Jump to content

Εμφύτευμα μικροτσίπ στον αμφιβληστροειδή


and1dr

Recommended Posts

Ελπίδες σε όσους έχουν υποστεί απώλεια όρασης εξαιτίας νοσήματος του αμφιβληστροειδoύς δίνει ένα μικροτσίπ σιλικόνης, το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα απεικόνισης του περιβάλλοντος, αρχικά σε χαμηλή ανάλυση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας Σταύρος Δημητράκος και ο επίκουρος καθηγητής Οφθλαμολογίας Περικλής Μπραζιτίκος με αφορμή το 3ο Ιπποκράτειο Συμπόσιο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή συσκευή πάχους 2mm, που περιλαμβάνει 3.500 μικροσκοπικά ηλιακά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς και μιμούνται με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των φυσιολογικών κυττάρων του αμφιβληστροειδή.

Προκειμένου να εμφυτευτεί ένα τέτοιο τσιπ δημιουργούνται τρεις οπές διαμέτρου περίπου μίας καρφίτσας. Μέσω αυτών τοποθετείται το τσιπ κάτω ή επάνω από τον αμφιβληστροειδή. Για να λειτουργήσει το τσιπ χρειάζεται ενέργεια την οποία και παίρνει μέσω του φωτός που προσπίπτει στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό καθιστά το τσιπ αυτόνομο ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων πηγών ενέργειας όπως πχ μπαταρία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς θα μπορούν να βλέπουν μια εικόνα με ανάλυση 10Χ10 pixel. Ο στόχος είναι να εξελίξουν το τσιπ, αγγίζοντας ανάλυση 250Χ250 pixel, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαβάζουν εφημερίδα.

Σήμερα μια τέτοια συσκευή είναι ήδη έτοιμη να εμφυτευτεί σε πειραματόζωα, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες εφαρμογές σε ανθρώπους.

Πληροφορίες από το in.gr

emrockon

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.