Jump to content

Ανθεκτικό βακτήριο


and1dr

Recommended Posts

Οι ενδοσοκομειακές λοιμώξεις από τον «χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη» (MRSA) παρουσιάζουν στην Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Από επίσημα στοιχεία του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργανισμού [Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Αντιμικροβιακής Ανθεκτικότητας] προκύπτει πως από τα κρούσματα νοσοκομειακής λοίμωξης με χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο που καταγράφονται κάθε χρόνο σε 24 από τα νοσοκομεία της χώρας μας, το 44% είναι MRSA, δηλαδή ανθεκτικά στο πρώτο αντιβιοτικό που επινοήθηκε για να καταπολεμήσει το μικρόβιο αυτό» αναφέρει στα Νέα του Σαββάτου η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Δεύτερη στην ΕΕ στα ποσοστά αντοχής στη μεθικιλλίνη είναι η Βρετανία, με 43%, τρίτη η Ιρλανδία, με 42%, και τέταρτη η Μάλτα, επίσης με 42%.

Η λοίμωξη από MRSA μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις επιφέρει το θάνατο.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα συνήθη αντιβιοτικά είναι γενικά αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης των φαρμάκων αυτών, τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς. Πάντως σε ποσοστό 75% οι ασθενείς με λοίμωξη από MRSA μολύνθηκαν μέσα στο νοσοκομείο.

Αν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις εξελίσσονται σε μείζον πρόβλημα διεθνώς, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής στα νοσοκομεία.

«Ανά νοσοκομείο το ποσοστό των νοσοκομειακών λομώξεων, όχι μόνο των σταφυλοκοκκικών, κυμαίνεται από 2-3% έως 24%» αναφέρει η κ.Γιαμαρέλλου, βασιζόμενη σε έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων που πραγματοποιήθηκε το 2003.

Αυτό σημαίνει ότι έως και ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται με λοίμωξη μολύνθηκε μέσα στο νοσοκομείο.

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν σας ενδιαφερει το θεμα, παρτε το επιλεγομενο της κας Ξηρουχακη. Υγιεινη και Επιδημιολογια στο χωρο του Νοσοκομειου. Επισης στα πλαισια του επιλεγομενου καθε μαιο περιπου διοργανωνεται ενα στρογγυλο τραπεζι που μιλαει μεταξυ αλλων και για τα θεματα αυτα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

όλα αυτά είναι βλακείες!!!

κάθε πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μικροοργανισμός ανθεκτικός στο ενδοφλέβιο μπεταντίν!!!! απλά οι φαρμακοβιομηχανίες δεν το βγάζουν για να πληρώνουμε τα πανάκριβα και άχρηστα αντιβιοτικά τους!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν είναι ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη γιατί δεν χρησιμοποιούν άλλα αντισταφυλοκοκκικά; Είχα την τύχη να έχω δει ασθενή που δοκίμασε όλα τα αντισταφυλοκοκκικά, σε όλα ήταν ανθεκτικό το απόστημά του, έκανε και Stevens-Johnson, πήρε τελικά λινεζολίδη (το καινούργιο-1 μύριο η δόση) και μετά 2 μήνες νοσηλεία θεραπεύτηκε. Κύριε Μπάμπη κάνατε μια φουρνιά φοιτητών ξεφτέρια στον σταφυλόκοκκο :) Αγρότης πάντως ήταν. Δεν ήταν ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Περιμένω πως και πως να ακούσω την Γιαμαρέλλου στο συνέδριο τον Οκτώβρη, την θαυμάζω και ζηλεύω όσους είχαν κλινική μαζί της.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ερμ... εφοσον ειναι ανεθκτικος στην μεθ, ειναι πολυ λιγα τα αντιβιοτικα οπυ μπορει να επιλεξει... Βανκομυκινη και μετα το πανακριβο που ειπες και ενα αλλο απο Μ... επισης πανακριβο...

Τεσπα, το οτι ειναι μεθ ανθεκτικος, σημαινει αυτοματως οτι ειναι ανεθκτικος σε ολες τις υπολοιπες πενικιλλινες, αν δεν κανω λαθος, οποτε αναγκαστικα παμε στα βαρια οπλα που αναφεραμε...

Προφανως δεν ειναι ο,τι καλυτερο, τοσο απο αποψη υγειας (αν και γενικα υπαρχουν αντικρουομενα δεδομενα απο μελετες, φυλαγε τα ρουχα σου για να'χεις τα μισα) οσο και απο αποψη κοστους, φυσικα... οσο κυνικο και αν ακουγεται αυτο...

Ναι και μερικα προπερσινα στοιχεια απο το τραπεζι της Ξηρουχακη:

Παθογόνο Μικρόβιο

ΗΠΑ Ελλάδα

MRSA 51.3 60.7

VRE 12.8 17.2

Imipenem-resistant P.aeruginosa 19.6 48.1

Quinolone-resistant E.coli 5.8 13

Cefepime-resistant Klebsiella pneumoniae 6.1 38.2

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σύγκριση της θνητότητας, του κόστους και του χρόνου νοσηλείας ασθενών που προσβλήθηκαν με λοιμώξεις από ανθεκτικά στελέχη μικροοργανισμών έναντι ασθενών που προσβλήθηκαν με λοιμώξεις από ευαίσθητα.

Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν με λοίμωξη από ανθεκτικά μικρόβια είχαν:

2.13 φορές υψηλότερη θνητότητα

1.73 φορές μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας

1.40 φορές υψηλότερο κόστος νοσηλείας

3.47 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας

[Arch Intern Med, Ηλιόπολος 2002 Oct 28;162(19):2223-8]

“… the most effective strategy against antimicrobial resistance is to get the job done right first time - to unequivocally destroy microbes - thereby defeating resistance before it starts”

WHO press release, June 2000: Drug resistance threatens to reverse medical progress

http://www.earss.rivm.nl/PAGINA/interwebsite/home_earss.htmλ

Στο σαιτ αυτο θα βρειτε πολλα πολλα στατιστικα... οι χαρτες ειδικα με διακρατικη συγκριση ειναι πολυ ωραιοι...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αντισταφυλοκοκκικά αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες (κλοξακιλλίνη, μεθικιλλίνη, ναφκιλλίνη, δικλοξακιλλίνη), φουσιδικό οξύ (σε οστεομυελίτιδες από σταφ), κεφαλοσπορίνες 1ης, βανκομυκίνη-τεικοπλανίνη , τελευταίο η λινεζολίδη. Από μ... emlookaround ωραία η λοιμωξιολογία αν και προσωπικά θεωρώ αυτές τις υποειδικότητες λίγο αόριστες πχ διαβητολόγος, υπερτασιολόγος κλπ. Ένας καλός παθολόγος μπορεί να ρυθμίσει μια πίεση, ένα σάκχαρο, να ελέγξει μια λοίμωξη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νταλφοπριστίνη/ Κινουπριστίνη (dalfopristin/quinupristin ή Synercid) και λινεζολίδη (linezolid ή Zyvoxid) είναι τα δυο τελευταία αντισταφυλοκοκκικά, αφιερωμένα στον MRSA.

Το πρώτο έχει μάλλον κακή φαρμακοκινητική, αφού πρέπει να χορηγηθεί από μεγάλη κεντρική φλέβα ( emeleos ), οπότε οι πιο πολλοί δίνουν το δεύτερο, κι ας χρειάζεται 100 έντυπα... έχει και το απίστευτο πλεονέκτημα ότι βγαίνει και σε χάπι (!!!!), μαγεία για νέο αντιβιοτικό. Βέβαια, δεν είναι και τόσο "νέα" όλα αυτά... Μερικά είναι σαν τη Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Μην ξεχνάμε πάντως τη συμβολή μιας αρκετά υποτιμημένης ομάδας, των αμινογλυκοσιδών, στην καταπολέμηση του σταφυλοκόκκου: δυο μέρες (πάμφθηνη) γενταμυκίνη IV και υποχωρεί ολόκληρο απόστημα... Άμα σου μείνουν και νεφρά, αυτιά δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Νταλφοπριστίνη/ Κινουπριστίνη (dalfopristin/quinupristin ή Synercid) και λινεζολίδη (linezolid ή Zyvoxid) είναι τα δυο τελευταία αντισταφυλοκοκκικά, αφιερωμένα στον MRSA

emarup Σε φασόν βγαίνουν για να δίνω σε ωτίτιδες στο αγροτικό;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.