Jump to content

Μυστήρια του ύπνου


and1dr

Recommended Posts

Ζυρίχη

Μια 73χρονη γυναίκα που σταμάτησε να ονειρεύεται αφότου υπέστη εγκεφαλικό βοήθησε τους επιστήμονες να εντοπίσουν την περιοχή του εγκεφάλου που γεννά τα όνειρα.

Οι ιστορίες που διαδραματίζονται στον ύπνο μας φαίνονται να παράγονται στο πίσω μέρος των ινιακών λοβών, το οποίο επίσης επεξεργάζεται οπτικές πληροφορίες που αφορούν πρόσωπα και περιοχές του χώρου, αναφέρουν οι Ελβετοί ερευνητές στο Annals of Neurology.

Η ασθενής την οποία εξέτασε ο Κλαούντιο Μπασέτι, νευρολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, παρέμενε κατά τα άλλα άλλα υγιής, παρόλο που δεν είχε δει όνειρα για πάνω από έναν χρόνο. Η παρατήρηση αυτή, σχολιάζει τo Nature.com, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα όνειρα δεν είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Πάντως ο ίδιος ο Μπασέτι αποφεύγει να καταλήξει σε συμπεράσματα για τη λειτουργία των ονείρων: «Το πώς παράγονται τα όνειρα και ποιο σκοπό μπορούν να επιτελούν είναι εντελώς ανοιχτά ερωτήματα σε αυτό το στάδιο» διευκρίνισε.

Η 73χρονη έβλεπε τρία με τέσσερα όνειρα την εβδομάδα, μέχρι που ένα εγκεφαλικό επεισόδιο διέκοψε τη ροή του αίματος προς τον ινιακό λοβό. Αρχικά η γυναίκα παρουσίασε συνήθη συμπτώματα, κυρίως απώλεια όρασης και αδυναμία στο μισό του σώματός της, τα οποία όμως υποχώρησαν σε διάστημα μερικών ημερών. Όμως έναν χρόνο αργότερα τα όνειρα δεν είχαν επανέλθει.

Ο Μπασέτι κατέγραψε με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα την εγκεφαλική δραστηριότητα της ασθενούς καθώς αυτή κοιμόταν. Σε διάστημα έξι εβδομάδων συγκεντρώθηκαν τέσσερις ολονύχτιες καταγραφές, οι οποίες, προς έκπληξη των ερευνητών, ήταν απόλυτα φυσιολογικές.

Η γυναίκα όμως δεν ανέφερε κανένα όνειρο ακόμα και αν οι ερευνητές την ξυπνούσαν στη μέση του ύπνου REM (Rapid Eye Movement). Το στάδιο αυτό του ύπνου χαρακτηρίζεται από ταχεία κίνηση των ματιών και κανονικά συνοδεύει τα όνειρα.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα όνειρα και ο ύπνος REM ελέγχονται από διαφορετικά νευρικά κυκλώματα.

«Τα αποτελέσματα αυτά περιγράφουν για πρώτη φορά με λεπτομέρεια την έκταση της βλάβης που απαιτείται για να προκαλέσει απώλεια των ονείρων απουσία άλλων νευρολογικών διαταραχών. Ως τέτοια [τα αποτελέσματα] προσφέρουν έναν στόχο για την περαιτέρω μελέτη των περιοχών όπου εδράζονται τα όνειρα» γράφουν οι ερευνητές.

Στόχος τους είναι τώρα να εξετάσουν μεταβολές στην εμφάνιση ονείρων και σε άλλους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.

news.in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.