Jump to content

αυτόματη οδήγηση


dvrach

Recommended Posts

Οδηγώντας με ασφάλεια!

PATHFINDER

Σάββατο 12:48, ανανέωση: Σάββατο 15:14

Πολλοί πιστεύουν ότι το πλέον αναξιόπιστο τμήμα του εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου είναι ...ο οδηγός, όμως όταν η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της αυτοκίνησης, τα προβλήματα δείχνουν μικρότερα!

Η νέα τεχνολογία έχει ως κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, αυτών τουλάχιστον που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη, όπως οι εσφαλμένες εκτιμήσεις, οι καθυστερημένες αντιδράσεις, ή ακόμα και η άγνοια.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που αναμένεται να προστεθεί σε όλο και περισσότερα καινούργια, «έξυπνα», αυτοκίνητα περιλαμβάνει κάμερες νυχτερινής όρασης, αισθητήρες μακρινών αποστάσεων, ακόμα και «ξυπνητήρια» που αφυπνίζουν του κουρασμένους οδηγούς.

«Όλα όσα έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 'Α80, έχουν γίνει πραγματικότητα» τονίζει ο Klaus Machata, ένας από τους διοργανωτές σε συνέδριο για την ασφάλεια στην οδήγηση και την πρόληψη των κυκλοφοριακών προβλημάτων, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα συνεχώς εξελισσόμενα συστήματα έχουν ήδη τη δυνατότητα να επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που οδηγούμε», προσέθεσε ο Machata.

»Για παράδειγμα, οι αισθητήρες που βρίσκονται στον προφυλακτήρα θα μπορούσαν να κάνουν ένα αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα σε μια γειτονιά που υπάρχει σχολείο, χωρίς να χρειαστεί καμία παρέμβαση από τον οδηγό».

Σε περίπτωση ατυχήματος δε, μια ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσε αυτόματα να καλέσει τηλεφωνικά βοήθεια, ενώ θα δίνει τη θέση του οχήματος μέσω δορυφόρου στον καλούμενο.

Όπως τόνισε ο Machata, τα ηλεκτρονικά συστήματα θα μπορούσαν ακόμα και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου, αν ο οδηγός είναι επικίνδυνα απρόσεκτος –για παράδειγμα, Γιαπωνέζοι τεχνικοί κατασκευάζουν αυτή την περίοδο ένα σύστημα το οποίο θα στερεί τον έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό σε περίπτωση που αυτός αλλάζει συχνά λωρίδες χωρίς να προειδοποιεί προηγουμένως του υπόλοιπους οδηγούς

«Οι Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων ιδιαίτερα, είναι πολύ πιο μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο Fernandes Ralston, ειδικός σε θέματα οδικής ασφάλειας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. «Μοιάζει να είναι ισχυρή τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα αυτοκίνητα στο κοντινό μέλλον θα περιλαμβάνουν κάμερες νυχτερινής όρασης, οι οποίες θα ανιχνεύουν στατικά και μη εμπόδια ακόμα και σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, αισθητήρες που θα βοηθούν τον οδηγό να κρατάει απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, αλλά και συστήματα που θα διασφαλίζουν ότι ο οδηγός παραμένει αφυπνισμένος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακούγεται ένα «ξυπνητήρι».

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ξεκίνησαν στην Αυστραλία δοκιμές για ένα σύστημα που συνδυάζει έναν υπολογιστή σε μέγεθος παλάμης, ένα κινητό τηλέφωνο και λογισμικό πλοήγησης. Το σύστημα αυτό ειδοποιεί εκ των προτέρων τον οδηγό για τις συνθήκες του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου. Παρόμοιες δοκιμές έχουν λάβει χώρα και στην Σουηδία, όπου 5.000 αυτοκίνητα έχουν ήδη εξοπλιστεί με ένα σύστημα που μειώνει αυτόματα την ταχύτητα καθώς πλησιάζει σε εμπόδια, τόπους ατυχημάτων ή έργα στο οδικό δίκτυο.

«Αν και θα κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ακριβά, αυτές οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να σώζουν ζωές στο δρόμο» κατέληξε ο Ralston.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα παγκοσμίως, αριθμός που σε ό,τι αφορά την Ευρώπη φτάνει τις 127.000, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ποσοστά που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο του ΠΟΥ.

«Μακροπρόθεσμα, αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε» τονίζει ο Hans-Yngve Berg, του Σουηδικού οργανισμού για την οδική ασφάλεια.

»Το ερώτημα είναι ποιος, το σύστημα ή ο οδηγός, θα έχει την τελευταία λέξη όταν έρχεται ο κίνδυνος. Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν ένα σύστημα νεκρωθεί τη στιγμή που είναι περισσότερο απαραίτητο»

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 3 months later...

Σε λίγο καιρό δεν θα οδηγάμε...θα μας οδηγάνε δυστηχώς!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.