Jump to content

«Γενετικά τροποποιημένη» θεραπεία


Ήρα

Recommended Posts

«Γενετικά τροποποιημένη» θεραπεία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Cancer». Μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων προσέθεσαν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων ένα γονίδιο το οποίο έκανε τα βακτήρια να παράγουν ένα μόριο που προάγει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Στα ποντίκια όπου δοκιμάστηκαν, τα μεταλλαγμένα βακτήρια ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά εναντίον των όγκων στην ουροδόχο κύστη από ό,τι είναι συνήθως η υπάρχουσα θεραπεία. Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα, «γενετικά τροποποιημένη» θεραπεία, οκτώ στα δέκα πειραματόζωα είχαν απαλλαγεί από τους όγκους.

Οι ερευνητές από το βρετανικό Ιατρικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK Clinical Centre) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St James του Λιντς θέλησαν να βελτιώσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Πήραν άκακα βακτήρια - Mycobacterium smegmatis - και πρόσθεσαν σε αυτά ένα γονίδιο χάρη στο οποίο παρήχθη μια πρωτεΐνη ονόματι παράγοντας άλφα για τη νέκρωση του όγκου (TNFa). H TNFa είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, με ζωτικό ρόλο στην καταστροφή των ανεπιθύμητων κυττάρων· παράγεται ως απάντηση στο BCG.

«Δείξαμε ότι, τροποποιώντας ένα σχετιζόμενο βακτήριο, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα ακόμα πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Σέλμπι, διευθυντής του βρετανικού Ιατρικού Κέντρου. «H έρευνά μας ανοίγει σημαντικούς δρόμους. Προτού καταστεί δυνατή η δοκιμή των βακτηρίων αυτών σε ανθρώπους πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί και επισήμως η ασφάλειά τους. Οι προοπτικές, όμως, είναι συναρπαστικές».

Όπως επεσήμανε και ο καθηγητής Τζον Τόι, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου, «η έρευνα αυτή συνδυάζει τη γενετική με την ανοσοθεραπεία προσφέροντας την ελπίδα ενός νέου τρόπου θεραπείας του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. H χρησιμοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου γίνεται μια ολοένα και περισσότερο ελπιδοφόρα προσέγγιση».

LINK:

* http://cruk.leeds.ac.uk/extranet/

όλο το αρθρο στα σημερινα ΝΕΑ

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.