Jump to content

Παθολογία στη Θεσσαλονίκη


ingrid

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! 

Σκέφτομαι να δηλώσω το γενικό μέρος (παθολογία) της καρδιολογίας στη Θεσσαλονίκη, και θα ήθελα λίγη βοήθεια ως προς την επιλογή νοσοκομείου. Επειδή είμαι από την Πάτρα όπου επίσης και σπούδασα δεν έχω καμία ιδέα όσον αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Φαντάζομαι ότι ο φόρτος εργασίας έτσι κι αλλιώς στα περισσότερα θα είναι μεγάλος, οπότε βασική προϋπόθεση για μένα είναι ο επιμελητής να είναι παρών και πρόθυμος να εκπαιδεύσει... (ουτοπικό; ) Επίσης προσπαθώ να υπολογίσω χρόνο αναμονής από τις λίστες της διεύθυνσης υγείας και των νοσοκομείων αλλά δεν ξέρω τι παραμέτρους πρέπει να λάβω υπόψιν. π.χ. τι σημαίνει η στήλη "σε χρονοδιάγραμμα έως..." Οποιαδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη! Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 ώρες πριν, ingrid said:

Καλησπέρα σε όλους! 

Σκέφτομαι να δηλώσω το γενικό μέρος (παθολογία) της καρδιολογίας στη Θεσσαλονίκη, και θα ήθελα λίγη βοήθεια ως προς την επιλογή νοσοκομείου. Επειδή είμαι από την Πάτρα όπου επίσης και σπούδασα δεν έχω καμία ιδέα όσον αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η ερώτησή σου καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ γενική και δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη απάντηση. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι λόγω του ότι θες μάχιμη ειδικότητα, καλό είναι να κάνεις το γενικό μέρος της γενικής παθολογίας στο ίδιο νοσοκομείο με αυτό που θα κάνεις και το ειδικό μέρος της καρδιολογίας.

Οπότε γνωρίζοντας τις συνθήκες στα γενικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχει νόημα, νομίζω, να σου πω ότι όπου και να πας παρόμοιο ζόρι θα τραβήξεις. Η αλήθεια είναι ότι σε διάφορα topics του φόρουμ έχουνε γραφεί διάφορες πληροφορίες για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρωτικό topic όμως για τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει, πλην μία μέσες - άκρες συζήτηση που είχαμε εδώ για την Γενική Παθολογία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το ειδικό νοσοκομείο Θεαγένειο (δεν δίνει καρδιολογία):

http://www.greekmeds.gr/forum/topic/28871-πληροφορίες-για-ειδικότητα-παθολογική-ογκολογία/?page=2

2 ώρες πριν, ingrid said:

Φαντάζομαι ότι ο φόρτος εργασίας έτσι κι αλλιώς στα περισσότερα θα είναι μεγάλος, οπότε βασική προϋπόθεση για μένα είναι ο επιμελητής να είναι παρών και πρόθυμος να εκπαιδεύσει... (ουτοπικό; )

Γενικά τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης βουλιάζουνε στον κόσμο και τη δουλειά. Ειδικά το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, που εφημερεύουν μόνα τους, δέχονται γύρω στα 1.500 άτομα σε κάθε εφημερία. Ελάχιστες εξαιρέσεις είναι το Θεαγένειο, που οι παθολογικές κλινικές δέχονται μόνο τους ογκολογικούς ασθενείς που παρακολουθούν, και ίσως ο Άγιος Δημήτριος, δεδομένου ότι εφημερεύει μαζί με το Παπανικολάου.

Γενικά όμως για τη Γενική Παθολογία, δηλαδή το γενικό μέρος της Καρδιολογίας, η δουλειά στις Παθολογικές κλινικές της Θεσσαλονίκης είναι πολύ. Παθολογία = Παντολογία, άρα με τα 1.000 συν άτομα που περνάνε από κάθε γενική εφημερία σε ένα γενικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, καταλαβαίνεις ότι και από εκπαίδευση και από διαθεσιμότητα επιμελητών υπάρχει γενικά πρόβλημα. Σίγουρα πάντως στη Θεσσαλονίκη είναι σαφώς καλύτερα από πολλά μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών.

Το "παρόν" των επιμελητών της Παθολογίας είναι πανταχού ένα πρόβλημα. Ενώ οι χειρουργικές ειδικότητες συνήθως δεν υφίστανται χωρίς ειδικό, αδύνατον να χειρουργήσεις μόνος σου, στην Παθολογία πολύ εύκολα θα ακούσεις το "μην με ξυπνήσεις" ή "οδηγίες από το τηλέφωνο" ή "ειδικευόμενος στα ΤΕΠ και ο ειδικός κοιμάται", καταλαβαίνεις ότι το "σοβαρό" στη Παθολογία είναι "ανύπαρκτο" προκειμένου να έρθει από πάνω σου ο επιμελητής, σου λένε "κάτσε διάβασε". Στην πράξη ο ειδικευόμενος και ο ειδικός στη γενική παθολογία ταυτίζονται, γιατί πάντα θα ακούσεις το "κάτσε διάβασε και μην με ενοχλείς", "δεν διαβάζετε, είστε οι χειρότεροι ειδικευόμενοι", "δεν τα ξέρετε" κ.τ.λ. κ.τ.λ. . Το "κάτσε να χειρουργήσεις μόνος σου", καταλαβαίνεις δεν το ακούνε και συχνά οι ειδικευόμενοι χειρουργοί στα βαριά περιστατικά... Φυλακή δεν θέλουνε να πάνε.

2 ώρες πριν, ingrid said:

Επίσης προσπαθώ να υπολογίσω χρόνο αναμονής από τις λίστες της διεύθυνσης υγείας και των νοσοκομείων αλλά δεν ξέρω τι παραμέτρους πρέπει να λάβω υπόψιν. π.χ. τι σημαίνει η στήλη "σε χρονοδιάγραμμα έως..." Οποιαδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη! Ευχαριστώ πολύ!

Η λίστα μας είναι πολύ απλή και ενημερώνεται καθημερινά (πλην αργιών και Σ/Κ). Υπολογίζεις την αναμονή σου με βάση τις ημερομηνίες λήξης της σύμβασης των ήδη εργαζόμενων ειδικευόμενων από το νοσοκομείο που ενδιαφέρεσαι (το ζητάς από το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου), το δηλωμένο χρονικό διάστημα που ζητάνε να υπηρετήσουν οι ειδικευόμενοι στη λίστα αναμονής (φαίνεται στη λίστα αναμονής) και τέλος από το πόσοι περιμένουνε στη λίστα αναμονής.

Χρονοδιάγραμμα σημαίνει ότι έως αυτή την ημερομηνία που βλέπεις (έως... ), ο συγκεκριμένος/η έχει δηλώσει αδυναμία κατάληψης της θέσης. Επομένως δεν θα τον φωνάξουνε παρά μόνο εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, ή εάν ο ίδιος την παύσει. Σε χρονοδιάγραμμα μπαίνεις είτε λόγω αναμονής λήξης υπηρεσίας αγόνου αγροτικού (συνήθως όμως αυτό δηλώνεται και στη λίστα), είτε λόγω ειδικότητας στο εξωτερικό (ο συνήθης λόγος χρονοδιαγράμματος). Επομένως το όνομά τους είναι σαν να μην υπάρχει στη λίστα. Όταν ξαναεπανέλθουν στη λίστα, δηλαδή ο χαρακτηρισμός αφαιρεθεί,  λογίζονται κανονικά στη λίστα, όπως όλοι οι υπόλοιποι, χωρίς να έχουνε χάσει όμως τη σειρά τους καθ' όσον διάστημα βρίσκονταν σε χρονοδιάγραμμα.

Υ.Σ.: Γενικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουνε και πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα πρακτικής φύσεως, ανάλογα με το τι θέλεις και το πώς ζεις. Έχεις αυτοκίνητο ή θα κινείσαι με λεωφορείο; (το Παπανικολάου και το Παπαγεωργίου έχουνε χάλια αστική συγκοινωνία και βρίσκονται εκτός πόλης). Θα νοικιάσεις "φτηνό" ή αντέχεις "ακριβότερο" σπίτι; (Ιπποκράτειο και Θεαγένειο σε σχετικά φτηνή γειτονιά, ενώ ΑΧΕΠΑ, Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος στην καρδιά της πόλης (Καμάρα περιοχή και Α.Π.Θ.) και 40 εκκλησιές με πιο ακριβά νοίκια) Θέλεις να κυνηγήσεις κανένα μεταπτυχιακό; (το ΑΧΕΠΑ είναι απέναντι από την Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ., το Γενημματάς - Άγιος Δημήτριος 5 λεπτά με τα πόδια από εκεί, τα μεταπτυχιακά μαθήματα γίνονται ακριβώς δίπλα δηλαδή). Και τόσα άλλα.

Γίνε πιο συγκεκριμένη.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι τώρα το ψάχνω και δεν έχω απόλυτα σχηματισμένη άποψη και συγκεκριμένο στόχο, εξού και η γενικότητα της ερώτησης. Για την καρδιολογία σκέφτομαι να κάνω αίτηση στο ΑΧΕΠΑ (καλά γεράματα...) αλλά την παθολογία θα προτιμούσα να την κάνω σε κάποιο νοσοκομείο που ν ανοίξει σχετικά γρήγορα θέση (αφού και η παθολογία το ΑΧΕΠΑ δείχνει να έχει αναμονή 3-4 χρόνια αν δεν κάνω λαθος... ). Μεταξύ Παπανικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Παύλου θα μου σύστηνες κάποιο για τα δύο χρόνια παθολογίας; Κατάλαβα ότι ο Αγιος Δημήτριος είναι σε σχετικά ακριβή περιοχή, ενώ το Παπανικολάου  απομακρυσμένο. Για τις κλινικές τους όμως αυτές καθαυτές ξέρουμε κάτι; 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 ώρα πριν, ingrid said:

Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι τώρα το ψάχνω και δεν έχω απόλυτα σχηματισμένη άποψη και συγκεκριμένο στόχο, εξού και η γενικότητα της ερώτησης.

Όταν μιλούσα για "γενικότητα της ερώτησης", είχα στο μυαλό μου περισσότερο όλα αυτά που σου είπα: εάν έχεις αμάξι, τι ποσό είσαι διαθέσιμη να δώσεις για το σπίτι, εάν σε ενδιαφέρει να είσαι δίπλα στην Ιατρική Σχολή για να κυνηγήσεις μεταπτυχιακές σπουδές, κατάλαβες, τέτοια πράγματα, περισσότερο πρακτικά.

1 ώρα πριν, ingrid said:

Για την καρδιολογία σκέφτομαι να κάνω αίτηση στο ΑΧΕΠΑ (καλά γεράματα...)...

Καλή επιλογή! Γνωρίζω ότι, επιστημονικά και εκπαιδευτικά μιλώντας, η Α΄ Καρδιολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ (πανεπιστημιακή) τα πάει καλά. Δεν ξέρω καθόλου τι παίζει από φόρτο εργασίας όμως.

1 ώρα πριν, ingrid said:

... αλλά την παθολογία θα προτιμούσα να την κάνω σε κάποιο νοσοκομείο που ν ανοίξει σχετικά γρήγορα θέση (αφού και η παθολογία το ΑΧΕΠΑ δείχνει να έχει αναμονή 3-4 χρόνια αν δεν κάνω λαθος... ).

Τότε, εφόσον μιλάς για γρήγορο άνοιγμα θέσης, μιλάς κυρίως για Γεννηματά - Άγιο Δημήτριο (Γενικά Νοσοκομεία / Ενιαία λίστα), και Θεαγένειο (Αντικαρκινικό Νοσοκομείο).

1 ώρα πριν, ingrid said:

Μεταξύ Παπανικολάου, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Παύλου θα μου σύστηνες κάποιο για τα δύο χρόνια παθολογίας;

Εγώ επί της αρχής θα σου σύστηνα το Θεαγένειο, το οποίο όμως, να ξέρεις, δεν έχει καν καρδιολογική κλινική και ασχολείται μόνο με ογκολογικά περιστατικά. Θετικά (πολλά) και αρνητικά (επίσης πολλά), μπορείς να βρεις στη σχετική συζήτηση που είχαμε κάνει εδώ:

http://www.greekmeds.gr/forum/topic/28871-πληροφορίες-για-ειδικότητα-παθολογική-ογκολογία/?page=2

Εάν έχεις άλλες απορίες σχετικά με το Θεαγένειο, εντελώς ειδική περίπτωση, μπορείς να ρωτήσεις. Δεν είναι γενικό νοσοκομείο (πολλά καλά), αλλά έχει και τρομερές ελλείψεις (για σένα που θέλεις "μάχιμη" ειδικότητα μάλλον κακό). Αλλά διαλέγεις και παίρνεις.

Τον Άγιο Παύλο δεν τον ξέρω καθόλου, μπορώ όμως να σου πω ότι είναι στο τέρμα / αρχή (όπως θέλει το βλέπει κανείς) της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης, εκτός πόλης δηλαδή, πας με συγκοινωνία ή αυτοκίνητο. Κάτι άλλο δεν ξέρω. Για Άγιο Δημήτριο και Παπανικολάου, εφημερεύουνε ταυτόχρονα, οπότε μπορώ να σου πω ότι τα 1.500 άτομα που προσέρχονται σε μια θεσσαλονίτικη εφημερία διαμοιράζονται, με μερίδα λέοντος προς το Παπανικολάου, το οποίο σαν νοσοκομείο είναι τεράστιο, οπότε δέχεται και τα πιο σοβαρά περιστατικά. Έχω την αίσθηση, ότι ο Άγιος Δημήτριος έχει λιγότερη δουλειά, λοιπόν, αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά.

1 ώρα πριν, ingrid said:

 Κατάλαβα ότι ο Αγιος Δημήτριος είναι σε σχετικά ακριβή περιοχή, ενώ το Παπανικολάου  απομακρυσμένο.

Ναι, ο Άγιος Δημήτριος είναι στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην Καμάρα, πάνω από το Γεννηματά (1 λεπτό με τα πόδια) και φυσικά δίπλα στην Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. (5 - 10 λεπτά με τα πόδια, το πολύ). Το ΑΧΕΠΑ είναι ακριβώς δίπλα στην Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.

Το Παπανικολάου δεν είναι απλά απομακρυσμένο, είναι εκτός πόλης και η μοναδική συγκοινωνία, τα λεωφορεία 57 και 58, έρχονται πλέον σπάνια, ένα το μισάωρο, τρομερή κίνηση και κόσμος, είναι εντελώς απαράδεκτα. Δεν συμφέρει με την καμία άμα δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο. Από το 2000 η γραμμή είναι "κακορίζικη". Εάν έχεις αυτοκίνητο, ή εάν μένεις εκεί κοντά (Ρετζίκι, Ασβεστοχώρι, ή Εξοχή όπου βρίσκεται το ίδιο το Παπανικολάου) τότε αλλάζει. Αλλά σαφώς ένα πήγαινε έλα από την Εξοχή στη Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο 57 θα σου τρώει πολύ χρόνο και νεύρα.

1 ώρα πριν, ingrid said:

Για τις κλινικές τους όμως αυτές καθαυτές ξέρουμε κάτι; 

Εγώ προσωπικά ήμουνα στο Θεαγένειο 3 χρόνια. Οπότε, δεδομένου ότι μόνο όσοι ήτανε ή είναι τώρα στα νοσοκομεία για τα οποία ρωτάς μπορούνε να δώσουνε 100 % αξιόπιστη απάντηση, εκ των έσω δηλαδή, εγώ δεν γνωρίζω κάτι πιο συγκεκριμένο να σου πω. Και η αίσθησή μου είναι ότι μόνο εάν πας και το ζήσεις στην πράξη μπορείς να αποκτήσεις δική σου άποψη.

Η γνώμη μου είναι να καθορίσεις πρώτα κριτήρια δικά σου. Δηλαδή εάν μου πεις ότι δεν έχεις αμάξι, θα σου πω οκ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου και 424 Στρατιωτικό ξέχασέ τα.  Δεν θα κερδίσεις και κάτι τρομερό για 1,5 χρόνο παθολογία (εφόσον έχεις κάνει και αγροτικό, αλλιώς δύο χρόνια) σε σχέση με το εάν πας σε νοσοκομείο του κέντρου. Πλην του ότι εάν θελήσεις να κάνεις κανένα μεταπτυχιακό στα δύο αυτά χρόνια, η δουλειά που έχουνε θα σου επιβάλλει να τελειώνεις τουλάχιστον μετά τις 15:00, οπότε δύσκολα θα προλαβαίνεις και τα μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεσαι πτώμα από την κούραση. Την επομένη εγερτήριο στις 07:00, για να προλάβεις 08:30 να' σαι εκεί με τα λεωφορεία για το πρωινό ωράριο...

Εάν πάλι μου πεις ότι δεν θα ήθελες να ξεκινήσεις με γενικές εφημερίες και επείγοντα, το Θεαγένειο είναι το μόνο που δεν έχει επείγοντα. Εάν μου πεις ότι θέλεις "δράση" και δεν σε ενοχλεί ο χαμός της γενικής εφημερίας, πάνε Άγιο Δημήτριο ή, έστω με λεωφορείο, Άγιο Παύλο, τα μεγάλα λεωφορεία που πάνε προς ΙΚΕΑ νομίζω όλα περνάνε από εκεί. Εάν πάλι όλα τα μπορείς και έχεις και αμάξι, χαμός στις γενικές εφημερίες του Παπανικολάου υπάρχει, έχει και καρδιολογικό κέντρο, πάνε εκεί πάνω (στην Εξοχή, όπως λέγεται το "χωριό") και δοκίμασε την τύχη σου κατευθείαν εκεί.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.