Jump to content

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ


Ήρα

Recommended Posts

Για ένα τριήμερο (22, 23 και 24 Ιουνίου) το Διεθνές Φεστιβάλ της Πέτρας φιλοξενεί τη γνωστή (και πετυχημένη από πέρσι) γιορτή των Κρουστών - δηλαδή το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών, μια πολυμορφική μουσική εκδήλωση που αγκαλιάζει τις μουσικές του κόσμου, καθώς τα κρουστά (και ο ρυθμός) είναι η βάση πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί όλοι οι μουσικοί πολιτισμοί.

Για φέτος, το φεστιβάλ αυτό είναι πιο "συμμαζεμένο" (με την έννοια ότι οι συμμετοχές είναι λιγότερες) αλλά εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερο μουσικό πλούτο καθώς σημαντικοί καλλιτέχνες της ιαπωνικής παράδοσης, της Ινδίας, του ευρύτερου μεσανατολικού και μεσογειακού χώρου (και της Ελλάδας, φυσικά) δίνουν ένα πραγματικά βροντερό και περίτεχνο "παρών". Πιο συγκεκριμένα, στις 22 και 23 Ιουνίου, το γκρουπ Yamato αποτελεί μια πανίσχυρη βάση ρυθμών και θεάματος. Προέρχεται από τη Νάρα, την αρχαία πόλη που αποτελεί πηγή του ιαπωνικού πολιτισμού - και ειδικά σε ό,τι αφορά την τέχνη των τελετουργικών τυμπάνων. Τα μέλη του γκρουπ, με τα χαρακτηριστικά κοστούμια, τις τελετουργικές κινήσεις και τους επιβλητικούς ρυθμούς (την πηγή της ζωής!) δίνουν εκπληκτική πολιτισμική performance.

Στις 24 Ιουνίου, το σχήμα Punjabi, με τον Punjabi Sisha, από την Ινδία, δίνει το μοναδικό ρυθμικό πλούτο αυτής της παράδοσης, σε συνδυασμό όμως με σύγχρονους ήχους, ρυθμούς και ακούσματα που άπτονται απόλυτα του σημερινού world dance. Παράλληλα, χορευτές και χορεύτριες κινούνται πάνω στα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες των χορών Bhangra, Jhummar, Giddha και Jaoga που, όπως ακριβώς και η μελοτροπία της ινδικής μουσικής, έχουν συγκεκριμένη κοινωνική λειτουργικότητα...

Από ελληνικής πλευράς, στις 22 παίζουν τα Κρόταλα και στις 23 τα Δάκτυλα της Εκάτης - δύο από τα πιο σημαντικά κρουστά σχήματά μας - που φέρουν την ουσία του ρυθμικού multi-culti πράγματος εντός μας και γύρω μας...

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα γίνουν και σεμινάρια κρουστών από τον Κώστα Αναστασιάδη, τον Misirli Ahmet από την Τουρκία και τον Νικόλα Τσαφταρίδη. Επίσης, με το κλείσιμο του φεστιβάλ, θα γίνει ένα jam κρουστών από όλους τους συμμετέχοντες.

Ιnfo

22, 23,24/6 ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ Νταμάρι Πετρούπολης, 2105012402.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι Ινδοί ήταν πολύ καλοί.

η μουσική τους είναι μελωδική και ξεσηκωτική ταυτόχρονα, παίζουν με περίεργους ήχους και τα τραγούδια τους είναι μεγάλα (πολύ !)

νομίζεις αρχικά ότι έχεις μπροστά σου χαζοχαρούμενους εφήβους -με την καλή έννοια-(χορεύουν όλη την ώρα κουνώντας ολόκληρο το κορμί τους ) αλλά αν κάτσεις και βυθιστείς στις μελωδίες τους , πιάνεις μια μελαγχολική διάθεση , γλυκιά όμως , όχι μίζερη!

πολύχρωμα ρούχα , χορεύτριες που χορεύουν αισθησιακά , φωτιές που σβήναν στο στόμα τους (!) , φωνές που κουβαλούσαν ανατολίτικες χροιές!

στο τέλος ,η λήξη του φεστιβαλ με τον κάθε συμμετέχοντα να δίνει τον καλύτερο μουσικό εαυτό του , σε μια συνεργασία κυμβάλων . σαξοφωνου , απλών τσίγκινων βαρελιών , ήχοι που μπορεί να τους ακούμε στην καθημερινότητα μας αλλά επείδή δεν τους αφουγκραζόμαστε τους θεωρούμε απλούς , οταν όμως τους χαρίσεις τη δυνατότητα να ονομαστούν τέχνη- τότε λες -ναι είναι πράγματι καλοί!

κρίμας που ήταν πολύ μικρό το κοινό-θα ήταν όμορφο να αγκαλιάζονται τέτοιες πρωτότυπες προσπάθειες με μεγαλύτερη θέρμη (και βεβαιως βεβαιως διαφημιστική αγάπη !)

το θέατρο Πέτρας είναι μαγεία -αξίζει να το επισκεφτεί κανείς μόνο και μόνο για το χώρο , κατορθώνει και επιβάλλεται αφού είναι μέσα στο βουνό και σε αφήνει να κρυφοκοιτάξεις μια υπέροχη νυχτερινή Αθήνα ! :wub:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.