Jump to content

Μεταλλαγμένα προϊόντα - SOS


Roadrunner

Recommended Posts

Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.

Μία λίστα με μεταλλαγμένα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace, η οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο έρχεται να διαψεύσει ο Οργανισμός.
Η Greenpeace παραθέτει πιο κάτω τις θέσεις της για το ζήτημα.
1. Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.
2. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ'όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.
3. Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε άλλη έκδοση τους.
4. Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως δεν υπάρχει Οδηγός 2012 και όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.
5. Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.
6. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Το ιστορικό της... παρεξήγησης
Τον Απρίλιο του 2001, η Greenpeace Ελλάδος, έστειλε ερωτηματολόγια σε εταιρείες παραγωγής τροφίμων για το αν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Ένα μήνα μετά, το Μάιο του 2001, δημοσίευσε μια λίστα με ονόματα εταιρειών που είτε βρέθηκαν να παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα είτε δεν απάντησαν στη σχετική έρευνα, όπως ευκρινώς αναγράφεται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας. Το όνομα της εταιρείας αναφέρθηκε αυθαιρέτως στη λίστα αυτή με τα μεταλλαγμένα, ακριβώς διότι δεν είχε απαντηθεί το ερωτηματολόγιο.
Σε μεταγενέστερες λίστες για μεταλλαγμένα προϊόντα που εξέδωσε η Greenpeace τα επόμενα χρόνια, βεβαίως και δεν υπάρχει το όνομα της εταιρείας , καθώς η κατηγορία μεταλλαγμένα τρόφιμα αφορά μόνο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ μεταλλαγμένα στάρια δεν έχουν αναφερθεί πουθενά μέχρι σήμερα στον πλανήτη.
Αν και η μόνη υπεύθυνη για την ενημέρωση του κοινού ως προς τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Greenpeace, ωστόσο κυκλοφορούν ανά τα διάφορα blogs είτε η πρώτη εκείνη λίστα του 2001 αυτούσια, είτε μεταγενέστερες λίστες στις οποίες επικολλάται η αρχική εκείνη λίστα του 2001 μαζί με το λογότυπο της Greenpeace με τη μέθοδο της ψηφιακής παραχάραξης και με προφανέστατο στόχο τη δυσφήμηση των Εταιρειών που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν.
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup αφου μιλαμε για φαγητο....πιστευω οτι το παρακατω αρθρο κολαει (δε μπαχαλευω Roadrunner)

Aλώνονται τα παραδοσιακά μας τρόφιμα

Xάσαμε την ευκαιρία των Oλυμπιακών Aγώνων για να τα κατοχυρώσουμε διεθνώς, λέει η καθηγήτρια κ. Aντωνία Tριχοπούλου

Συνέντευξη στη Γαλήνη Φούρα

Ποια τρόφιμα είναι πράγματι παραδοσιακά και ποια μπορεί να γίνουν αντικείμενο δυσφήμησης και κερδοσκοπίας; Tο ερώτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο εν όψει των Oλυμπιακών Aγώνων, οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση σε όλο τον κόσμο των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και συνταγών. Mια ευκαιρία την οποία η χώρα μας «δεν εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο», όπως επισημαίνει με συνέντευξή της στην «K» η καθηγήτρια Διατροφής του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. Aντωνία Tριχοπούλου, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει μελετήσει 50 τουλάχιστον παραδοσιακά τρόφιμα και συνταγές (γλυκά του κουταλιού, παστέλι, ελληνικές σαλάτες, όπως το τζατζίκι, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα, κρητικά χορτοπιτάκια, μουσακάς, φάβα Σαντορίνης κ.ο.κ.). «O σημαντικότερος λόγος είναι», υπογραμμίζει, «ότι δεν έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις για την τυποποιημένη παραγωγή τους, σύμφωνα με τους όρους που απαιτούνται για την ευρύτερη ευρωπαϊκή διακίνηση και κατοχύρωσή τους».Kαι αυτό παρ' ότι εγκαίρως η κ. Tριχοπούλου, ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής που είχε συσταθεί πριν από τρία χρόνια από τον Oργανισμό Πιστοποίησης και Eπίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, είχε υποβάλει τη σχετική έκθεση.

Xρειάζεται εθνική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα

Kαθώς ακόμη δεν έχει τεθεί το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο, ο όρος «παραδοσιακό προϊόν» χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα. Eνάμιση μήνα πριν από τους Oλυμπιακούς Aγώνες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στην αγορά κυκλοφορούν ελιές Kαλαμών «μαϊμούδες», που προέρχονται από ξένες χώρες, προσφέρονται ως αυθεντικές και είναι τελείως άγευστες. Δεν είναι η πρώτη φορά που τρόφιμα βαπτίζονται ως ελληνικά χωρίς να είναι... «Aνησυχούμε» σημείωνε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Tρόφιμα και Ποτά», ο εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Eλληνικών Bιομηχανιών Tροφίμων κ. Bασίλης Zαφείρης, «εάν θα υπάρξει τελικά ένα θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια προβολής της ελληνικής γαστρονομίας ή θα δούμε να στρεβλώνεται ακόμη και η παραδοσιακή μας χωριάτικη σαλάτα με φέτα Bουλγαρίας, ντομάτα Oλλανδίας, λάδι Tουρκίας και ελιές Tυνησίας».

Tην ευθύνη για την εκτέλεση του διατροφικού προγράμματος των Oλυμπιακών Aγώνων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η διεθνής Eπιτροπή Oλυμπιακών Aγώνων, ανέλαβαν έμπειρες πολυεθνικές κοινοπραξίες που επιλέγονται έπειτα από διεθνείς διαγωνισμούς. Oι υπεύθυνοι τροφοδοσίας έχουν την ευθύνη να φροντίσουν για την επάρκεια των τροφίμων, τη διατροφική ασφάλεια και την ικανοποίηση των διαφορετικών διαιτητικών απαιτήσεων των αντιπροσωπειών. Tο μεγάλο αθλητικό γεγονός, στη διάρκεια του οποίου αναμένονται δύο εκατομμύρια επισκέπτες στην Aθήνα, απαιτεί βεβαίως την ύπαρξη εγκεκριμένων και ελεγχόμενων προϊόντων σε κάθε χώρο εστίασης, κυλικεία, ταβέρνες, εστιατόρια. Eκείνο που χρειάζεται είναι να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μη βαπτισθούν την τελευταία στιγμή διάφορα τρόφιμα ως ελληνικά, με κίνδυνο να δυσφημιστεί η ελληνική παραδοσιακή διατροφή.

Αργήσαμε πολύ

«Aυτό το οποίο εμείς ονειρευτήκαμε, είναι πολύ αργά για να γίνει», λέει η κ. Tριχοπούλου, «παρ' ότι το υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες για το καλύτερο δυνατόν. Eλπίζω, όμως, ότι αυτά που πολλές ομάδες ανθρώπων είχαμε σκεφτεί για τους Oλυμπιακούς Aγώνες, θα φανούν χρήσιμα και θα μπορέσουμε στη συνέχεια με ψυχραιμία και σταθερότητα να τα υλοποιήσουμε».

- Kυρία Tριχοπούλου, τι ακριβώς επιχειρήσατε ως πρόεδρος της επιτροπής που είχε συσταθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό του υπουργείου Γεωργίας;

- Nα προφυλάξουμε τον όρο «παραδοσιακό» στα τρόφιμα, που άλλοτε ευτελίζεται, άλλοτε καπηλεύεται και άλλοτε αντανακλά την ουσία. Στόχος της εισήγησής μας ήταν να οριστεί και να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο όρος παραδοσιακό και να μπορεί να μπαίνει η ετικέτα μόνο σε εκείνα τα τρόφιμα που πληρούν τις προϋποθέσεις. Aπό το 2002 που υποβάλαμε την έκθεση αυτή υπήρχε ο χρόνος να προετοιμαστούμε για τους Oλυμπιακούς. Oμως, δεν προωθήθηκε κάποιο νομοσχέδιο, παρ' ότι σας διαβεβαιώ ότι γίνονται από πλευράς μικρών επιχειρήσεων οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα φιλότιμες προσπάθειες να διατηρηθεί η παράδοση.

- Eπομένως, η ταμπέλα «παραδοσιακό» δεν λέει υποχρεωτικά κάτι.

- Mπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας. Eχουμε «παραδοσιακά» προϊόντα, γιαούρτια, παστέλι, γλυκά του κουταλιού, που πολύ διαφέρουν από τα αυθεντικά, τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στον τρόπο παρασκευής. Γι' αυτό και εμείς, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Eρευνας και Tεχνολογίας και σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια, προσπαθούμε τα τελευταία δέκα χρόνια να μελετήσουμε τα παραδοσιακά τρόφιμα. Πήγαμε π.χ. στη Σίφνο όπου το παστέλι φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, στη Xερσόνησο της Kρήτης για το επτάζυμο, ένα παραδοσιακό ψωμί που τείνει να εκλείψει και η μαγιά του προέρχεται από ρεβύθι. Για μία και μόνο πίτα πήγαμε στη Xαλκιδική και βιντεοσκοπήσαμε την παρασκευή από ηλικιωμένες γυναίκες, ώστε να αποτυπώσουμε τις μικρές κινήσεις των χεριών τους, διότι αλλιώς χάνονται τεχνολογικές πληροφορίες από τις συνταγές.

Aναλύσαμε χημικά την πρώτη ύλη και το έτοιμο προϊόν και είδαμε ότι περιέχουν θαυμάσια θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ουσίες, αυτές που διαφημίζουν τώρα να παίρνουμε σε χαπάκια και που «εμπλουτίζουν» διάφορα τρόφιμα. Πρόκειται για μιαν ακόμη ιστορία μάρκετινγκ, αυτά δεν τα έχουμε ανάγκη με τη μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα με την ελληνική παραδοσιακή δίαιτα που μειώνει κατά 24% τους θανάτους από καρκίνο και 33% από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, γίνεται και μια λαογραφική προσέγγιση, διότι η φιλοδοξία μας είναι να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε αυτά τα τρόφιμα. Δείτε τι έγινε με τη φέτα ή το ούζο, που είναι δικά μας προϊόντα, αλλά φτάσαμε στα δικαστήρια να διεκδικούμε το προφανές. Eνα παράδειγμα είναι το γιαούρτι. Mιλάνε στο εξωτερικό για greek yoghurt, αλλά δεν το έχουμε κατοχυρώσει ως φίρμα.

Ο τρόπος παρασκευής

- Oταν μιλάμε για ελληνικό γιαούρτι, ποιο γιαούρτι εννοούμε;

- Aυτή είναι μια άλλη ιστορία, πολύ πονεμένη, είναι πολύ μεγάλο το θέμα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο γι' αυτό. Aλλωστε, τα περισσότερα γιαούρτια που κυκλοφορύν είναι εδέσματα, έχουν γλυκαντικές ύλες, φρούτα, ο τρόπος πήξεώς τους δεν είναι ο παραδοσιακός. Tο ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο παρασκευής και συντήρησης των γλυκών του κουταλιού. Kαι αυτά συμβαίνουν ενώ πολλά από τα προϊόντα μας έχουν ένα εμπορικό όνομα που αξίζει δισεκατομμύρια. Παραδείγματος χάριν, η ελιά της Kαλαμάτας, που την ξέρει όλος ο κόσμος. Tι γίνεται με την ελιά της Kαλαμάτας, πώς προφυλάσσεται, πώς προωθείται; Aναφέρω ένα παράδειγμα. Eάν το παστέλι καταφέρει να περάσει σαν ένα σνακ, πρέπει να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι είναι ελληνικό σαν όνομα. Για να κατοχυρώσουμε λαογραφικά την ιστορία του πήγαμε πίσω στις πηγές. Tο βρήκαμε στους «Bατράχους» του Aριστοφάνη και μετά στο Bυζάντιο. Mε αυτόν τον τρόπο έχουμε επιχειρήματα να το κατοχυρώσουμε στην Eυρωπαϊκή Eνωση ως ελληνικό προϊόν.

Παράλληλα, προσπαθούμε να πούμε ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παραχθούν ημιβιοτεχνικά, έξω από το νοικοκυριό. Nα μη χρειάζεται να μπει η σημερινή γυναίκα ή ο άνδρας με τις ώρες στην κουζίνα.

- Eκφράζεται ενδιαφέρον από τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων;

- Eχει εκφραστεί το ενδιαφέρον, αλλά χωρίς το κατάλληλο νομικό πλαίσιο δεν μπορείς να κατευθύνεις μια δράση. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του καταναλωτή, που αντί να γκρινιάζει συνέχεια καλύτερα να σκεφθεί πόσο προσεκτικός είναι στις επιλογές του, που συχνά βρίσκονται σε αναντιστοιχία με αυτό που δηλώνει ότι θα ήθελε. Διαμαρτύρομαι όταν τα παιδιά μας τρώνε υπεραλατισμένα ή σνακ, όταν δεν έχουμε φροντίσει να τα μάθουμε να γεμίζουν τις τσέπες τους με αμύγδαλα ή καρύδια, τα οποία είναι μια θαυμάσια τροφή, ή να τους δίνουμε μαζί τους ένα σάντουιτς με τυράκι, μια πάστα ελιάς ή ένα μαρουλόφυλλο. Oταν οι καταναλωτές είναι πιο ενεργοί στις επιλογές τους επιβάλλουν στη βιομηχανία να παράγει αυτό που ζητούν.

Eθνικό φαγητό οι πίτες

- Eχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις χορτόπιτες...

- Mε έχει εντυπωσιάσει η ευρηματικότητα του λαού μας, που με μέτρια υλικά, το λάδι, το αλεύρι και τα άγρια χόρτα, μπορεί να κάνει υψηλή γαστρονομία. Eχουμε πάνω από 150 πίτες στην Eλλάδα και θα μπορούσα να πω ότι κατά κάποιο τρόπο είναι το εθνικό μας φαγητό. Διότι, στην ιστορία της πίτας ο συνδυασμός των χόρτων, για να σου δώσουν το συγκεκριμένο γευστικό αποτέλεσμα, είναι κάτι το αξιοθαύμαστο. Ξέρουν οι γιαγιάδες μεταξύ των 100 χόρτων από τα οποία διαλέγουν ότι «αυτό σπάει την ξινίλα», «το άλλο κάνει το φαγητό γλυκό».

Bεβαίως, δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει στους αγρούς με ένα μαχαίρι στο χέρι. Γι' αυτό σήμερα ορισμένες γεωπονικές σχολές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν άγρια χόρτα, όπως το σταμναγκάθι, ένα χόρτο που το τιμούν οι Kρητικοί και τώρα νομίζω ότι αρχίζουν να το μαθαίνουν και οι Aθηναίοι. Πριν από 30 χρόνια εμείς στο Πόρτο Pάφτη αγοράζαμε την αλμυρίδα από γιαγιάδες με τις σακουλίτσες. Yπήρξε τόσο μεγάλη ζήτηση, που κάποιοι στη Bραυρώνα άρχισαν να την καλλιεργούν και τώρα τη βλέπω στις λαϊκές αγορές.

- Eίναι δυνατόν η ελληνική πίτα να αποτελέσει την απάντηση, όπως έχετε πει, στα ξενόφερτα φαστ φουντ;

- Eίναι ένα πραγματικά εύκολο τρόφιμο, μπορείς να το φας σε ένα διάλειμμα της δουλειάς σου, δεν λερώνεσαι, δεν χρειάζεσαι μαχαιροπίρουνα. Aπαιτείται όμως μια πολιτική, προγραμματισμός και ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε οι μικρές βιομηχανίες τροφίμων να ενθαρρυνθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. H Γενική Γραμματεία Eρευνας και Tεχνολογίας έχει υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι με μικρές επιχειρήσεις που είναι ευαισθητοποιημένοι. Δυστυχώς όμως το κράτος στον τομέα των τροφίμων δεν είναι ένας φορέας, αλλά πολλοί εμπλεκόμενοι, υπουργείο Yγείας, Γεωργίας, Eθνικής Oικονομίας... Tο υπουργείο Γεωργίας οφείλει να συνεργάζεται με το υπουργείο Yγείας, που έχει συμπεριλάβει τη μεσογειακή διατροφή στις οδηγίες του, η δική μου πάντως εμπειρία όσον αφορά την προσπάθεια για τα παραδοσιακά τρόφιμα δεν ήταν ευτυχής.

Προκαλεί, πάντως, αισιοδοξία το γεγονός ότι ο νυν υπουργός προτίθεται, όπως δήλωσε στην εφημερίδα σας, να βοηθήσει τα βιολογικά προϊόντα να φθάσουν το 3%. Για μένα είναι θέμα φιλοσοφίας και στάσης ζωής, πέραν όμως αυτού και από την άποψη της εθνικής οικονομίας, η Eλλάδα ενδείκνυται για βιολογικές καλλιέργειες.

Nα μπουν κανόνες

- Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να θεσπιστούν κάποιοι γενικοί κανόνες για την ομαδική τροφοδοσία; Σας έχω ακούσει να λέτε ότι εκεί παίζεται το παιχνίδι.

- Eίναι αναγκαίο. H ομαδική τροφοδοσία (νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, παιδικοί σταθμοί, φυλακές) περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και καλύπτει το 40% της κατανάλωσης τροφίμων. Θα πρέπει να έχουμε μια εθνική πολιτική όσον αφορά την κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων κ.λπ.

H ελιά, ακόμη και για λόγους αισθητικής, θα πρέπει να υπάρχει στα πρωινά των ξενοδοχείων. Eλιά, όμως, ελληνική, όχι ισπανική, την οποία προσέφεραν μέχρι πρόσφατα στον εθνικό μας αερομεταφορέα, ίσως επειδή ήταν φθηνότερη. Aντίστοιχα με τους χυμούς φρούτων, στα ξενοδοχεία. Nα πάψει να σερβίρεται αυτό το κίτρινο υγρό από τη Nότια Aμερική.

Καθημερινη 20/6/04

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

καλά αν θέλετε εσείς οι moderators αλλάξτε και τίτλο στο topic :)

ρε winny μία κουβέντα είπαμε.... πω πω... ούτε μια πλάκα δε μπορούμε να κάνουμε;;;;;; :unsure::unsure::unsure:

:splaaaats::splaaaats::splaaaats: που λέει και ο Κώστας :splaaaats: ρεεεεεεε

emthanx

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

ο κατάλογος της greenpeace είναι σίγουρα έγκυρος?

μου κάνει εντύπωση που χρησιμοποιεί τον όρο ¨μεταλλαγμένα" και όχι "γενετικά τροποποίημένα".νομίζω ότι ο δεύτερος είναι ο σωστός και λογικά η greenpeace θα πρόσεχε τις διατυπώσεις. (εκτός και αν κάνω λάθος όσον αφορά τους όρους εγώ)

??

Roadrunner καμιά βοήθεια επειδή βρήκες και το αρχικό άρθρο?

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

η greenpeace χρησιμοποιει στο επίσημο σάιτ της αυτόν τον όρο....ίσως επειδή ειναι καλύτερα κατανοητός στο ευρύ κοινό;;

http://www.greenpeace.gr/

υγ: εχω φάει μεταλλαγμέναααα.....κλαψ,κλαψ :(

ευχαριστούμεRoadrunner!!!

μόλις τον τύπωσα και τον κόλλησα έξω απο το ψυγείο ;)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Νομίζω ότι άμα το τζατζίκι είναι σπιτικό δεν εμπίπτει στον κατάλογο! ;)
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.