό αφορά μόνο το λιανικό εμπόριο).

Σημειώνεται πως τα αγχολυτικά φάρμακα χορηγούνται αυστηρώς με ειδική συνταγή, τη μονόγραμμη και τη δίγραμμη (φέρουν μία ή δύο κόκκινες γραμμές). «Το φαινόμενο της κατάχρησης των φαρμάκων στη χώρα μας είναι έντονο. Στη συνείδηση των Ελλήνων έχει περάσει η αντίληψη πως μπορούν να γιατρευτούν μόνο με φάρμακα και είναι κάτι που μάλιστα το απαιτούν. Και βέβαια αυτή η τακτική είναι αμφίδρομη αφού από την άλλη τα χορηγούν και οι γιατροί» λέει ο ψυχολόγος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, κ. Βασίλης Θεοδώρου. Ο ίδιος προσθέτει: «Το πιο σημαντικό είναι πως τα τελευταία χρόνια η πρόσβαση στα αγχολυτικά αλλά και στα ψυχοφάρμακα συνολικά είναι πολύ ευκολότερη. Πλέον στο Ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς οποιοδήποτε φάρμακο θελήσει. Και φυσικά οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είναι τα νέα παιδιά. Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως έχει δημιουργηθεί στους κύκλους των μαθητών και των φοιτητών μία φημολογία γύρω απο τα "βαρβιτουρικά" χάπια, τα οποία καταναλώνουν προσδοκώντας να αυξήσουν την ικανότητα εκμάθησης αλλά και την αποφυγή υπνηλίας».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μονάχου της Γερμανίας με τίτλο « Συγκριτική μελέτη της ψυχοπαθολογίας των Ελλήνων εφήβων που ζουν στην Ελλάδα και στη Γερμανία», μέσα σε μία 20ετία έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ψυχοσωματικές παθήσεις που εκδηλώνονται κυρίως λόγω άγχους. Τα παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις, ταραχή και προβλήματα στην κοινωνική τους συμπεριφορά έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, ενώ στη πλειονότητά τους αφορούν τις νεαρές κοπέλες.

H μελέτη έγινε σε δείγμα 2.500 μαθητών, ηλικίας από 12 έως 21 ετών. Οι μελετητές στα συμπεράσματά τους αξιολογούν ως νούμερο «ένα» πρόβλημα την πίεση που προκαλούν στους νέους οι μαθητικές τους επιδόσεις.

ΤΑ ΝΕΑ , 25-09-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τώρα θα με πούνε κακιά αλλά να πω ποιος φταίει που τα παιδιά έχουν άγχος για τις μαθητικές τους επιδόσεις? Αν οι γονείς δεν τους καλλιεργούσαν μια ζωή το άγχος για την πρωτιά, για το πανεπιστήμιο, για τους βαθμούς.... μόνο και μόνο επειδή θέλουν να μεταφέρουν στα παιδιά τους αυτό που οι ίδιοι δεν κατάφεραν... emeleos δηλαδή <_<

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.