Jump to content

Έκλεψαν την "Κραυγή" του Μουνχ


Winmx

Recommended Posts

mat00.jpg

Αδίστακτοι ληστές έκλεψαν μπροστά στα μάτια δεκάδων επισκεπτών το διάσημο πίνακα "Η Κραυγή" του εξπρεσιονιστή Νορβηγού ζωγράφου, Έντουαρντ Μουνχ, από το μουσείου Μουνχ στο Όσλο. Εκτός από την "Κραυγή" οι ληστές πήραν και τον πίνακα του Μουνχ "Μαντόνα". Οι δύο ληστές εισέβαλλαν στο μουσείο. Ο ένας απειλούσε επισκέπτες και προσωπικό με όπλο, την ώρα, που ο άλλος αφαιρούσε τους πίνακες. Αμέσως μετά την κλοπή, οι δύο ληστές έφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε συνεργός τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, που πίνακες του Μουνχ γίνονται στόχοι ληστών. Το 1994 είχε κλαπεί μία άλλη εκδοχή της "Κραυγής", η οποία βρέθηκε τρεις μήνες μετά.

Αμέσως μετά την κλοπή κινητοποιήθηκαν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του Όσλο και άρχισαν τις έρευνες από εδάφους και αλλά και από αέρος, ώστε να εντοπίσουν τους αδίστακτους εγκληματίες, που με τόσο θράσος έκλεψαν ένα από τα πλέον άριστα δείγματα του εξπρεσιονισμού και έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του Νορβηγού ζωγράφου.

Σύμφωνα με την Γιόρουν Κριστόφερσον, εκπρόσωπο Τύπου του μουσείου Μουνχ, στην αίθουσα υπήρχαν κάμερες αλλά οι ληστές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Όμως, όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, τα μέτρα ασφαλείας στο μουσείο δεν ήταν πολύ σφιχτά. Μάλιστα, τόνισαν, ότι οι πίνακες δεν ήταν καν ασφαλισμένοι με συναγερμό. Οπότε το μόνο, που είχαν να κάνουν οι ληστές ήταν να τους ξεκρεμάσουν.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του μουσείου, είπε, ότι τα μέτρα ήταν αρκετά, αλλά οι φρουροί πρόσεχαν πιο πολύ τον κόσμο, παρά τους πίνακες, επειδή οι ληστές οπλοφορούσαν.

Το γεγονός, όμως, είναι, πως δύο από τους καλύτερους πίνακες του Μουνχ και τα δύο πολυτιμότερα έργα του μουσείου... έχουν κάνει φτερά.

Έχει γίνει ξανά στόχος ληστών

Ο Έντουαρντ Μουνχ, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στο Όσλο το 1863 και πέθανε το 1944, δημιούργησε τέσσερις εκδοχές του διάσημου πίνακα, τον οποίο έφτιαξε για πρώτη φορά το 1893. Ο πρώτος βρίσκεται στην Εθνική πινακοθήκη της Νορβηγίας και μία από τις εκδοχές στο μουσείο Μουνχ. Ο πίνακας, που έχει η Εθνική Πινακοθήκη εκλάπη το 1994, την ώρα, που βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λιλεχάμερ.

Τότε άγνωστοι είχαν ζητήσει ένα εκατομμύριο δολάρια για να επιστρέψουν τον πίνακα, αλλά δεν αποδείχτηκε ποτέ αν αυτοί που είχαν τον πίνακα ήταν αυτοί που ζητούσαν τα λύτρα.

και μου αρεσε τοσο πολυ αυτος ο πινακας......αντιπροσωπευτικος emrantingemrantingemranting

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.