Jump to content

Aγγίξτε ελεύθερα την αρχαία τέχνη


Ήρα

Recommended Posts

Με τα χέρια και την καρδιά, στο Μουσείο Αφής μπορεί κανείς να αισθανθεί το κεφάλι του «Διαδούμενου»

Το Μουσείο της Αφής, σε ένα διατηρητέο σπίτι της Καλλιθέας, που λειτουργεί χάρη σε μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Φάρου Τυφλών, πρόσφατα προσέλκυσε την διεθνή προσοχή. Δικαιολογημένα, αφού τα μουσεία αυτού του είδους μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού σε όλο τον κόσμο.

Το πιο δημοφιλές έκθεμα, που όλοι θέλουν να χαϊδέψουν, είναι η Αφροδίτη της Μήλου, ένα γύψινο αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος όπως γύψινα είναι και τα περισσότερα από τα εκατό έργα που συγκεντρώθηκαν.

Για όσους βλέπουν, η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι εδώ δεν ισχύει η απαγόρευση «μην αγγίζετε τα έργα τέχνης». Μπορεί τα εκθέματα να μην είναι τόσο πολλά ή κάποια αντίγραφα να είναι λίγο σπασμένα, αλλά για τα άτομα που δεν μπορούν να δουν - υπολογίζονται σε 22.000 για την Ελλάδα - αυτό το μουσείο, έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι σχολείο και εγκυκλοπαίδεια.

Κυκλαδικά ειδώλια - μερικά από μάρμαρο - πήλινα αντίγραφα αγγείων, όλων των σχημάτων, λιγοστά χάλκινα αντικείμενα, δίνουν μια γεύση από τα σχήματα και τις φόρμες όλων των εποχών, αλλά και μια αίσθηση της πρώτης ύλης, της ζεστασιάς του πηλού, του λειασμένου δροσερού μαρμάρου, του βαρέος μετάλλου, της πορώδους πέτρας. Ένα μοντέλο εκκλησίας σαυροειδούς με τον σφαιρικό τρούλλο δίνει μια γεύση της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Πρόσφατα άνοιξε και μια Ολυμπιακή αίθουσα, καμάρι του μουσείου. Όχι μόνο για το πιστό αντίγραφο του Ερμή του Πραξιτέλους, την προτομή του «Διαδούμενου», αλλά και για το πλήθος ανάγλυφων που αναπαριστούν αθλήματα και τον ανάγλυφο χάρτη της Αττικής με τους τόπους διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλημάτων.

Στις διπλανές αίθουσες του «Φάρου», που συγκεντρώνει 2.500 επισκέπτες το χρόνο, λειτουργούν εκπαιδευτικά εργαστήρια παραγωγής εκμαγείων αρχαίων γλυπτών με υλικό που παραχώρησε η Ένωση των Φίλων της Ακρόπολης.

INFO

Μουσείο Αφής, στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας. Δοϊράνης 198, Καλλιθέα. Τηλ. 210-9415.222. Δευτ. - Παρ. 9.00. - 14.00. Είσοδος: 2 ευρώ.

απο τα ΝΕΑ

μακαρι και άλλα τετοια γιατι δεν ειναι για όλους εφικτα όσα για εμας ειναι δεδομένα. :)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.