Jump to content

Ύποπτα τα «χάπια της χαράς»


Ήρα

Recommended Posts

Τα φάρμακα όπως το Prozac ανήκουν σε αυτά που επιστημονικά ονομάζονται αναστολείς επαναρρόφησης σεροτονίνης (ενισχύουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο, χημική ουσία που σχετίζεται με τη διάθεση). Οι φαρμακευτικές εταιρείες, γράφει το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ», προβάλλουν τέτοιου είδους σκευάσματα ως θαυματουργά φάρμακα συνώνυμα της ευτυχίας. Όμως όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως τα φάρμακα αυτά προκαλούν διαταραχές σε πολλούς ασθενείς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύουν τη βίαιη ή αυτοκτονική συμπεριφορά. Τον τελευταίο χρόνο οι εγκυρότερες επιστημονικές επιθεωρήσεις έχουν δημοσιεύσει μελέτες που αμφισβητούν την ασφάλεια των αντικαταθλιπτικών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Νιου Σάιεντιστ», πριν από έναν μήνα η Πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση κατά της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline, υποστηρίζοντας ότι «κουκούλωσε» μελέτη η οποία αποκάλυπτε ότι οι νέοι που κάνουν χρήση του αντικαταθλιπτικού Paxil διατρέχουν τον κίνδυνο να κυριευτούν από τάσεις αυτοκτονίας. H εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση, σχεδόν από την αρχή της κυκλοφορίας των αναστολέων επαναρρόφησης σεροτονίνης - στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Αμερικανοί γιατροί είχαν επισημάνει αυτοκτονίες ασθενών που ακολουθούσαν θεραπευτική αγωγή με αυτά τα φάρμακα. Αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες απαντούσαν πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1998, μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Αγγλία έμελλε να έχει τεράστιο αντίκτυπο: ο Ντόναλντ Σελ, ένας 60χρονος από το Γουαϊόμινγκ, πυροβόλησε τη γυναίκα του, την κόρη του και την μερικών μηνών εγγονή του, πριν αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο. Μόλις δύο μέρες νωρίτερα είχε αρχίσει θεραπεία με το αντικαταθλιπτικό Seroxat καθώς έπασχε από ήπιας μορφής κατάθλιψη. Οι συγγενείς του υπέβαλαν μήνυση κατά της εταιρείας που τότε παρασκεύαζε το φάρμακο.

Οι ειδικοί που προσελήφθησαν για τη διερεύνηση της υπόθεσης ανακάλυψαν πως η εταιρεία κρατούσε κρυμμένες μια σειρά από μελέτες που έδειχναν ότι το Seroxat προκαλεί διαταραχές σε έναν στους 4 ασθενείς. Τελικά η οικογένεια αποζημιώθηκε με 6,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι έρευνες για τις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων στους ενηλίκους συνεχίζονται, ενώ στρέφονται και στη χρήση τους από εφήβους. Κανένα φάρμακο αυτής της κατηγορίας (εκτός από το Πρόζακ στις Ηνωμένες Πολιτείες) δεν έχει άδεια για να χορηγείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, τα φάρμακα χορηγούνται σε εφήβους, χωρίς οι εταιρείες να υποχρεούνται να αποδείξουν την ασφάλειά τους.

Τον Απρίλιο του 2003 ο Αγγλικός Οργανισμός Φαρμάκων ζήτησε στοιχεία για τα σκευάσματα αυτά και ύστερα από μερικούς μήνες απαγόρευσε τη χορήγησή τους σε άτομα κάτω των 18 χρόνων - όλα εκτός από το Πρόζακ (για το οποίο δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία).

ΤΑ ΝΕΑ , 24-07-2004

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup emsorry, αλλά στην ψυχιατρική μας είχαν πει το εξής:

όταν ξεκινάς θεραπεία με αντικαταθλιπτικά πρέπει να γνωρίζεις πως ειδικά στην αρχή της θεραπείας ο ασθενής χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνος, ειδικά αυτοκτονικά....

Γιατί όσο έχει κατάθλιψη χωρίς να παρεμβαίνουμε φαρμακευτικά, είναι πιθανό ότι αν και έχει αυτοκτονικούς ιδεασμούς να μή μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά που σκέφτεται...αλλά όταν μπαίνει σε θεραπεία τον πρώτο καιρό, οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί παραμένουν αλλά αποκτά και περισσότερη δύναμη και μπορεί να τους πραγματοποιήσει...

Για αυτό θέλουν προσοχή στην αρχή της θεραπείας... Τα αντικαταθλιπτικά στην αρχή της θεραπείας μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για πετυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας...μπορεί να το γράφει και το βιβλίο κιόλας, αλλά βαριέμαι να κοιτάξω τώρα

Τί να πω... για άλλη μια φορά η Ελλάδα μας αποδεικνύεται κορυφή στην Ιατρική..... αυτά που σε άλλες χώρες ακόμη τα μελετάνε και ψάχνονται και θεωρούν θεωρίες συνομωσίας, στην χώρα μας τα λέμε ελεύθερα στα παν/να.... :lol::lol::lol::lol:

Βλάκες ξένοι....

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.