Jump to content

Σπερματογένεση από βλάστες, ωάριο+ωάριο=έμβρυο


notbad

Recommended Posts

Νέες ελπιδοφόρες μέθοδοι κατά της υπογονιμότητας

health.in.gr

Αθήνα: Ελπίδες σε χιλιάδες ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, δίνουν δύο νέες μέθοδοι, οι οποίες εφαρμόζονται πειραματικά στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας της Παρασκευής.

Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη ο καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Σοφικίτης, με αφορμή την 3η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ανδρολογικής Ουρολογίας (που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σήμερα 17 και 18 Σεπτεμβρίου), ανακοίνωσε ότι κατέστη εφικτή η δημιουργία πρόδρομων σπερματοζωαρίων από κύτταρα του αίματος αλλά και η γονιμοποίηση ωαρίου με ωάριο, ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Οι δύο μέθοδοι βρίσκονται σε «εμβρυακό» στάδιο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μετά από πέντε χρόνια θα είναι εφικτή και στον άνθρωπο η παραγωγή σπερματοζωαρίων από κύτταρα του αίματός ενώ η γέννηση παιδιού από δύο γυναίκες, θα αποτελεί πραγματικότητα στα επόμενα 100 χρόνια.

Σήμερα, είπε ο κ. Σοφικίτης, «είναι διαθέσιμες εργαστηριακές τεχνικές ωρίμανσης ανώριμων κυττάρων της σπερματογεννετικής σειράς, που δίνουν τη δυνατότητα σε άνδρες με ανώριμα κύτταρα στους όρχεις (π.χ. σπερματογόνια ή σπερματοκύτταρα) να τα ωριμάσουν στο εργαστήριο και να συμμετέχουν σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Σε άνδρες όμως με πλήρη καταστροφή του σπερματικού επιθηλίου δεν υπάρχουν σπερματογόνια κύτταρα για να επιχειρηθεί εργαστηριακή ωρίμανσή τους. Σ? αυτήν την κατηγορία των ανδρών, τόνισε ο καθηγητής «τελευταίες έρευνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Ερευνητική Ομάδα της Κλινικής μας έχουν δώσει ελπίδες».

Όπως εξήγησε ο κ. Σοφικίτης, «συλλέχθηκαν αρχέγονα και αιμοποιητικά κύτταρα, «αιμοβλάστες», από το περιφερικό αίμα πειραματόζωων. Στη συνέχεια με μικροχειρουργική μεταμόσχευσή τους στα σπερματικά σωληνάρια άλλων πειραματόζωων και με καταστροφή του σπερματικού τους επιθηλίου προκλήθηκε διαφοροποίηση των «αιμοποιητικών κυττάρων» των πρώτων πειραματόζωων, σε σπερματογόνια κύτταρα και σπερμοκύτταρα εντός των όρχεων των δεκτών-πειραματόζωων». Δηλαδή, αιμοποιητικά κύτταρα από τους δότες μετατράπηκαν σε σπερματογεννετικά κύτταρα στους δέκτες.

Σημειώνεται ότι οι τεχνικές ωρίμανσης εφαρμόζονται ήδη και στον άνθρωπο στο Πανεπιστήμιο Τόττορι της Ιαπωνίας. Αν αποδειχθούν επιτυχείς στον άνθρωπο, σημείωσε ο καθηγητής, άνδρες χωρίς όρχεις θα μπορούν να αποκτούν τα δικά τους παιδιά μέσω παραγωγής σπερματοζωαρίων από κύτταρα του αίματός τους. Όπως ανέφερε, ήδη έξι άτομα στα Ιωάννινα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην έρευνα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατάφερε στο εργαστήριο τη γονιμοποίηση ωαρίου από ωάριο σε κουνέλια.

Ωστόσο, είπε ο καθηγητής, όλες οι εγκυμοσύνες που προήλθαν από τη γονιμοποίηση ωαρίου με ωάριο κατέληξαν σε αποβολή τη 16η ημέρα της κύησης λόγω ανεπαρκούς ανάπτυξης του πλακούντα.

Όπως φαίνεται, σημείωσε ο κ. Σοφικίτης, οι παράγοντες των σπερματοζωαρίων είναι αναγκαίοι για τον σχηματισμό πλακουντιακών μεμβρανών. Επομένως, τόνισε, αν οι παράγοντες των σπερματοζωαρίων που είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό πλακουντιακών μεμβρανών παραχθούν συνθετικά στο εργαστήριο και αναμειχθούν με συστήματα ωαρίων γονιμοποιηθέντων από ωάρια ίσως οι εγκυμοσύνες καταλήξουν σε νεογέννητα.

Ποιο κακιασμένο κοριτσάκι είχε κάνει πριν 6 μήνες εργασία με τον Σοφικίτη και έχει δεχθεί πρόταση για διατριβή; :rolleyes: Δυστυχώς δεν είμαι Αθήνα αλλά αξίζει να παρακολουθήσετε την συνάντηση αυτή. Βέβαια η εγγραφή είναι τσουχτερή οπότε απλά θα παρακολουθήσετε.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.