Jump to content

Μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων για τη θεραπεία


Kurt

Recommended Posts

Μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου

Νέα Υόρκη: Η μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων από το χοριοειδές πλέγμα σε αρουραίους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μείωσε τις υφιστάμενες βλάβες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

Το μόσχευμα χοριοειδούς πλέγματος ελήφθη από χοίρους βρεφικής ηλικίας.

Το χοριοειδές πλέγμα είναι γνωστό ότι εκκρίνει διάφορες χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νεύρων. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου της Τζόρτζια με επικεφαλής τον Δρ Σέζαρ Μπορλονγκαν έλεγξαν τα οφέλη κυττάρων του χοριοειδούς πλέγματος σε εργαστηριακά πειράματα.

Στους δοκιμαστικούς σωλήνες, τα κύτταρα του χοριοειδούς πλέγματος προστάτευαν τα νευρικά κύτταρα από τη βλάβη. Περαιτέρω δοκιμές επιβεβαίωσαν την παρουσία αρκετών νευρικών αναπτυξιακών παραγόντων.

Σε αρουραίους που είχαν υποστεί ένα τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, η μεταμόσχευση χοριοειδούς πλέγματος βελτίωσε τη συμπεριφορική λειτουργικότητα και μείωσε την ποσότητα της νευρικής βλάβης που είχε συμβεί μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Πρόκειται για τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν τα οφέλη της μεταμόσχευσης χοριοειδούς πλέγματος και αυξάνουν την πιθανότητα χρήση των συγκεκριμένων κυττάρων ως θεραπευτική επιλογή για το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες νευρολογικές διαταραχές», εξηγεί ο Δρ Μπορλονγκαν.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, οι επιστήμονες είναι πολύ προσεκτικοί στο ενδεχόμενο εφαρμογής της συγκεκριμένης θεραπευτικής επιλογής σε ανθρώπους.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.