Jump to content

Μετομοσχεύσεις με όργανα χοίρων;


GoLdIe

Recommended Posts

Μετομοσχεύσεις με όργανα χοίρων;

Νέους δρόμους σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις ανοίγει μία ανακάλυψη επιστημόνων από το Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους μπορεί να είναι πιο ασφαλής από ότι μέχρι τώρα πίστευαν οι επιστήμονες.

Αν αυτή η λύση είναι όντως βιώσιμη, θα αποτελέσει τομή στην ιατρική και θα δώσει ελπίδες ζωής σε χιλιάδες ανθρώπους, καθώς η έλλειψη ανθρωπίνων οργάνων για μεταμοσχεύσεις είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και στο παρελθόν, πολλοί είναι αυτοί, που θεωρούσαν, ότι τα όργανα από ζώα, ειδικά από χοίρους, μπορεί να αποτελούν βιώσιμη λύση. Όμως, μελέτες έχουν δείξει, ότι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ζώων σε ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον άνθρωπο.

Μεταμόσχευσαν επιτυχώς κύτταρα

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Ιατρικής Έρευνας, τονίζει, πως ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

Προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μελέτη τους, ο Δρ. Γιόνγκ Γκουάνγκ Γιάνγκ μαζί με τους συναδέλφους του από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, μεταμόσχευσαν κύτταρα από ανθρώπους και χοίρους σε ποντίκια και ανακάλυψαν, ότι τα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να συνυπάρξουν με τα κύτταρα των χοίρων.

Πάντως, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, κάτι τέτοιο ήταν επικίνδυνο, γιατί οι ιοί, που βρίσκονται σε κύτταρα χοίρων μπορεί να βλάψουν και τα ανθρώπινα. Οι ιοί αυτοί, που ονομάζονται χοίρειοι ενδογενείς ρετροϊοί (PERV) είναι ακίνδυνοι για τους χοίρους, μπορεί, όμως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους.

Με βάση την τελευταία έρευνα, όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο. Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν κύτταρα από μυελό των οστών των χοίρων στα ποντίκια. Τα κύτταρα αυτά δεν είχαν PERV. Μετά από 25 βδομάδες μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι τα κύτταρα των χοίρων, μπορούσαν να συνυπάρξουν χωρίς προβλήματα με τα ανθρώπινα.

Μάλιστα, χαρακτήρισαν να ευρήματα τους "ενθαρρυντικά", και τόνισαν, πως τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όργανα χοίρων ως μοσχεύματα.

Να μελετηθούν με προσοχή

Πάντως, ο Δρ. Τζόναθον Στόι, επικεφαλής της ιολογίας του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας, τονίζει, πως τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

"Αυτό, που δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη, είναι ότι ορισμένα κύτταρα από ζώα, προσεκτικά διαλεγμένα, δε φαίνετε να μεταδίδουν PERV. Είναι, όμως σημαντικό να μη γενικεύσουμε ακόμα τα αποτελέσματα".

Μιλώντας, στο BBC, όμως, τόνισε, πως τα αποτελέσματα της μελέτης, "μας πηγαίνουν ένα βήμα πιο κοντά. Όμως πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τυχαία οποιοδήποτε ζώο για το μόσχευμα, αλλά να έχει επιλεχθεί προσεκτικά".

Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι δεν είναι νόμιμες σε όλες τις χώρες οι μεταμοσχεύσεις με μοσχεύματα ζώων και είναι απαραίτητη ειδική κυβερνητική άδεια.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.