Jump to content

Παραολυμπιακοί Αγώνες


zkw

Recommended Posts

emblem_paralympics.gif

«Το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Παραολυμπιάδα, ποικίλλει: Xορός, θέατρο, μουσική και τραγούδι, μεικτού χαρακτήρα θεάματα, με ακροβατικά και άλλα, συναυλίες λόγιας μουσικής, χοροθέατρο… Tο ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον, βέβαια, είναι η εμφάνιση και καλλιτεχνών που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες...»

emarrightOι εκδηλώσεις της «Aθήνα 2004»

Ολες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μουσικής και θα αρχίζουν στις 20.30 (εκτός αν αναφέρεται ρητά άλλος τόπος και ώρα).

- 15, 16 Σεπτ.: «Lapland». Παράσταση χοροθεάτρου από την ομάδα Griffoσε χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου. (Μικρή αίθουσα)

- 17 Σεπτ.: Η Τελετή Εναρξης* των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο.

- 18 Σεπτ.: «Μονόγραμμα» των Ο. Ελύτη – Γ. Κουρουπού. Συναυλία της Ορχήστρας Χρωμάτων με πρώτη παρουσίαση του έργου. (Μεγάλη αίθουσα)

- 20, 21 Σεπτ.: «Ο Μυστικός Δείπνος». Παράσταση χοροθεάτρου από την ομάδα «Sine qua non» σε χορογραφίες Ερμή Μαλκότση, Κικής Μπάκα και Δημήτρη Σωτηρίου.

- 25, 26 Σεπτ.: Κινέζικο υπερθέαμα «Το όνειρό μου». Από το καλλιτεχνικό συγκρότημα της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Θα δοθούν τρεις παραστάσεις: Στις 25/9 στις 8.30 μ.μ. και στις 26/9 δύο παραστάσεις, στις 11.30 π.μ. και 8.30 μ.μ. (Μεγάλη αίθουσα)

-

28 Σεπτ.: Τελετή Λήξης* των Παραολυμπιακών Αγώνων στο ΟΑΚΑ.

[* Oι τελετές έναρξης και λήξης της Παραολυμπιάδας έχουν ανατεθεί εδώ και δύο χρόνια στη γαλλική εταιρεία «ECA 2» - μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή και παρουσίαση μεγάλων θεαμάτων (Mιλένιουμ κ.λπ.). O ρόλος της μάλιστα δεν θα είναι μόνο στην παραγωγή των ιδεών κάποιας «δημιουργικής ομάδας», όπως ήταν ο ρόλος της βρετανικής «Tζακ Mόρτον» επάνω στα σχέδια της ομάδας Παπαϊωάννου, αλλά δικό της είναι ολόκληρο το «πακέτο» - σύλληψη ιδέας, επεξεργασία, επιλογή καλλιτεχνών και άλλων συντελεστών, παραγωγή και παρουσίαση. Tο μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι τη γενικότερη ευθύνη για τα χορευτικά μέρη έχει αναλάβει η χορογράφος και χορεύτρια Aποστολία Παπαδαμάκη. «Σταρ» και «μεγάλα ονόματα» δεν θα υπάρχουν και σ' αυτές τις τελετές, ή αν υπάρχουν θα είναι ενταγμένα οργανικά στο όλο θέαμα, στο οποίο θα πάρουν μέρος και περίπου 2.000 εθελοντές.

Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι προ ημερών ακόμη, υπήρχαν προβλήματα σχετικά με τις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Aγώνων, αφού όχι μόνο δεν είχε εξασφαλιστεί ακόμη η τηλεοπτική τους αναμετάδοση, αλλά δεν είχε υπογραφεί και… συμβόλαιο μεταξύ της «Aθήνας 2004» και της εταιρείας «ECA 2».]

emarrightOι εκδηλώσεις του Δήμου Aθηναίων

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Τεχνόπολι, Γκάζι, ώρα έναρξης 21.30 (εκτός από τη συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη, που θα γίνει στη Ρωμαϊκή Αγορά).

- 18,19 Σεπτεμβρίου: Συναυλία Καναδών με αναπηρία. Συμμετέχουν: ChiInjeti, AdriaAnantawan, Denis Harting

- 20 Σεπτ.: «Θα βγάλω φτερά». Προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ της Αννέτας Παπαθανασίου που τιμήθηκε με το Β΄ βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

- 21 Σεπτ.: «Γιάννης Κούρος: Αενάως Κινούμενος». Προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη για τον παγκόσμιο ρέκορντμαν του Υπερμαραθώνιου, το οποίο τιμήθηκε επίσης, με το Β΄ βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

- 24 Σεπτ.: Συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη. (Ρωμαϊκή Αγορά)

- 25, 26 Σεπτ.: «Μαμά Πετάω». Παραστάσεις του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Aλογα», με πρωταγωνιστή άτομο με ειδικές ανάγκες.

- 27 Σεπτ.: «Δάφνες και Πικροδάφνες». Το γνωστό θεατρικό έργο των Δ. Κεχαΐδη - Ε. Χαβιαρά από τη θεατρική ομάδα «Ακροβασία».

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρόγραμμα υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου

«Υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και μεγάλη ποικιλία μορφών τέχνης (μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, μικτό είδος θεάτρου-τσίρκου με ακροβατικά –ακόμη και κουκλοθέατρο) χαρακτηρίζει, όπως διαπιστώνει κανείς και από την απλή ανάγνωση των προγραμμάτων, τις εκδηλώσεις που επέλεξαν να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων η «Αθήνα 2004» και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Αλλά το εξαιρετικά ενδιαφέρον στις εκδηλώσεις και των δύο προγραμμάτων είναι, βέβαια, το γεγονός ότι πολλές από αυτές όχι μόνο έχουν ως «θέμα» τα άτομα με ειδικές ανάγκες (όπως λ.χ. τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στην Τεχνόπολη του δήμου ή η παράσταση του κουκλοθεάτρου «Μαμά πετάω» κ.ά.), αλλά συχνά είναι και δημιούργημα καλλιτεχνών που έχουν κάποια σωματική αναπηρία: Η συναυλία των Καναδών μουσικών, λ.χ., η παράσταση του θεατρικού έργου «Δάφνες και πικροδάφνες», όπου τους ρόλους ερμηνεύουν τέτοια άτομα, και, βεβαίως, το εκπληκτικό κινεζικό υπερθέαμα «Το όνειρό μου», όπου όχι μόνο χορευτικά, αλλά ακόμα και δυσκολότατα ακροβατικά θα δούμε ότι επιτυγχάνει η ανθρώπινη θέληση, παρά τις σωματικές αντιξοότητες.

Οι εκδηλώσεις

«Λάπλαντ», το χοροθεατρικό της ομάδας Griffo διαδραματίζεται σε ένα τοπίο απέραντου λευκού και νεκρικής σιγής, παγωνιάς, όπου η επιβίωση είναι ο μόνος σκοπός, η ανάγκη για ζεστασιά και συντροφικότητα… Χορογραφία Ιωάννας Πορτόλου.

Το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη θα το ακούσουμε για πρώτη φορά μελοποιημένο -και μάλιστα από τον Γιώργο Κουρουπό. Παίζει η Ορχήστρα Χρωμάτων υπό τον Μίλτο Λογιάδη και τραγουδούν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη. Σκηνοθετική και φωτιστική επιμέλεια Πάνος Παπαδόπουλος.

«Μυστικός Δείπνος». Παράσταση χοροθεάτρου και από τη γνωστή ομάδα Sinequanon. Δείπνος, όπου συναντώνται 8 χορευτές και 4 μουσικοί, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με κρυφές σκέψεις και επιθυμίες τους, αποκαλύπτοντας κομμάτια της ύπαρξής τους που συνήθως αρνούνται να αντικρίσουν. Η μουσική έχει εδώ ιδαίτερη σημασία, γιατί ανήκει στον Λαρισαίο τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου. Χορεύουν Ερμής Μαλκότσης, Κική Μπάκα, Δημήτρης Σωτηρίου κ.ά.

«Το όνειρό μου». Kινεζικό θέαμα που παρουσιάζει το συγκρότημα «China Disable Peaple’ s Performing Art Troupe» το οποίο αποτελείται από καλλιτέχνες που είναι όλοι άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτά είναι τα άτομα που με θαυμαστό τρόπο μετατρέπουν τη σωματική τους υστέρηση σε ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα: Χορεύουν, παίζουν μουσική, τραγουδούν, κάνουν ακόμη και ακροβατικά και παρουσιάζουν ένα θέαμα που αν κανείς δεν γνώριζε, δεν θα το πίστευε ότι το δημιουργούν άτομα με ειδικές ανάγκες. Oχι μόνο η κινεζική παράδοση, αλλά και τα σύγχρονα δυτικά μουσικοχορευτικά πρότυπα υπάρχουν στην παράστασή τους, η οποία, όπως και οι πολλές προηγούμενές τους, έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες με τεράστια επιτυχία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το συγκρότημα αυτό θα εμφανιστεί, εκτός από το Μέγαρο Μουσικής, και στην τελετή λήξης των Παραολυμπιακών της Αθήνας.

Σπουδαία ντοκιμαντέρ

Οσον αφορά τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, πέρα από τις συναυλίες των τριών Καναδών μουσικών και του Αλκίνοου Ιωαννίδη, έχουμε, κατ’ αρχάς, τις προβολές των δύο βραβευμένων στη Θεσσαλονίκη ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στο ζήτημα της αναπηρίας.

Το «Θα βγάλω φτερά» της Αννέτα Παπαθανασίου πραγματεύεται με ευαισθησία και χιούμορ τα σχετικά προβλήματα αλλά και τις λύσεις που δίνουν σε αυτά μία ομάδα φίλων που πάσχουν από κινητικές δυσκολίες.

Το «Γιάννης Κούρος: Αενάως κινούμενος» είναι αφιερωμένο στον παγκόσμιο ρέκορντμαν σε όλες τις αποστάσεις υπερμαραθωνίου (από μία έως έξι ημέρες) και κάτω απ’ όλες τις συνθήκες, Γιάννη Κούρο, κάτοχο 152 παγκοσμίων ρεκόρ. Μία προσέγγιση στην ιδιόμορφη προσωπικότητά του, στις δυσκολίες του αγωνίσματός του και στην κινητήριο δύναμη που τον καθοδηγεί.

Στο «Μαμά πετάω», παράσταση κουκλοθεάτρου, πρωταγωνιστής είναι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες (κούκλα), που μιλάει με χιούμορ και ευαισθησία για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να ενταχθεί στην κοινωνία.

«Δάφνες και πικροδάφνες». Το γνωστό θεατρικό έργο ερμηνεύεται με ένα μοναδικό τρόπο από τη Θεατρική Ομάδα Ακροβασία που αποτελείται από άτομα με κινητικές δυσκολίες.»

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 2 weeks later...

Διάβασα στην City Press πως η συναυλία του Αλκίνοου θα γίνει στο Γκάζι.

Επίσης Σάββατο στις 9 το βράδυ στη ρωμαϊκή Αγορά ο Τσέρτος με λαϊκά και ρεμπέτικα, και στη Δ Αρεοπαγίτου οι Μίκρο.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Bαριά η σκιά και στην Παραολυμπιάδα

Σε ένδειξη πένθους για το τραγικό χθεσινό δυστύχημα με τους μαθητές, δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή Tελετή Λήξης των 12ων Παραολυμπιακών Aγώνων, τουλάχιστον όπως αυτή είχε σχεδιαστεί.

Kαθώς το μοιραίο λεωφορείο κατευθυνόταν στην Aθήνα προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν τους Aγώνες, η Oργανωτική Eπιτροπή αποφάσισε να ματαιωθεί το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό μέρος της Tελετής και να πραγματοποιηθεί μόνο το μέρος εκείνο που αφορά στο Πρωτόκολλο ολοκλήρωσης των Aγώνων.

Tο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μόνο την είσοδο των αθλητών, την ομιλία του Προέδρου της Διεθνούς Παραολυμπιακής Eπιτροπής κ. Phil Craven, την παράδοση της σημαίας των Παραολυμπιακών Aγώνων στην Oργανωτική Eπιτροπή του Πεκίνου και το σβήσιμο της Φλόγας.

Όπως διευκρινίζεται από τον «Aθήνα 2004», οι κάτοχοι των εισιτηρίων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την Tελετή μπορούν να προσέλθουν κανονικά στο Oλυμπιακό Στάδιο.

Oι κάτοχοι των εισιτηρίων που λόγω της τροποποίησης του προγράμματος δεν θα παρακολουθήσουν την Tελετή Λήξης θα εισπράξουν το αντίτιμο που έχουν καταβάλει με την επίδειξη του στελέχους του εισιτηρίου τους και μέσω της διαδικασίας που θα ανακοινώσει η «Aθήνα 2004» τις επόμενες ημέρες.

[Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Tρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.