Jump to content

αναζήτηση ειδικότητας 101


Recommended Posts

Καλημέρα ,

έφτασε και η δική μου ώρα να επιλέξω ειδικότητα . θα παραθέσω πληροφορίες που έχω ήδη συλλέξει , απορίες και περιμένω γνώμες καθώς έχουμε καιρό να μιλήσουμε για αυτό.

αρχικά η κάθε ειδικότητα έχει το δικό της πεδίο και την δική της καθημερινή τριβή  και δεν μοίαζει με καμία άλλη . αυτό το τονίζω καθώς έχουν κουράσει απόψεις του τύπου " μα καλά πως είσαι ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές επιλογές ? ¨

η δυσκολία στην επιλογή προκύπτει έπειτα από μετωπική σύγκρουση με την ελληνική πραγματικότητα , καλώς η κακώς είμαστε 70 και πλεόν χιλίαδες και λάθος κατενεμιμένοι (δημόσιος - ιδιωτικός τομέας, μεγάλες μικρές πόλεις )

είμαι δεύτερης γεννίας ιατρός και ο κύκλος μου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ιατρούς , έχω δει τα μαύρα χάλια από μέσα .

Καλό το επείγον , θετικό να σου αρέσει το πεδίο σου , αλλά αυτά δεν αρκούν , δεν είμαστε μηχανές .

Στις χειρουργικές ειδικότητες έαν είσαι τυχερός με το πέρας της ειδικότητας θα είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις μονάχα τραύμα και όχι ψυχρά περιστατικά ( πληροφορίες από 2 ορθοπεδικούς και πολλούς πλαστικούς ) . οι  ορθοπεδικοί  κάνουν 1-2 καρπιέους τον μήνα και εκεί τελειώνουν στα ιδιωτικά τους . εξαιρετικά ανασφαλείς μετά την ειδικότητα , η καταλήγουν να δουλέβουν ως βοηθοί για τα προς το ζην . αργή αποκατάσταση και αίσθημα σιγουρίας πάνω σε περιστατικά ( πχ αρθροπλαστική γόνατος )

Οι παθολόγοι έχουν καταντίσει να συντιρούν περιστατικά και να συνταγογραφούν , να απαντούν σε τηλέφωνα με τον ασθενή να περιμένει να του ρυθμίσεις την πιέση απτό τηλέφωνο ( χωρίς να τον έχεις δεί ποτέ ξανά ) η να κάνεις υπέρηχο και αιματολογικές πάλι απτό τηλέφωνο , και να είναι μόνικα νευρικοί και κουρασμένοι . 

Οι ειδικότητες που έχουν ενδιαφέρον για  εμένα για ξεχωριστουύς λόγους η κάθε μια είναι  η αιματολογία ( πολυ ενδιαφέρον πεδίο , μηδενική αναμονή,σχεδόν αποκλειστικά νοσοκομειακή στα αρνητικά), δερματολογία ( μη επείγον , καλή καθημερινότητα, μέτριο πεδίο , μικρό ρίσκο αποκατάστασης ιδιωτικά) , καρδιολογία ( καλό πεδίο, καθαρή ιατρική , μέτριες αναμονές,αλλά έχει γεμίσει ο τόπος , κακή καθημερινότητα , σχετικά καλή αποκατάσταση χωρίς μεγάλο ρίσκο ιδιωτικά , νοσοκομειακά σχεδόν απίθανο να διοριστείς και να εξειδικευτείς )

πλαστική ( μικρότερη αναμονή από δερματολογία , μη επέιγον ιδιωτικά , με την κρανιοπροσωπική στόχο μου, ρίσκο αποκατάστασης,έχεις τα αισθητικά για καβάτζα ) 

Καλές επιπλέον θεωρώ την ουρολογία ( υβριδική ,μηδέν αναμονές, καλή καθημερινότητα) , γαστρεντερολογία( Ενδοσκοπίσεις , ηπατολογιία ) και ωριλά σύμφωνα με αυτά που βλέπω .

Το πράγμα πάει προς υπερεξειδικεύσεις ( ο τελευταίος ιατρός που θα βγάλει και την διάγνωση ειναι ο καλητερος- ατάκα καθηγητών) , και μελλοντικά οι γενικοί θα δουλευουν ως ανάχωμα για 1 ευρό την επίσκεψη .

γτ εξαιτερικές ειδικότητες όπως ακτινολογία και αναισθισιολογία έχουν μηδενικές αναμονές και ενδιαφερόμενους ? κατα την γνώμη μου γίνεσαι πολύ ολοκληρωμένος ιατρός σε αυτές . 

οι χειρουργοί νιώθεται ανασφάλεια ? 

τι μας ωθεί στα ίδια και στα ίδια ( καρδιολογία , δέρμα , πλαστική ) .... ?  ερώτηση και προς τον εαυτό μου 

η γυναικολογία γτ πλεον έχει μικρές εως μηδενικές αναμονές ?

άλλοι με παροτρίνουν να μπω και να βγω γρηγορα απο μια ειδικότητα γτ μετά η αποκατάσταση είναι ίδια παντού 

αποκατάσταση δεν είναι μόνο το χρήμα , αλλά και το να έχεις καθημερινά αρκετά περιστατικά να σε γεμίζουν και να μπορέσεις να ανεληχθείς 

οτι παραθέτω είναι προσωπικές απόψεις και περιμένω να ακούσω και τις δικές σας . με τις ερωτησεις μου θέλω να σκεφτουν και οσοι το δουν , δεν ειναι μονάχα δικές μου 

 

 

 

 

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν μου πέφτει λόγος στο τι κάνει ο καθένας, αλλά δεδομένου ότι θέλω, όσο και όπου μπορώ, να αφήνω πίσω μου ένα λειτουργικό κείμενο για αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν νομίζω πως βοηθάει αυτή η τακτική.

Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα ο καθένας να ανοίγει ένα τόπικ για τον εαυτό του και να ζητάει να επαναληφθούν ογκώδεις και αόριστες συζητήσεις οι οποίες ουσιαστικά έχουν λεχθεί σε ανάλογα threads. Θυμίζω:

και

Επίσης, θα είχαν κάποιο νόημα συζητήσεις τύπου,

ωστόσο, νέα τόπικ τύπου:

δεν πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν διλήμματα σύγκρισης, ή σύγχυσης, μεταξύ των ειδικοτήτων, για τα οποία απαιτείται κάποια ειδική πληροφόρηση, πλην των πολύ προσωπικών παραμέτρων και επιλογών (που αυτά έτσι και αλλιώς είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και απαντώνται, ίσως, για πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα).

Συνολικά, θεωρώ ότι δεν είναι ιδιαίτερος κόπος το να συνεχίζονται συζητήσεις προηγούμενων τοπικ, λαμβάνοντας αφορμή και επεκτείνοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς που έκαναν προηγούμενα μέλη πάνω σε αντίστοιχα ζητήματα. Αυτό θα βοηθήσει:

1ον) Τους επόμενους χρήστες του φόρουμ, στο να αναζητήσουν και να βρούνε ήδη οργανωμένες κάποιες πληροφορίες σε λιγοστά τόπικ, αντί να χάνονται μέσα σε ένα πλήθος threads, πολλά από τα οποία ανακυκλώνονται γύρω από το ίδιο ζήτημα, πολλές φορές χωρίς ουσία, ακριβώς γιατί κανένας δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει και να καταλάβει τι έγραψαν οι προηγούμενοι. Το αποτέλεσμα θα είναι για έναν καινούριο, να κάνει ακριβώς το ίδιο, να ανεβάσει ξανά ένα νέο, δικό του, thread.

2ον) Να μην δοκιμάζεται η υπομονή αυτών που μπορούνε να βοηθήσουνε. Όσο διάθεση και εάν έχει κάποιος στο να μεταδόσει κάποια πράγματα που ξέρει, όταν τα έχει γράψει ήδη τόσες φορές αλλού, στο τέλος χάνει την όρεξη (και αντικειμενικά δεν μπορεί δηλαδή) να επαναλαμβάνεται. Εξάλλου, η πληροφορία μεταδίδεται και μέσω της συζήτησης. Για παράδειγμα, εγώ μπορεί να έχω κάθε καλή διάθεση να μεταφέρω ξανά κάτι που ξέρω, αλλά εάν αυτό αποτελεί ένα προϊόν μιας ολόκληρης συζήτησης που έγινε μαζί με άλλα 3 - 4 και βάλε μέλη σε άλλο τόπικ, τότε η πληροφορία θα είναι τραγικά ελλειπής σε σχέση με αυτήν που προσέφερε η πρωτότυπη - αρχική συζήτηση.

3ον) Στο να δείξετε ότι σέβεστε την προσπάθεια που έχουν κάνει κάποιοι άλλοι πριν από εσάς. Και φυσικά αυτό τους δίνει και ένα υποσυνείδητο κίνητρο στο να σεβαστούν τους προβληματισμούς σας και να συνεισφέρουν, όσο μπορούν, λειτουργικά στη συζήτηση. Φυσικά, σε ένα εθελοντικό φόρουμ, ο σεβασμός δεν είναι το κίνητρο και ούτε απαιτείται - εκβιάζεται από κάποιον. Ωστόσο, είναι σημαντικό για έναν τρίτο να λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, για πολλούς λόγους (ο νοών νοείτω).

Τώρα, επί του προκειμένου, θα πω κάτι ανάλογο με αυτό που είπε το μέλος kopritis για προηγούμενο topic:

On 28/3/2021 at 11:51 ΜΜ, kopritis said:

Ενδιαφέρουσες τέτοιες αναζητήσεις, αλλά [...] δεν είχα όρεξη να γράψω σεντόνι.

Λοιπόν, ωραίοι οι παρόμοιοι προβληματισμοί, αλλά ολίγον χιλιοειπωμένοι. Και έχουν ήδη γραφεί "σεντόνια" απόψεων σε αυτό το φόρουμ. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις συνεχίσουμε από εκεί όπου έχουνε μείνει.

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

τα χ βερσους ψ , τυπου ογκολογια η καρδιολογια δεν εχουν κανενα λογο υπαρξης ενδιαφερουν μονο ενα συγκεκριμενο ατομο και κανεναν αλλο .

εγω σχολιασα σχεδον 10 ειδηκοτητες με πραγματικα σχολια οχι αερολογιες του τυπου η γενικη ιατρικη ειναι το μελλον οπως βλεπω σε πεθαμενα ποστ 10 ετιας που παραπληροφορουν .

εχω διαβασει τα παντα εδω μεσα και παρολα αυτα δεν υπαρχει μια συγκεντροτικη προσφατη σελιδα , ισως ξεκινησει εδω .

και τωρα για εναν τυπο με διπλο πτυχιο και διδακτορικο στην ογκολογια που θελει τελικα να γινει ειδικος γενικος ιατρος δεν νομιζω οτι ταυτιζονται πολλοι η εχουν να κερδισουν κατι 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Κατ αρχάς κάνεις πολλά ορθογραφικά λάθη.Εχει πολλούς βλάκες γιατρούς που πιστεύουν οτι όλα αυτά δεν είναι σημαντικά βέβαια και μπορεί να έχουν και επιρροή οι τύποι αλλά αν για κάποιο λόγο υποθέσουμε οτι κάνουν λάθος τότε κάτι συμβαίνει που λέει ο λόγος.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.