Jump to content

Ελιξίριο νεότητας ...η αισιοδοξία


Roadrunner

Recommended Posts

old-ladieasu.jpg

Κι αν μέχρι τώρα αναζητούσατε το φάρμακο για τα γηρατειά σε θαυματουργές κρέμες, ορούς ή στο νυστέρι ενός καλού πλαστικού …μάλλον ψάχνατε σε λάθος μέρος. Το μυστικό για να νιώθετε και να φαίνεστε νεότερες και νεότεροι, όσο κι αν περνούν τα χρόνια βρίσκεται στην καλή διάθεση και την αισιοδοξία. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας μετά από επτά χρόνια μελετών, οι άνθρωποι, που διατηρούν μια αισιόδοξη στάση ζωής, αργούν να εμφανίσουν σημάδια γήρατος σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Οι μελετητές υποστηρίζουν, ότι το πόσο γρήγορα θα υποκύψουμε στα σημάδια του χρόνου, ορίζεται από την αλληλεπίδραση ψυχολογικών και γονιδιακών παραγόντων. Η έρευνα δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό "Psychology and Aging".

Η καλή διάθεση σταματά το χρόνο

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.558 από την αμερικανομεξικανική κοινότητα, η υγεία των οποίων αρχικά βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση.

Οι επιστήμονες στη διάρκεια των επτά χρόνων της μελέτη, εξέταζαν το πόσο γρήγορα γερνούσαν οι συμμετέχοντες μετρώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το βάρος, την κόπωση και τις σωματικές τους αντοχές. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Όπως αποδείχτηκε, οι αισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια γήρατος σε σχέση με εκείνους, που δεν είχαν τόσο θετική στάση ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βρεθεί πως συνδέεται η καλή διάθεση με την καθυστέρηση της γήρανσης.

Οι ίδιοι, θεωρούν, ότι πιθανότατα τα θετικά συναισθήματα επηρεάζουν ευεργετικά τη χημική ισορροπία του οργανισμού.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Γκλεν Όστιρ δήλωσε σχετικά: πιστεύω, ότι το πνεύμα και το σώμα μας συνδέονται και πως οι σκέψεις και οι συμπεριφορές ή τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας".

aging_1.jpg

Όλα είναι στο μυαλό μας

Μια δεύτερη μελέτη, που επίσης φιλοξενείται στις σελίδες του "Psychology and Aging", ισχυρίζεται, ότι η σωματική μας δραστηριότητα επηρεάζεται από την πνευματική μας κατάσταση.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διεξήγαγετεστ μνήμης σε 153 άτομα διαφορετικών ηλικιών, τα οποία προηγουμένως είχαν ακούσει θετικές ή αρνητικές περιγραφές των γηρατειών.

Στις αρνητικές περιγραφές περιλαμβάνονταν οι όροι: μπερδεμένος, ιδιόρρυθμος, εξασθενημένος, γεροντικός, ενώ στις θετικές οι λέξεις: επιτυχής, δραστήριος, αξιοπρεπής διακεκριμένος.

Τα πορίσματα έδειξαν, ότι η ικανότητα της μνήμης ήταν ασθενέστερη στους μεγαλύτερους ενήλικες, που είχαν δεχτεί αρνητικά ερεθίσματα. Αντίθετα, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά ως προς την ικανότητα μνήμης ανάμεσα σε νεότερους ή ηλικιωμένους, που είχαν δεχθεί θετικά ερεθίσματα.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα οι ερευνητές υποστηρίξαν, ότι αν συμπεριφερόμαστε στους ηλικιωμένους σαν να είναι ανταγωνιστικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας τότε και η απόδοσή τους θα είναι ανάλογη.

Όπως και να 'χει κι από τις δυο έρευνες προκύπτει ένα και μοναδικό συμπέρασμα γερνάμε πρώτα με το μυαλό ...οπότε το καλύτερο, που έχουμε να κάνουμε, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι ν' ντιμετωπίσουμε τη ζωή με όσο πιο θετική ματιά γίνεται.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.