Jump to content

Έλληνες αλλάζουν την θεραπευτική προσέγγιση του κα


Azrai

Recommended Posts

Έλληνες αλλάζουν την θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου (στομάχου) στις ΗΠΑ

(δημοσίευση: 03/08/2004)

Γράφει η - Συντακτική Επιτροπή Gastric Cancer Network Center

Άρθρο Editorial στο πλέον έγκυρο διεθνώς περιοδικό Χειρουργικής Ογκολογίας, που συνήθως χαράσσει και την εθνική στρατηγική των ΗΠΑ στην θεραπεία του καρκίνου, διαπιστώνει και συστήνει την ανάγκη άμεσης αλλαγής στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. Η δημοσίευση στηρίζεται στην τωρινή επιβεβαίωση-τεκμηρίωση, από Ολλανδούς ερευνητές, προηγηθείσης επιστημονικής υπόθεσης. Το σημαντικό είναι ότι τόσο η επιστημονική ιδέα για την βελτίωση της επιβίωσης από την εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή όσο και οι σύγχρονες οδηγίες για την κλινική χρήση της λεμφαδενεκτομής, προέρχονται από επιστήμονες Ελληνικού Α.Ε.Ι.

Αντιπαράθεση, διχογνωμία και αβεβαιότητα επικρατεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου τις 3 τελευταίες 10-ετίες.

Ιδιαίτερο σημείο χειρουργικής αντιπαράθεσης είναι η έκταση της λεμφαδενεκτομής. Τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων και μη μελετών είναι αντικρουόμενα.

Αυτό δεν εκπλήσσει αφού πολλοί παράμετροι περιπλέκουν την αντικειμενική σύγκριση της εκτεταμένης (D2) και περιορισμένης (D1) λεμφαδενεκτομής.

Πως μπορούν να εξαλειφθούν αυτοί οι παράγοντες για να τεκμηριωθεί εάν η D2 ή η D1 προσφέρει την καλύτερη επιβίωση;

Το 1998 δημοσιεύτηκε μια πρωτοποριακή ιδέα. Διαπιστώθηκε ότι το όφελος της D2 περιορίζεται ΜΟΝΟ στην Ν2 υποομάδα ασθενών με πιο προχωρημένη λεμφαδενική νόσο. Άρα η αξιολόγηση έπρεπε να επικεντρωθεί σε αυτήν την Ν2 υποομάδα. [Roukos et al., Evidence of … based on a new concept… Surgery 1998;123:573–8).

Τώρα, 6 χρόνια μετά, επιβεβαιώνονται πλήρως τα ανωτέρω από τα τελικά 11-ετή αποτελέσματα Ολλανδικής τυχαιοποιημένης μελέτης. Δημοσιεύεται στο έγκυρο παγκοσμίως αναγνωρισμένο ογκολογικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology. (Hartgrink HH, et al. Extended lymph node dissection for gastric cancer: who may benefit? Final results of the randomized Dutch gastric cancer group trial. J Clin Oncol 2004 Jun 1;22(11):2069-77).

Απόλυτα ταυτόσημο ήταν το θεραπευτικό όφελος για την Ν2 υποομάδα ασθενών. Ποσοστό ίασης 21% στην Ολλανδική μελέτη και 20% στην ελληνική μετά από D2 έναντι 0% μετά από D1 λεμφαδενεκτομή.

Η ανεξάρτητη αυτή επιβεβαίωση οδήγησε στην πρόσκληση για συγγραφή ειδικού άρθρου από τους Έλληνες γιατρούς-ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που πρώτοι είχαν διατυπώσει την επιστημονική υπόθεση.

Το άρθρο Editorial με τίτλο «Is it time to change surgical strategy for gastric cancer in the United States?» δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου 2004, στο επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας «Annals of Surgical Oncology”.

Η επιστημονική αυτή διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ανάμεσα από πολλούς διακεκριμένους Αμερικανούς και μη επιστήμονες, επιλέγονται Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Στο άρθρο τονίζεται η ανάγκη άμεσης αλλαγής αλλά και ο τρόπος ασφαλούς και αποτελεσματικής μετάβασης στην D2 λεμφαδενεκτομή.

Περισσότερες και ειδικές πληροφορίες για α) όροι και προϋποθέσεις για ασφαλή και αποτελεσματική χρήση της D2 και β) ερευνητικές υποσχέσεις για ραγδαία βελτίωση έκβασης με εξατομικευμένη έκταση χειρουργικής εκτομής (D1 ή D2) και συμπληρωματική θεραπεία [εμπειρική (χημειοακτινοθεραπεία) και πρωτοποριακή στοχευμένη μοριακή θεραπεία (κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων και μικρομοριακών-φαρμάκων-στόχων) στα κατωτέρω άρθρα και Link: Πρωτότυπη δημοσίευση στο Annals Surgical Oncology, συνοδευτικό άρθρο του gbc editor, και σχόλια στην ελληνική γλώσσα.

Περισσότερες πληροφορίες

Is it time to change surgical strategy for gastric cancer in the USA?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.