Jump to content

Φαρμακοβιομηχανίες κατηγορούνται για απόκρυψη


Nobody

Recommended Posts

Λονδίνο

Δεδομένα που δείχνουν ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά στα παιδιά και μπορεί να τα βλάψουν αποσιωπήθηκαν από τις παρασκευάστριες εταιρείες, καταγγέλουν επιστήμονες με δημοσίευσή τους την Παρασκευή στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.

Οι συγγραφείς κατηγορούν τις φαρμακοβιομηχανίες για «σύγχυση, προσπάθεια χειραγώγησης και θεσμική αποτυχία». Εταιρείες που παρασκευάζουν αντικαταθλιπτικά δημοσίευσαν μελέτες που έδειχναν ότι ένας τύπος φαρμάκων είναι ασφαλές και αποτελεσματικός σε ανηλίκους, ενώ τα αδημοσίευτα αποτελέσματα υποδεικνύουν το αντίθετο.

Υγειονομικές αρχές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ή έχουν ήδη συμβουλεύσει τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν τα φάρμακα SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) σε παιδιά κάτω των 18 ετών επειδή υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος αυτοκτονονικής διάθεσης.

Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Οι ερευνητές του βρετανικού Εθνικού Κέντρου Συνεργασίας για την Ψυχική Υγεία εξέτασαν έξι δημοσιευμένες και έξι αδημοσίευτες δοκιμές για τη χρήση SSRI σε παιδιά. Διαπίστωσαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν τα προβλήματα, αλλά δεν τα αποκάλυψαν.

«Έχουν μπροστά τους αυτά τα δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι τα φάρμακα δεν λειτουργούν και ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος να αυξήσουν τις αυτοκτονίες μεταξύ των παιδιών. Γιατί δεν έβαλαν μια προειδοποίηση που να λέει, 'να μην χορηγούνται σε παιδιά';» διερωτάται ρωτάει ο δρ Τιμ Κένταλ του κέντρου, που εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση της περίθαλψης ασθενών.

Τα περισσότερα φάρμακα SSRI δεν έχουν εγκριθεί για χρήση σε άτομα κάτω των 18 ετών, ωστόσο χορηγούνται και στις ηλικίες αυτές.

Στα φάρμακα που ερευνήθηκαν περιλαμβανόταν το Seroxat της GlaxoSmithKline Plc. Μνημόνιο της εταιρείες, το οποίο διέρρευσε τον περασμενο μήνα και δημοσιεύτηκε σε καναδική ιατρική επιθεώρηση, αναφέρει πως τα αρνητικά αποτελέσματα των δοκιμών δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα επειδή θα έβλαπταν την εικόνα του φαρμάκου.

Αν η έρευνα είχε περιοριστεί στα δημοσιευμένα δεδομένα, οι επιστήμονες θα είχαν συστήσει τα φάρμακα στις οδηγίες τους. Όμως από την ανάλυση και των δύο ομάδων δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα οφέλη σε όλα τα φάρμακα που εξετάστηκαν εκτός από το Prozac (φλουοξετίνη) της Eli Lilly and Co. -στην Ελλάδα το σκεύασμα κυκλοφορεί με την ονομασία Ladose.

Ο Κένταλ ζήτησε να υπάρξουν νέοι κανονισμοί, οι οποίοι να επιτρέπουν στους οργανισμούς που ερευνούν ποιες είναι οι βέλτιστες θεραπείες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.