Jump to content

Καννες 2004


Recommended Posts

Ας ξεκινησω απο τα ελαφρως λιγοτερο σημαντικα.... Προεδρος επιτροπης ο Ταραντινο.... ΕΛΕΟΣ... Προσωπικα δεν μου αρεσει... Δεν μου αρεσει καθολου ομως... βαζουν λοιπον αυτον τον ανθρωπο αν κρινει καλλιτεχνες του μεγεθους Κουστουριτσα? Δεν ειναι λιγο τραγικο?

Και μετα δινει βραβεια σε μια σειρα απο σπλατερ και πολυ βιαιες ταινιες... Απο αυτα εμπνευστηκε το αρκετα χαλια, Κιλλ Μπιλλ και ειπε να ανταποδωσει δινοντας βραβεια? Ειμαι ο μονος που μου φαινεται η ολη φαση λιγο βλακεια?

Και τελος... εχω μια απορια... Μου αρεσει ο Μαικλ Μουρ. Μου αρεσε παρα πολυ το Κολουμπαιν. Τον θεωρω απο τουσ λιγους αμεριακνους εχεφρονες και ενημερωμενους για τα κοινα και τα διεθνη. Πραγματικα δεν εχω κανενα προβλημα μαζι του. Αλλα... στις Καννες δεν βραβευονται ταινειες για την καλλιτεχνικη τους αξια υποτιθεται? Η ειναι μήπως δικη μου παρανοηση? Καλο το χαστουκι στην Αμερικη, για τις εντυπωσεις κτλ... Ειμαι κατα του Μπους οσο και ο οποισδηποτε αλλοσ σωφρων ανθρωπος, αλλα να δινεις το χρυσο φοινικα στην ταινεια αυτη δεν ειναι σαν η τεχνγη (δηλαδη οι Κανες) να υπηρετους την πολιτικη (δηλαδη την προσπαθεια καταδικασμου του Μπους και ενδεχομενως την εκστρατεια για την μη επανεκλογη του)?

Απλως ενας προβληματισμος που ειχα και ειπα να τον μοιραστω...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Palme d'Or to "Fahrenheit 9/11" by Michael Moore

The Palme d'Or of this 57th edition of the Festival de Cannes was presented by Charlize Theron to Michael Moore for his film, Fahrenheit 9/11.

"I can't begin to express my appreciation and my gratitude to the jury, the Festival, to Gilles Jacob, Thierry Frιmaux, Bob and Harvey at Miramax, to all of the crew who worked on the film. [...] I have a sneaking suspicion that what you have done here and the response from everyone at the festival, you will assure that the American people will see this film. I can't thank you enough for that. You've put a huge light on this and many people want the truth and many want to put it in the closet, just walk away. There was a great Republican president who once said, if you just give the people the truth, the republicans, the Americans will be saved. [...] I dedicate this Palme d'Or to my daughter, to the children of Americans and to Iraq and to all those in the world who suffer from our actions. "

Δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου και τέχνης,έχω όμως προσωπική κρίση και άποψη.

Εγώ συμφωνώ πλήρως με την συγκεκριμένη απόφαση της επιτροπής.

Δεν κατάλαβα,τί έχει δλδ ο Ταραντίνο?Ίσα-ίσα,κατ'εμέ είναι από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές της εποχής μας,δηκτικός-οξύνους-διεισδυτικός.

Σαφώς προτιμητέος συγκριτικά με οσφυοκάμπτες της "τέχνης".

Έχει δώσει πάμπολλα δείγματα γραφής και το ότι έχει φανατικούς οπαδούς,μα και πολέμιους,φανερώνει ότι τουλάχιστον έχει άποψη και ταράσσει τα λιμνάζοντα ύδατα.

Πάω παρακάτω τώρα,στην συγκεκριμένη ταινία.

Δεν την έχω δει ολοκληρωμένη,το παραδέχομαι,παρότι την ψάχνω εναγωνίως στις "πηγές" μου.

Είδα όμως το "Bowling for Columbine" και ψιλοέπαθα πλάκα (ήταν η ταινία για την οποία αγόρασα DVD-RW για να την αντιγράψω να φανταστείτε :P )

Δλδ η τέχνη -μέσα σ'άλλα- δεν οφείλει να παρουσιάζει την πραγματικότητα,όσο ζοφερή κι αν είναι αυτή? Δεν οφείλει να αφυπνίζει το κοινό? Δεν μιλάω για πολιτικοποιημένη τέχνη,πολλώ μάλλον στρατευμένη,αλλά για αυτό που κάνει ο Μουρ,δεν τα παίρνει από πουθενά και στην τελική ας μην τα έκαναν για να μην τα αναδείκνυε!

Το ότι ο κ.Μπους(-της) απαγόρεψε την προβολή,όπως και ο πόλεμος που έγινε στο Columbine,σε εμένα δείχνουν λογοκρισία,φασισμό και αγωνία ξεσκεπάσματος των πομπών τους.

Δεν ξέρω αν υπήρχαν άλλες άξιες ταινίες,μπορεί να είναι κι έτσι,αλλά τουλάχιστον η συγκεκριμένη βράβευση,πάντα κατ'εμέ,ήταν ένα ηχηρό ράπισμα σε όσους την έχουν δει Θεοί-εξουσιαστές του πλανήτη,ακολουθώντας το δόγμα "μαμάω και δέρνω,άμα λάχει σκοτώνω-εξαθλιώνω-σπιλώνω-ξεφτιλίζω ανθρώπους και αξιοπρέπειες,γιατί έτσι την είδα και λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν"

Αυτά τα ολίγα κι από εμένα,ας σκεφτούμε πού έχουμε φτάσει,να γίνονται μακελειά από τους Αμερικανούς,τυχαίο-αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα,και να μην ιδρώνει το αυτάκι κανενός μας πια! emeleos

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Azrai συμφωνώ απολύτως!!!Ο Μουρ ήταν για μένα μια αρκετά συμπαθής προσωπικότητα , αν και ομολογουμένως δε μου αρέσει ιδιαίτερα να βλέπω ανθρώπους της τέχνης να ασχολούνται τόσο μα τόσο πολύ με την πολιτική . Εχω διαβάσει και το βιβλίο του Μουρ, είναι αρκετά έξυπνο, όχι όμως δείγμα λογοτεχνικού ταλέντου ή ευρύτερης πνευματικής καλλιέργειας , με λίγα λόγια υπερβολικά αμερικάνικο για τα γούστα μου . Η δριμύτητα με την οποία ο Μουρ επιτίθεται κατά Μπους , αν και σύμφωνη με το αίσθημα όλων μας περί δικαίου , φανερώνει μια δολιότητα που κατά τη γνώμη μου εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα .Είναι πάντως εξαιρετικά ενοχλητικό να μετατρέπεται μια καμπάνια ενός πολιτικού ( που κατά τη γνώμη μου είναι ο Μουρ ) σε καλλιτεχνική δημιουργία και να επιβραβεύεται μάλιστα απο το σημαντικότερο φεστιβάλ κινηματογράφου . Οσο και αν αντιπαθούμε τον Μπους και την πολιτική του , όσο και αν θέλουμε να ακούγονται φωνές αντίδρασης στην αλαζονεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , δεν μπορούμε και να δεχθούμε μια τέχνη στρατευμένη , για σκοπούς μάλιστα αδιαφανείς . Αλλωστε δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί , κατά τη γνώμη μου , αφελής η άποψη ότι ο Μπους είναι ο άρχοντας της διαπλοκής και της διαφθοράς στην Αμερική , ενώ οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων ( ένας εκ των οποίων υποστηρίζεται φανερά απο τον Μουρ ) αθώες περιστερές . Ελεος πια με την αμερικανική προπαγάνδα , όπως και απο όποιους και αν αυτή μας σερβίρεται!!! :splaaaats::splaaaats::splaaaats:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

emarup Τόσο καλά και τόσο άγια,που ως τώρα καμία εταιρεία στην (καφρ-)Αμέρικα δεν αναλάμβανε την διανομή!

Ε ρε σανίδες βρεμένες που θέλουμε!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Πρώτον, κι εγώ δε βλέπω το λόγο να μην προεδρεύει ένας αμφιλεγόμενος μεν, ταλαντούχος δε και με πολλά δείγματα γραφής, σκηνοθέτης όπως ο Κουέντιν. Ξέρω πολλούς εχθρούς του, αλλά και πολλούς εχθρούς του Κουστουρίτσα επίσης.

Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί ένα ντοκυμαντέρ δεν είναι Τέχνη. Ο Μουρ είναι στρατευμένος μεν, κάνει όμως Τέχνη.

Τρίτον, δεν έχω δει το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ, αλλά και μόνο πολιτικοί να ήταν οι λόγοι βράβευσής του και πάλι χαίρομαι να βλέπω ραπίσματα απέναντι στο επικίνδυνο και νερονικό καθεστώς Μπους, ακόμα και αν αυτά προέρχονται από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αν βγουν αυτοί και κάνουν τα ίδια, θα χαίρομαι και πάλι σε αντίστοιχη περίπτωση. Δε με απασχολούν τα εσωτερικά των Η.Π.Α., όσο δε με ενοχλούν ως πολίτη του κόσμου.

Τέταρτον, και παρόλα τα παραπάνω, δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μουρ δεν τα παίρνει ή δεν έχει μυστήριους σκοπούς. Όσο όμως κατακρίνει πράγματα που κατακρίνουμε όλοι μας (και μιλώ για εμάς, όχι τους Αμερικανούς που έχουν εντελώς διαφορετική πληροφόρηση από τη δική μας σε ό,τι αφορά τα τερτίπια του Προέδρου τους) προσφέρει κατ' εμέ σημαντικό έργο.

Πέμπτον, η επάνοδος της πολιτικοποιημένης Τέχνης με γεμίζει χαρά, παρά με θλίβει. Αρκετά με τον ελιτίστικο και απολίτικο κινηματογράφο, τον αποστασιοποιημένο από τον πολίτη. Δε χάλασε δα κι ο κόσμος να βραβευτεί και ένα τέτοιο έργο. Από του χρόνου συνεχίζουμε με τους Αγγελόπουλους...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Συμφωνώ απόλυτα με doctor-x και sovereign...Δηλαδή αν δεν είναι κλαψομ@@νιασμα δεν είναι τέχνη;;; emeleos Και ο Ταραντίνο είναι κορυφή!!! :wub::wub::wub:

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.