Jump to content

Κινητά τηλέφωνα στα νοσοκομεία


bromptonista

Recommended Posts

Έντονες διαμάχες έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς και στο Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα νοσοκομεία. Στο ετήσιο συνέδριο του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, ο Dr. Simon Calver, ειδικός γραμματέας στο King's College Hospital του Λονδίνου, δήλωσε στους συμμετέχοντες συνέδρους - ιατρούς ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα νοσοκομεία. Τόνισε μάλιστα πως τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι συσκευές έκτακτης ανάγκης - όπως οι απινιδωτές - είναι πολύ πιο επικίνδυνα και δύνανται - σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα κινητά - να δημιουργήσουν παρεμβολές στο λοιπό εξοπλισμό. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται η χρήση τους ούτε στις μονάδες ανάνηψης, ούτε στους θαλάμους εντατικής θεραπείας. Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο Dr. Calver αναφέρθηκε σε μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 1997, σύμφωνα με την οποία, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν μόνο το 4% των ιατρικών συσκευών, ενώ μόνο το 0,1% αυτών είναι τόσο ευαίσθητο ώστε να υποστεί σημαντική βλάβη. "Κάποτε πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο μύθο που θέλει τα κινητά τηλέφωνα να είναι επικίνδυνα, ενώ πρέπει να πάψει και η απειλή των πειθαρχικών κυρώσεων για το προσωπικό των νοσοκομείων που τα χρησιμοποιεί."

Ο αναισθησιολόγος Dr. Simon Minkoff - που εργάζεται σε λονδρέζικο νοσοκομείο - συμπλήρωσε ότι η επικοινωνία στους νοσοκομειακούς χώρους παρουσιάζει προβλήματα, αφού η υπηρεσία τηλεειδοποίησης δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες για την κρισιμότητα μιας κλήσης. 'Ετσι η Βρετανική Ένωση Ιατρών αναμένεται να αποφασίσει για αντικατάσταση των συσκευών τηλεειδοποίησης των γιατρών με κινητά τηλέφωνα, αφότου μάλιστα άρχισε και η διακοπή της παροχής των υπηρεσιών αυτών από διάφορες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεειδοποίησης, όπως η O2, η οποία - μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε - σταμάτησε να προσφέρει την υπηρεσία τηλεειδοποίησης.

Από την άλλη μεριά όμως το Υπουργείο Υγείας επιμένει ότι η απαγόρευση είναι αναγκαία. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κανονισμού Φαρμάκων και Ιατρικών προϊόντων (MHRA), οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στον ευαίσθητο ιατρικό εξοπλισμό, ειδικά όταν η απόσταση μεταξύ των είναι μικρή. Ωστόσο οι γιατροί δηλώνουν ότι αυτός ο κανονισμός είναι "υπερπροστατευτικός" και χρονολογείται από τις μέρες των παλιών αναλογικών τηλεφώνων. Βέβαια πιθανολογείται ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι - πέραν της ασφάλειας του εξοπλισμού - που επιβάλλουν να μένουν τα κινητά τηλέφωνα εκτός νοσοκομείων, αφού για παράδειγμα, ορισμένα νοσοκομεία χρεώνουν τους ασθενείς για την ύπαρξη τηλεφωνικής συσκευής δίπλα στο κρεβάτι τους ενώ αρκετά υψηλά είναι και τα τιμολόγια των κλήσεων. Έτσι στο συνέδριο τέθηκε επίσης και το θέμα της χρήσης κινητών από τους ασθενείς, με τον κ. Minkoff να προτείνει να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες - όπως για παράδειγμα αυτές του επισκεπτηρίου - όπου οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα νοσοκομεία Chelsea και Westminster, όπου ήδη επιτρέπεται στους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε προκαθορισμένους χώρους.

Πάντως η "διαμάχη" αναμένεται να έχει συνέχεια, αφού μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα δήλωση του Υπουργείου Υγείας (δια της εκπροσώπου του), που χαρακτηριστικά λέει: "Η Επιτροπή Κανονισμού Φαρμάκων και Ιατρικών προϊόντων συμβουλεύει την άρση της απαγόρευσης της χρήσης κινητών στα νοσοκομεία, κάτω βέβαια από ειδικές περιπτώσεις". Η χώρα μας φυσικά "πρωτοπορεί" στον τομέα, αφού δεν υφίσταται καμιά απολύτως απαγόρευση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους γιατρούς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ακόμα και μέσα στα χειρουργεία κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων, ενώ ο μόνος περιορισμός που έχουν οι ασθενείς είναι η διάρκεια της μπαταρίας τους...

[από το myphone.gr]

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τα κίνητα θα πρέπει να απαγορευτούν ΠΑΝΤΟΥ εντός νοσοκομείου,

όπως και το κάπνισμα. Ό,ποιος βρεθεί με κινητό θα πρέπει να θεωρείται

ότι έλαβε ΑΔΕΙΑ εκείνη τη μέρα και να ΔΙΩΧΝΕΤΑΙ από τη δουλειά για

εκείνη τη μέρα. (Έτσι για να χάνουν την άδεια ΓΡΗΓΟΡΑ και να φοβούνται).

Θα σου πω μετά αν θα αλλάξει η κατάσταση.

Μου θυμίζει το πρόβλημα με τη βία στη γήπεδα. Μπορεί να λυθεί σε ΜΙΑ

μέρα, αρκεί να εφαρμοστούν οι νόμοι (φυλάκιση ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ σε Ο,ΠΟΙΟΝ

βλαμμένο προκαλέσει επεισόδια)

Έτσι απλά,

dinaras

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δική μου γνώμη απεναντίας είναι ότι οι ηλίθιοι κανονισμοί περί κινητών τηλεφώνων πρέπει να σταματήσουν....και είναι από τις λίγες φορές που η ελληνική δυσανεξία σε κανονισμούς θεωρώ πως είναι σωστή! :D

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Διαφωνώ με κάθε τέτοια απαγόρευση. Είναι ζήτημα ελευθερίας του καθενός να έχει το κινητό του και να μιλάει πχ με τη μάνα του, τις τρεις γκόμενές του και τους 15 κολλητούς του.

Δε νομίζω ότι επηρεάζει τη δουλειά του γιατρού το κινητό. Εντάξει, κι εμένα έχει χτυπήσει στη διάρκεια αιμοληψίας, αυτό δε σημαίνει ότι το σήκωσα κιόλας! -_-

:antegeia: Αν δεν επηρεάζονται τα ιατρικά μηχανήματα, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ρημαδονοσοκομεία (πχ Ωνάσειο) να έχουν φαρδιές-πλατιές απαγορεύσεις και το σεκιουριτά-μπαμπούλα (που κρατά ασύρματο σαφώς μεγαλύτερων παρεμβολών από κινητό) να ζητάει να τα κλείσεις.

Το κάπνισμα είναι διαφορετικό...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.